Embolia cu lichid amniotic

Embolia Cu Fluid Amniotic

Embolia cu lichid amniotic este o conditie rara ce apare atunci cand lichidul amniotic din uter ajunge in sistemul circulator al mamei. Aceasta conditie apare cel mai probabil in timpul nasterii sau imediat dupa.

Aceasta conditie este greu de diagnosticat. Daca suferiti de aceasta conditie, veti avea nevoie de tratament imediat pentri a preveni unele complicatii ce pot fi fatale.

Simptome

Embolia cu fluid amniotic apare brusc si se desfasoara rapid. Semnele si simtomele emboliei cu fluid amniotic includ:

  • respiratia este brusc ingreunata
  • aparitia Edemului Pulmonar
  • tensiune scazuta a sangelui
  • colaps cardiovascular
  • coagulari ale sangelui ce pot fi fatale
  • anxietate si alte stari psihice negative
  • frisoane
  • disruptii in ritmul cardiac
  • crize de epilepsie
  • coma
  • anomalii in ritmul cardiac al fatului

Cauze

Embolia cu fluid amniotic apare atunci cand lichidul amniotic ajunge in sistemul circulator al mamei. Cauza exacta a acestei conditii nu este inca cunoscuta. O cauza probabila ar fi un defect in bariera placentara. La aparitia acestui defect, sistemul imunitar al mamei reactioneaza eliberand substante ce cauzeaza o reactie inflamatoare si declanseaza o coagulare a sangelui din sistemul circulator. Tulburarile de coagularea a sangelui rezultate sunt cunoscute sub numele de coagulare intravasculara diseminata.

Aceasta conditie este rara. Este posibil ca, in timpul nasterii, un pic de lichid amniotic sa ajunga oricum in sistemul circulator al mamei. Nu este clar de ce uneori acest lucru duce la embolie cu fluid amniotic.

Factori de risc

Datorita raritatii acestei conditii, factorii de risc sunt greu de identificat . Conditia este atat de rara incat se estimeaza doar intre 1 si 12 cazuri la 100.000 de nasteri.

Factorii de risc identificati prin studii sunt:

Complicatii

Embolia cu fluid amniotic poate cauza complicatii serioase atat pentru mama cat si pentru fat.

Leziuni ale creierului

Lipsa de oxigen poate cauza leziuni grave si permanente ale creierului sau chiar incetarea activitatii creierului.

Spitalizare indelungata

Mamele care supravietuiesc emboliei cu fluid amniotic au adesea nevoie de terapie intensiva. In functie de gradul de severitate a conditiei, spitalizarea ar putea dura saptamani sau chiar luni.

Decesul mamei

Numarul de decese datorate emboliei cu fluid amniotic este foarte mare. Chiar si in tarile cele mai dezvoltate, 20% din mortile materne se datoreaza emboliei cu fluid amniotic.

Decesul fatului

Bebelusul prezinta riscuri de leziuni ale creierului sau chiar moarte. Cu cat procesul de nastere se este mai indelungat, cu atat sansele de supravietuire sunt mai mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *