Retinerea Placentei

Expulzarea Placentei

Multe femei nu realizeaza ca procesul de nastere nu se incheie odata cu travaliul. Defapt, el se incheie atunci cand placenta este expulzata din uter. In majoritatea cazurilor, placenta este expulzata automat dupa ce bebelusul a fost nascut. In unele cazuri, expulzarea nu mai ia loc automat si rezulta intr-un fenomen numit retinerea placentei.

Daca placenta ramane inauntrul uterului mamei, consecintele pot fi dezastruase. Se poate ajunge la aparitia infectiilor sau chiar la moarte.

Travaliul ia loc in 3 faze:

  1. Aparitia contractiilor ce indica faptul ca uterul se pregateste de nasterea bebelusului
  2. A doua faza este nasterea bebelusului. Dupa nasterea acestuia, se incheie cea de-a doua faza a travaliului.
  3. Stagiul final al travaliului ia loc atunci cand placenta este expulzata din uterul mamei. Acest stagiu ia loc, de obicei, la 30 minute dupa nasterea bebelusului.

Daca separarea placentei nu a luat loc dupa 30 minute de la nasterea bebelusului, atunci se spune ca placenta a fost retinuta.

Daca aceasta conditie ramane netratata, mama este predispusa atat la aparitia infectiilor, cat si la hemoragii puternice. Acestea pot fi fatale.

Tratament pentru retinerea placentei

Daca separarea placentei nu ia loc in mod natural, se administreaza anumite substante la nivelul femurului pentru a cauza corpul mamei sa prezinte contractii si sa expulzeze placenta.

Tipurile de retinere a placentei

Placenta Adherens

Apare atunci cand contractiile uterului nu sunt suficient de puternice pentru a expulza placenta. Atunci, placenta ramane usor atasata de peretele uterin. Aceasa este cea mai frecvent intalnit tip de retinere a placentei.

Blocarea placentei

Este atunci cand placenta se detaseaza cu succes de peretele uterin dar nu este expulzata din uter. Acest lucru se intampla, de obicei, cand cervixul de inchide inainte ca placenta sa fie expulzata din corp.

Placenta Accreta

Daca placenta se ataseaza de peretele muscular al uterului in loc de mucoasa acestuia, nasterea devine mai dificila si se ajunde de cele mai multe ori la hemoragii severe. Eventual, va fi nevoie si de o transfuzie de sange sau chiar o histerectomie.

Cauzele retinerii placentei

Circumstante frecvent intalnite ce rezulta in retinerea placentei sunt:

  • prezenta placentei percreta, atunci cand placenta patrunde prin peretele uterin
  • atonia uterina apare atunci cand contractiile inceteaza sau nu sunt suficient de puternice pentru a expulza placenta
  • placenta adherens apare atunci cand placenta este intepenita partial sau total de peretele uterin. In situatii rare, aceasta apare deoarece placenta a devenit incorporata adanc in uter.
  • placenta accreta ia loc atunci cand placenta a devenit adanc incorporata in uter, probabil datorita unei operatii de cezariana din trecut
  • blocarea placentei este rezulta atunci cand placenta se detaseaza de uter, dar nu este expulzata ci este blocata de cervix.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *