Sarcina Multipla

Sarcina Multipla

Sarcina multipla este o sarcina in care o femeie are in uter 2 sau mai multi copii. Acesti copii pot proveni din acelasi ovar, sau din ovare diferite.

Bebelusii care provin din acelasi ovar de numesc identici si apar atunci cand un ovul este fertilizat de un spermatozoid, iar ovulul se divide in 2 sau mai multi embrioni. Expertii considera ca aceasta diviziune este intamplatoare si nu depinde de varsta, rasa sau factori ereditari.

Bebelusii identici au urmatoarele caracteristici:

 • Au acelasi sex
 • Au aceeasi grupa sanguina
 • Probabil vor avea aceeasi silueta a corpului si aceeasi culoare a pielii, parului si ochilor. Ei nu vor avea, insa, acelasi amprente si nici nu este garantat ca vor arata la fel.

Bebelusii care provin din ovule diferite se numesc fraterni si apar cand mai multe ovule sunt fertilizate de spermatozoizi diferiti. Gemenii fraterni (numiti si gemeni dizigoti), tind sa apara mai frecvent in familiile care au mai avit in trecut gemeni fraterni.

Bebelusii fraterni pot:

 • fi de sexe diferite
 • avea grupe sanguine diferite
 • semana sau nu intre ei

Cauzele ce duc la sarcina multipla

Sarcina Multipla CauzeSarcina multipla este mai probabil sa apara in urma fertilizarii in virtro sau a administrarii medicamentelor pentru fertilitate.

Medicamentele pentru fertilitate ajuta corpul sa genereze mai multe ovule de odata. Acest lucru mareste probabilitatea ca mai mult de un ovul sa ajunga sa fie fertilizat.

Deoarece fertilizarea in vitro nu garanteaza succesul sarcinii, medicul poate implanta mai multe ovule fertilizate in uterul femeii. Asa se procedeaza in speranta ca, din toate acele ovule, macar una singura sa se dezvolte cu succes intr-un embrion. Acest lucru mareste posibilitate aparitiei sarcinii multiple deoarece exista posibiliatea ca mai multe ovule sa se dezvolte si sa rezulte in mai multi embrioni.

Sarcina multipla apare mai frecvent:

 • la femeile cu varsta de peste 35 ani
 • la femeile a caror familii isi au originle in Africa
 • la femeile care au mai nascut, in trecut, gemeni fraterni
 • daca orice ruda din partea mamei a nascut gemeni fraterni
 • imediat dupa incetarea utilizarii medicalentelor contraceptive

Riscurile prezente la o sarcina multipla

Orice sarcina prezinta riscurile ei, insa sansele de aparitie a unei probleme serioase se maresc cu fiecare bebelus pe care il ai in pantec.

O femeie insarcinata cu mai mult de un copil are sanse mai mari sa:

 • sufere de o problema de sanatate ce duce la hipertensiunea arteriala
 • se aleaga cu un tip de diabet numit diabet gestational
 • nasca prematur (atunci cand copii sunt nascuti prea devreme, organele lor nu au avut timp sa se dezvolte corespunzator. Acest lucru poate cauza probleme serioase la plamani, creier, inima si ochi)
 • piarda sarcina. Exista posibilitatea de a pierde unul sau mai multi bebelusi
 • nasca un bebelus ce sufera de defecte din nastere

Tineti minte ca aceste probleme pot sau nu sa apara si dumneavoastra. Zilnic, mame ce duc sarcini multiple, nasc copii sanatosi.

Diagnosticarea sarcinii multiple

Modalitati de diagnosticare a sarcinii multiple

Sarcina Multipla Ecografia Cu UltrasuneteEcografia cu ultrasunete

Desi o mama insarcinata poate simti faptul ca duce o sarcina multipla, doar medicul poate sti sigur. El va afla acest lucru printr-o ecografie cu ultrasunete. Ecografia ii va arata cati bebelusi cresc in uterul unei femei si cat de sanatosi sunt.

Bataile inimii copiilor

Detectarea sarcinii multiple poate fi facuta si prin ascultarea cu atentie a batailor inimilor bebelusilor. Doctorii experimentati pot fi capabili de a detecta bataile a mai multor inimi. Acesta modalitate, insa, nu este la fel de sigura ca o ecografie. Batailor unei singure inimi pot fi detectate in mai multe zone ale abdomenului mamei. Acest lucru poate da impresia gresita a unei sarcini multiple.

Niveluri hormonale

Femeile insarcinate cu mai multi copii pot avea, in sange, un nivel marit dintr-un anumit hormon pe care corpul il secreta in timpul sarcinii. Acest nivel marit, insa, nu sugereaza intotdeauna prezenta sarcinii multiple. Va fi nevoie de o analiza mai indetaliata pentru a detecta cauza exacta.

Greturi de dimineata

Aproximativ jumatate din femeile gravide sufera de greturi dimineata. Unele femei ce duc sarcini multiple prezinta greturi mai severe.

Stari extreme de oboseala

Desi ele pot fi cauzate si de stres, munca si alte responsabilitati, multe femei insarcinate cu mai mult de 1 copil se plang de stari de oboseala. Acest lucru se poate datora faptului ca organismul ei este nevoit sa asigure nutrienti mai multor bebelusi.

Ecografia cu ultrasunete ramane cea mai sigura medoda de a diagnostica sarcina multipla. In cazurile de sarcina multipla, sunt necesare sedinte de ecografie cu ultrasunete mai dese, pentru a monitoriza dezvoltarea bebelusilor.

Ingrijiri medicale necesare la sarcina multipla

In timpul unei sarcini multiple, sunt necesare consultatiile medicale mai dese. Acest lucru se datoreaza faptului ca sarcina multipla prezinta sanse mai mari de aparitie a unor probleme de sanatate.

La fiecare sedinta, doctorul va face o examinare fizica. Fiecare sedinta este importanta! Sedintele pot include si o ecografie cu ultrasunete, o verificare a tensiunii arteriale si testarea sangelui si a urinei in scopul identificarii oricarei probleme ce poate aparea. In eventualitatea aparitiei unei probleme de sanatate, tratamentul imediat ajuta atat copiii, cat si mama insarcinata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *