Placenta Previa

Placenta Previa

Placenta Previa este o anomalie in care placenta unei femei este situata prea jos in uter, aflandu-se fix langa sau chiar acoperind cervixul.

Descoperita suficient de devreme, aceasta anomalie nu prezinta un pericol. Intr-un stagiu mai avansat al sarcinii, insa, ea poate cauza hemoragii care pot duce la alte complicatii. In acest caz, este necesara nasterea prematura a bebeluslui. Daca Placenta Plevia este descoperita abia cand se apropie termenul de nastere, atunci este obligatoriu ca nasterea sa se faca prin cezariana.

Placenta PreviaExista 3 tipuri de placenta previa:

 • completa: atunci cand acopera complet cervixul
 • partiala: atunci cand acopera doar o parte din deschiderea cervicala
 • marginala: atunci cand sta pe marginea cervixului

Locatia placentei poate fi detectata printr-o ecografie cu ultrasunete.

Cat de frecventa este Placenta Previa?

15% dintre femei sunt diagnosticate cu un anumit grad de Placenta Previa in timpul celui de-al 2-lea trimestru de sarcina. Insa, deoarece uterul creste cu o viteza foarte mare in prima faza a sacinii, 90% din cazurile de Placenta Previa se rezolva de la sine. Doar 1 din 150 – 300 de femei sunt diagnosticate cu Placenta Previa in timpul celui de-al treilea trimestru al sarcinii. In acel stagiu, este foarte putin probabil ca ea sa se mai deplaseze de una singura si sa nu mai prezinte un pericol.

Factorii de risc

Exista cativa factori ce pot spori riscul de aparitie a acestei conditii, ele includ:

 • varsta materna avansata. Aparitia conditiei este de 3 ori mai probabila la femeile de peste 30 ani decat la cele sub 20
 • existenta unei sarcini anterioare. Conditia apare mai frecvent la femeile care au trecut deja prin cel putin 1 sarcina
 • sarcina mulipla: a fi insarcinata cu 2 sau mai multi copii, mareste riscul de aparitie a conditiei
 • anomalii ale uterului. Femeile a caror uter prezinta o forma anormala sau cicatrici datorita operatiilor, inclusiv operatiilor de cezariana, au un risc mai ridicat de aparitie a conditiei
 • fumatul: consumul de tutun in timpul sarcinii mareste sansele de aparitie a mai multor complicatii, inclusiv Placenta Previa.

Simptome si Diagnostic

Placenta Previa SimptomePlacenta Previa este diagnosticata, nu pe baza unor simptome, ci pe baza a unei ecografii cu ultrasunete care se face, in mod normal, in al 2-lea trimestru. Ueori, insa, conditia isi face simtita prezenta in cel de-al 3-lea trimestru prin urmatoarele simptome:

 • hemoragii: schimbarea formei uterului care ia loc in cel de-al 3-lea trimestru poate destabiliza conexiunea dintre uter si placenta (daca placenta este atasata in partea inferioara a uterului), cauzand hemoragii.
  Placenta Previa este considerata cea mai frecventa cauza a hemoragiilor anormale aparute in a 2-a jumatate a sarcinii. Se estimeaza ca intre 70% si 80% dintre femeile care sufera de aceasta conditie, vor avea, candva dupa cea de-a 20-a saptamana, hemoragii vaginale de culoare rosu-aprins (acest lucru nu se refera la varsaturile vaginale, care este normal sa apara).
 • crampe: desi este putin probabil sa apara dureri, unele femei pot suferi de crampe

Hemoragii

Multe cazuri de hemoragie pot fi tratate eficient inainte ca cantitatea pierduta de sange sa prezinte un risc fatului. In unele cazuri, insa, hemoragia puternica poate cauza nasterea prematura. Daca nasterea prematura este iminenta, se administreaza o doza de steroizi pentru a accelera maturizarea plamanilor fatului si se efectueaza o operatie de cezariana. Daca sangerarea are lor dupa cea de-a 36-a saptamana de sarcina, medicul specialist ar putea sugera o operatie imediata de cezariana.
In unele cazuri de hemoragie puternica, poate fi necesara o transfuzie de sange.

Tratament

Desi nu exista nici o modalitate de a preveni Placenta Previa, odata ce aceasta a fost diagnosticata in al 3-lea trimestru de sarcina, se pot lua masuri pentru a asigura succesul nasterii. Aceste masuri trebuie luate in special in eventualitatea aparitiei hemoragiilor. Ele includ:

 • relaxarea zonei pelviene, ceea ce inseamna incetarea actelor sexuale si utilizarii tampoanelor
 • sporitea monitorizarii fatului, ea fiind necesara pentru a asigura forta si consistenta batailor inimii si miscarilor fatului
 • asistenta medicala

Mai este recomandat sa fiti atenta la semnele sarcinii premature, ea fiind mai frecventa in cazurile de Placenta Previa.

Nasterea

Aproximativ 75% dintre femeile ce sufera de Placenta Previa in cel de-al treilea trimestru, vor naste prin cezariana. In unele cazuri de Placenta Previa marginala, nasterea se poate face vaginal. Spre deosebure, aproape toate cazurile de Placenta Previa completa si partiala necesita operatii de cezariana.

Este bine sa fiti constienta de faptul ca vasta majoritate a femeilor diagnosticate cu Placenta Previa, ajung sa nasca un bebelus sanatos.

4 thoughts on “Placenta Previa

 1. Bună! Același diagnostic îl am și eu, însărcinată în săptămâna a 18-a. Doctorul este optimist, sunt la fel, poate urca lateral în trimestrul 3, dând mai puține probleme. Dacă rămâne în schimb centrală, acoperind partea inferioară, plimbatul cu siguranță nu se va putea face, având nevoie de odihnă multă la pat și multă atenție. Sănătate multă!

  1. Buna, și eu am avut placenta previa centrală,și din nefericire nu s a mai ridicat și la 29 de sapt am făcut hemoragie și bb s a născut prin cezariana.Nu vreau sa te sperii dar trebuie sa stai cât mai mult in pat, fără efort(ceea ce eu nu am făcut din cauza ca nu am conștientizat gravitatea problemei).Sanatate multă și succes, poate ai noroc și se ridica

   1. buna si bebe este bine acum
    aceias problema o am si eu am 29 de sap si am placenta previa acopera in totalitate si mie teama

 2. Buna,am fost si eu la eco in săptămânile 18/19 unde a vazut medicul ca am placenta jos inserata,intrebarea mea este pana la 28de săptămâni se poate sa se tragă mai sus si daca pot sa ma plimb cate putin?Dacă rămâne așa și până la 28de saptamani se poate duce sarcina pana la termen sau o sa fie neaparat prematur?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *