Placenta Accreta

Placenta Accreta

Manifestare

Placenta este un organ care se ataseaza peretelui uterin si hraneste fatul pe parcursul a celor 9 luni de zile. Exista, insa, o conditie care face ca placenta sa se ataseze prea adanc in peretele uterin. Aceasta conditie se numeste Placenta Accreta.

In mod normal, dupa sarcina, placenta se detaseaza de peretele uterin. La fameile care sufera de Placenta Accreta, placenta ramane, partial sau complet, intepenita in peretele uterin. Acest lucru poate cauza hemoragii severe dupa nastere.

In functie de severitatea conditiei, Placenta Accreta se mai poate numi si Placenta Increta sau Placenta Percreta. Aproximativ 1 din 2.500 de sarcini sufera de Placenta Accreta.

Placenta Accreta este atunci cand placenta se ataseaza prea adanc in peretele uterin, insa nu penetreaza muschii peretelui uternin. Aceasta este cea mai frecvent intalnita variatie a conditiei. Ea este intalnita la aproximativ 75% din cazuri.

Placenta Increta este atunci cand placenta se ataseaza prea adand in peretele uterin si penetreaza muschii peretelui uterin. Aceasta este intalnita la doar 15% din cazuri.

Placenta Accreta Increta Si Percreta-Min (1)Placenta Percreta este atunca cand placenta se ataseaza atat de adanc in peretele uterin, incat il penetreaza si se ataseaza de un alt organ, precum vezica urinara. Aceasta este cea mai rara variatie a conditiei, fiind intalnita la doar 5% din cazuri.

Cauze

Cauzele specifice acestei conditii sunt necunoscute, insa este posibil ca ea sa aibe legatura cu o alta conditie medicala, numita Placenta Previa si cu operatiile de cezariana efecutate in trecut. Placenta Accreta este intalnita la 5 – 10% dintre femeile care sufera si de Placenta Previa.

O operatie de cezariana mareste probabilitatea aparitiei conditiei, in viitor. Probabilitatea se mareste odata cu numarul de operatii de cezariana suferite. Peste 60% din femeile care sufera de Placenta Accreta au suferit, in trecut, operatii repetate de cezariana.

Riscuri

Mama

Datorita acestei conditii medicale, placenta va fi greu de desprins de peretele uterin. Riscul principal este cel al hemoragiilor ce pot aparea in urma incercarilor de a o resprinde manual. Hemoragiile severe pot fi fatale.

Alte riscuri includ riscul leziunii uterului ca rezultat a indepartarii placentei. La Placenta Percreta, acest risc se extinde si la alte organe. Histerectomia este o interventie frecventa in aceste cazuri, insa consta in indepartarea uterului si a abilitatii de a procrea.

Bebelusul

Riscurile principale ale fatului sunt posibilitatea nasterii premature si complicatiile medicale care apar in urma acesteia. Sangerarile in al treilea trimestru pot indica existenta conditiei Placenta Accreta. Aceasta, de multe ori, rezulta in nasteri premature.

Tratament

Nu exista nici o modalitate de a preveni Placenta Accreta, iar cand aceasta este diagnosticata, exista putine solutii de tratare. In urma diagnosticarii, medicul va monitoriza sarcina cu scopul de a planifica nasterea printr-o operatie care ar putea salva uterul.

Din nefericire, Placenta Accreta poate fi atat de sevara, incat o operatie de histerectomie va fi obligatorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *