Ruptura Uterina

Ruptura Uterina In Timpul Sarcinii

Ce este ruptura uternina

Ruptura uterina este o ruptura aparuta in peretele uterului, cel mai adesea, la locul inciziei unei operatii de cezariana efectuate in trecut. In urma unei rupturi complete, leziuniea trece prin toate straturile peretelui uterin. Consecintele unei astfel de intamplari pot fi dezastruoase atat pentru mama, cat si pentru copil. Din fericire, aceste rupturi sunt extrem de rare, in special la femeile care nu au efectuat, in trecut, o nastere prin cezariana sau alte operatii la nivelul uterului.

Simptomele rupturii uterine

Simptomele Rupturii UterineRupturile uterine apar, de regula, in timpul nasterii si este posibil ca simptomele sa nu fie, din start, perceptibile tie sau medicilor. Primul simptom este, de obicei, o abnormalitate in ritmul cardiac al bebeluslui. Din acest motiv, o femeie care urmeaza sa nasca vaginal si care a trecut, in trecut, printr-o operatie de cezariana, are nevoie de o monitorzare constanta a fatului.

Femeia gravida poate prezenta si ea simptome precum dureri abdominale, sangerari vaginale, puls rapid si alte semne ale socului. Ea poate sa sufere si de dureri la nivelul pieptului datorita iritatiei diafragmei, cauzata de sangerarile interne.

Cauzele rupturilor uterine

Cauzele Rupturii UterineMajoritatea rupturilor uterine apar la locul cicatricii ramase in urma unei operatii anterioare de cezariana. Aceste rupturi timd sa apara in timpul nasterii, deoarece cicatricea tinde sa cedeze sub stresul contractiilor ce au loc in timpul nasterii vaginale.

Daca, in timpul unei operatii anterioare de cezariana, ti sa facut o incizie orizontala in partea inferioara a abdomenului si esti considerata de medici, o canditata buna pentru a da nastere vaginal, este bine de stiut faptul ca majoritatea studiilor estimeaza ca riscul de ruptura este de mai putin de 1%.

Pe de alta parte, daca in timpul operatii anterioare de cezariana, ti sa facit o incizie verticala, ce se extinde pana mai sus, in partea musculoasa a uterului, atunci prezinti un risc mult mai mare de ruptura. In acest caz, este recomandata nasterea prin cezariana. Acest lucru se aplica si femeilor care au avut orice fel de operatie la nivelul uterului.

Daca ai suferit, in trecut, de o ruptura uterina, este obligatoriu sa nasti prin cezariana.

Este extrem de neobisnuit ca o ruptura sa apara la nivelul unui uter ce nu prezinta nici o cicatrice ramasa in urma unei operatii, insa este posibil. Factorii de risc includ:

  • nasterea anterioara a 5 sau mai multi copii
  • o placenta care se afla prea adanc in peretele uterin
  • balonarea excesiva a uterului (datorita excesului de lichid amniotic sau datorita sarcinii multiple)
  • contractii prea dese si prea puternice
  • o nastere vaginala indelungata a unui bebelus care este prea mare pentru pelvisul mamei

O trauma la nivelul uterului, resultata din orice motiv, precum un accindent de masine poate, de asemenea, cauza o ruptura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *