Socul Matern

Socul Matern

Socul Matern este ceva decare o femeie poate suferi in timpul sarcinii, perioadei de travaliu si pana la 6 saptamani dupa nasterea fatului. Desi conditia poate fi fatala, este extrem de prevenibila.

Cauze

Socul Matern este rezultatul lipsei de oxigen catre tesuturi. El poate fi cauzat de mai multe conditii medicale. In timpul sarcinii si nasterii, socul matern este cauzat de hemoragii sau septicism.

Pe langa faptul ca sanatatea mamei este pusa in pericol, Socul Matern poate afecta si viata si sanatatea fatului. Fatul poate fi afectat de lipsa de oxigen si de sange. Nu exista nici o autoregulare a circulatiei sanguine a uterului. El depinde total de circulatia sanguina a mamei.

In cazurile mai extreme, cand mama intra in soc hipovolemic (o pierdere de 20% din sange), mai multe dintre organele ei vor ceda iar viata fatului va fi in mare pericol.

Conditiile care pot duce la hemoragii si soc hipovolemic includ:

Pe langa socul hipovolemic, socul septic este si el o cauza des intalnita a leziunilor congenitale si a decesului fatului.

Daca oxigenarea sau circulatia sangina a fatului este compromisa, acesta poate suferi de bradicardie sau tahicardie. Acesta este primul semn al suferintei fetale.

Socul Matern poate duce la traume la nivelul uterului. Ca rezulat, nasterea se poate declansa prematur.

Daca Socul Matern nu este diagnosticat inainte de instaurarea hipovolemiei sau a altor conditii, atunci riscurile ca bebelusul sa se nasca cu leziuni congenitale se maresc enorm. Diagnosticat la timp, marea masjoritate a daunelor provocate de socul matern pot fi prevenite. Altel, consecintele pot fi tragice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *