
Abruptia placentala, sau Abruptio Placentae, este separatia prematura a placentei de uter. Pacientele care sufera de abruptie placentala, prezinta de obicei de sangerari, contractii uterine si suferinta fetala. Abruptia placentala este o cauza semnificativa a hemoragiilor aparute in cel de-al treilea trimestru de sarcina, fiind asociata cu morbiditatea si mortalitatea fetala si maternala. In cazul aparitiei sangerarilor in a doua jumatate de sarcina, trebuie luata in considerare posibilitatea unei abruptii placentale.
Clasificarea abruptiei placentale
Clasificarea abruptiei placentale se bazeaza pe gradul de separare (partial sau complet) si locul separarii (marginal sau central).
- Clasa 0 – Asimptomatica
- Clasa 1 – Blanda (prezenta in aproximativ 48% din cazuri)
- Clasa 2 – Moderata (prezenta in aproximativ 27% din cazuri)
- Clasa 3 – Severa (prezenta in aproximativ 24% din cazuri)
Clasa 0
Diagnosticarea unei abruptii placentale de clasa 0 se face retrospectiv, prin identificarea unui cheag de sange sau unei depresiuni pe suprafata unei placente expulzate.
Clasa 1
Caraceristicile acesteia includ:
- absenta hemoragiei vaginale sau prezenta unei hemoragii vaginale slabe
- o slaba sensibilitate a uterului
- prezenta unei tensiune arteriala si unui ritm cardiac normal
- nu prezinta semne de coagulopatie
- nu prezinta semne de suferinta fetala
Clasa 2
- absenta hemoragiei vaginale sau prezenta unei hemoragii vaginale slabe
- o sensibilitate moderata sau severa a uterului, posibil, insotita de contractii tetanice
- Tahicardia materna insotita de schimbari ortostatice a tensiunii arteriale si a ritmului cardiac
- suferinta fetala
- prezenta hipofibrinogenemiei
Clasa 3
- absenta hemoragiei vaginale sau prezenta unei hemoragii vaginale puternice
- prezenta unor contractii tetanice dureroase in uter
- socul matern
- prezenta hipofibrinogenemiei
- prezenta coagulopatiei
- moartea fetala
Manifestare
Placenta este o parte a corpului unei femei gravide care tine fatul in viata. Atunci cant placenta se separa de uter inainte de incetarea perioadei prenatale, se intrerupe transportul de oxigen si substante nutritive catre fat.
Diagnostic
Abruptia placentala poate fi cu adevarat diagnosticata doar dupa expulzarea placentei, dupa incetarea sarcinii. Exista insa, unele metode prin care se poate incerca diagnosticarea in timpul sarcinii, pentru a putea fi si tratata. Acestea includ:
- analiza cu ultrasunete
- evaluarea simptomelor pacientei
- teste de sange
- monitorizarea fatului
Tratament
Tratamentul abruptiei placentale depinde de severitatea separatiei si varsta gestationala. Separatia poate fi partiala sau completa/totala. Exista diferite grade ale acestor factori, in functie de care tipul tratamentului poate varia.
Separarea partiala
Se recomanda odihna la pat si monitorizarea atenta a sarcinii. In unele cazuri, poate fi nevoie si de transfuzii de sange si tratament urgent.
Separarea completa/totala
In acest caz, cea mai sigura solutie este nasterea fatului. Daca acesta este stabil, nasterea vaginala poate fi o optiune. Dar fatul sufera, sau mama sangereaza sever, atunci este necesara o nastere prin cezariana.
Orice tip de abruptie placentala poate duce la nasterea prematura si complicatiile acesteia. In cazurile in care abruptia este severa, adica la aprox. din cazuri, sarcina va rezulta in decesul fatului.
Complicatii
Hemoragia la nivelul endometrului apare in momentul separarii placentei, de uter. Aceasta este urmata, de obicei, de sagerari vaginale, insa exista posibilitatea unei hemoragii ascunse, atunci cand sangele curge si se aglomereaza in spatele placentei.
Aparitia hematomului, accentueaza separarea placentei de pretele uterin, cauzand compresia acestor structuri si, ca urmare, compromisul circulatiei sangelui catre fat.
Hemoragia retroplacentala poate penetra peretele uterin si ajunge in cavitatea peritoneala. Acest fenomen se numeste apoplexie uteroplacentala. Miometrul slabeste in aceasta zona, unde exista posibilitatea aparitiei unei rupturi, datorate presiunii intrauterine marite din timpul contractiilor.
O ruptura in miometru este o urgenta cu posibilitate de fatalitate.
Simptome
Semnele si simptomele abruptiei placentale pot include:
- hemoragii vaginale (la aproximativ 80% din cazuri)
- sensibilitate uterina
- contractii rapide
- durereri abdominale
- anomalii in ritmul cardiac al fatului
Orice hemoragii vaginale aparute in ultimul trimestru de sarcina trebuie raportata medicului! O alta cauza a acestor hemoragii ar putea fi Placenta Previa. Este necesar dignosticul unui medic specialist, pentru a identifica problema.
Cauze
Cauzele abruptii placentale nu sunt bine cunoscute. Se stie insa ca riscurile de aparitie ale acestei conditii pot fi marite de urmatoarele:
- fumatul
- consumul de cocaina in timpul sarcinii
- varsta materna de peste 35 ani
- preeclampsia sau hipertensiunea
- sarcina multipla
- daca femeia a mai trecut deja prin una sau mai multe abruptii placentale
- anomalii ale uterului