Cezariana repetata – Periculoasa sau nu?

De Cate Ori Poti Face Cezariana

Daca sunteti insarcinata iar dupa o nastere prin cezariana, probabil ca va intrebati daca exista pericole la cezariana repetata.

Desi majoritatea femeilor care au nascut deja odata prin cezariana opteaza iar pentru operatia de cezariana, nasterea normala tinde sa devina tot mai populara. Care este, insa, alegerea cea mai buna? Un studiu publicat in Jurnalul de Medicina arata ca, din punctul de vedere a sanatatii de lunga durata a bebelusului, ambele optiuni sunt la fel de bune.

Diferente intre riscuri de sanatate

Cezariana Repetata Sanatatea BebelusluiCercetatorii au analizat datele a peste 40.000 de femei care au nascut prima data prin cezariana. Dintre ele, 45% au optat sa nasca si a doua oara prin cezariana, 22% au fost nevoite sa nasca tot prin cezariana si doar 33% au nascut vaginal.

Analizand toate urmarile negative ale operatiei de cezariana repetata, a fost gasit doar un risc un pic mai ridicat ca copilul sa fie spitalizat, fiind bolnav de astm (36-37 de cazuri la 1000 de copii nascuti prin cezariana vs 33 de cazuri la 1000 de copii nascuti vaginal). De asemenea, riscurile de aparitea a disabilitatilor de invatare si cazurile de mortalitate infantila au fost un pic mai elevate in cazurile de cezariana neplanificata, dar nu si in cazurile de cezariana planificata.

Riscuri si beneficii

Nastere Prin Cezariana Beneficii-MinDeoarece in urma cezarienei, copilul nu este expus bacteriilor benefice din vaginul mamei, dezvoltarea intestinelor si sistemului imunitar al micutului este afectata. Desi tot acelasi studiu sugereaza ca cezariana ar putea contribui la cresterea cazurilor de astm la nivel global, autorul studiului a declarat ca acest lucru nu trebuie sa afecteze deptul unei femei de a alege. Marirea frecventei cazurilor de astm datorita nasterii prin cezariana este extrem de mica, deci este putin probabil sa fie suficient de importanta pentru a afecta deciziile la nivel individual, nivel la care alti factori mai importanti ar trebuie sa aibe prioritate. Char daca cezariana causeaza astmul, 298 de nasteri vaginale ar trebui efectuate pentru a evita un singur caz de imbolnavire cu astm datorita cezarienei.

Desi nasterea vaginala are o rata de succes intre 65-75%, ea prezinta un risc de ruptura uterina care poate pune in pericol atat mama, cat si copilul. Operatiile de cezariana neplanificate sunt de multe ori efectuate in urma esecului unei nasteri vaginale. Deci, acele disabilitati de invatare si riscuri de moarte aparute in urma operatiei neplanificate de cezariana ar putea fi cauzate, de fapt, complicatiilor aparute in urma esecului nasterii vaginale.

Unele femei au afirmat ca recuperarea de dupa nasterea prin cezariana a fost chiar mai usoara a doua data decat prima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *