Sangerari in timpul sarcinii

Secretii Vaginale In Timpul Sarcinii

Orice fel de sangerari in timpul sarcinii sunt inspaimantatoare, char si pentru cea mai increazatoare mamica in devenire. Vestea buna este ca o treime din sangerarile ce apar in timpul sarcinii nu reprezinta un risc nici mamei, nici copilului. Este normal ca unele femei gravide sa aibe vasaturi vaginale usoare, de exemplu, dupa actul sexual. Unele cazuri de sangerari nu au nici o legatura cu sarcina, ci apar datorita unor alti factori precum infectii sau leziuni la nivelul peretelui vaginal.

Marea majoritate a cazurilor de varsaturi vaginale sunt inofensive, insa sangerarile, indiferent de cat de usoare, pot fi semnele unei varietati de complicatii, complicatii care pot duce la:

Datorita acestor complicatii, sangerarile nu trebuie ignorate!

Prima jumatate a sarcinii

Hemoragiile Din Prima Jumatate De SarcinaDoctorii estimeaza ca intre 25 – 40% dintre femeile gravide vor suferi sangerari vaginale in primul trimestru al sarcinii. De cele mai multe ori, sarcina progreseaza normal. Exista mai multe posibile cauze ale acestor sangerari ce apar in prima jumatate a sarcinii:

 • atasarea oului fertilizat de peretele uterului, in jurul a celei de-a patra saptamana a sarcinii
 • schimbari hormonale
 • intretinerea relatiilor sexuale in timpul sarcinii
 • infectii

In unele cazuri, sangerarea in timpul primului semestru al sarcinii poate fi semnul unei probleme medicale mai serioase precum:

 • hemoragia in jurul placentei: desi avansarea normala a sarcinii este posibila si dupa aparitia unei astfel de sangerari, dignosticarea si tratarea imediata sunt vitale. Majoritatea astor feluri de hemoragii pot fi vindecate, insa maresc riscul de aparitie a complicatiilor, precum nasterea prematura.
 • sarcina chimica: apare atunci cand un ou este fertilizat, dar nu este implantat complet in uter
 • pierderea sarcinii: in acest caz, sangerarile vor fi insotite si de alte simptome precum crampe si dureri abdominale
 • sarcina extrauterina: apare atunci cand oul fertilizat se implanteaza altundeva decat in uter (de cele mai multe ori, in trompa uterina). Acest tip de sarcina nu poate avansa normal si, nediagnosticata, este letala
 • sarcina molara: o sarcina neviabila, caracterizata de o crestere anormala a placentei si, de obicei, un fat anormal.

A doua jumatate a sarcinii

Desi riscul de pierdere a sarcinii se micsoreaza in mod semnificativ dupa primul trimestru, iar multe dintre complicatiile ce ar fi putut aparea pana acum, nu mai reprezinta un risc (complicatii precum sarcina extrauterina sau sarcina molara), sangerarea in timpul celei de-a doua jumatate a sarcinii trebuie luata extrem de serios! Cauzele sangerarii in timpul celei de-a 2-a jumatati a sarcinii includ:

 • intretinerea relatiilor sexuale in timpul sarcinii
 • placenta previa (atunci cand placenta acopera, partial sau complet, colul uterin)
 • detasarea placentei de peretele uterului
 • nasterea prematura

Orice sangerare vaginala in timpul sarcinii poate fi un simptom al unei probleme mai grave de sanatate. De aceea, este importanta o vizita imediata la medic. Este important sa tii evidenta a cat de mult sange ai pierdut si sa poti da medicului o descriptie, in mare, a starii tale de sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *