Eruptii cutanate in timpul sarcinii

Eruptii Cutanate In Tipul Sarcinii

Majoritatea cazurilor de eruptii cutanate aparute in timpul unei sarcini nu au legatura, de fapt, cu sarcina. Ele sunt cauzate de alte conditii precum infectii ale pielii, alergii sau dermatita de contact. Aceste eruptii sunt iritante, dar de obicei inofensive.

Doar unele probleme medicale ce afecteaza sarcina cauzeaza si eruptii cutanate. Cea mai rara dintre ele, numita gestatie pemfigoida poate afecta si bebelusul. Deoarece probleme medicale diferite pot avea simptome asemanatoare, este important sa va consultati cu un specialist medical si sa nu autodiagnosticati.

Eruptia atopica a sarcinii

Eruptia Atopica A SarciniiEruptia atopica a sarcinii este un termen general de include 3 conditii:

  • dermatita atopica (eczema)
  • foliculita pruritica a sarcinii
  • prurigo de sarcina

Impreuna, ele sunt responsabile pentru aproape jumatate din totalitatea de conditii de piele diagnosticate in timpul sarcinii.

Eruptia da o senzatie puternica de mancarimi si apare, de obicei, pe maini, picioare si trunchiul corpului.

Eczema este adesea caracterizata de pete rosii, umflaturi mici sau piele inflamata.

Foliculita pruritica arata ca niste umflaturi minuscule.

Prurigo de sarcina poate arata ca niste mici miscaturi de insecte.

Eruptia atopica a sarcinii se trateaza prin medicamente topice si antihistaminice pe cale orala. In unele cazuri se vor administra steroizi pe cale orala. Conditia nu pare a prezenta nici un risc fatului si dispare, de obicei, la 3-4 luni dupa nastere.

Daca ati mai suferit in trecut de aceasta conditie, aveti sanse mai mari de a o contracta din noi in timpul unei sarcini viitoare.

Papule urticariene pruritale si plachete de sarcina

Papule Urticariene Pruritale Si Plachete De Sarcina
Mai putin de 1% din sarcini sunt afectate de aceasta conditie caraterizata de mancarime, umflaturi rosii si pete mari de iritatie pe abdomen.

Aceasta conditie prezinta senzatii extrem de puternice de mancarimi si apare mai intai pe burta in jurul vergeturilor. Ea dispare la cateva zile dupa nastere sau la cateva saptamani si este improbabil sa apara iar in timpul unei sarcini viitoare.

Gestatii pemfigoide

Este o conditie autoimuna foarte rara ce afecteaza doar 1 din 20.000 de sarcini. Gestatia pemfigoidica incepe, de obicei, ca o eruptie cutanata intensa, care pare, la început, o urticarie, dar apoi se transforma in leziuni mari cu vezicule.

Eruptiile incep adesea in buric sau in jurul acestuia si pot afecta si alte parti ale trunchiului corpului precum si bratele si picioarele, inclusiv palmele si talpa piciorului.

Conditia se trateaza cu administrarea steroizilor pe cale orala.

Majoritatea mamelor afectate de aceasta conditie vor naste bebelusi sanatosi, dar conditia mareste sansele ca bebelusul sa se nasca prematur sau subponderal.

Conditia poate aparea si disparea de mai multe ori in timpul sarcinii si, adesea, se manifesta cel mai puternic in perioada postpartum. Dupa nastere, poate dura saptamani sau luni ca conditia sa se amelioreze.

Deoarece gestatiile pemfigoide prezinta riscul aparitiei complicatiilor, veti fi monitorizata cu atentie de catre medic. In unele cazuri, si bebelusul nou-nascut va suferi de aceasta conditie, insa mult mai putin.

Gestatiile pemfigoide tind sa apara iar si iar la sarcinile viitoare si sa fie mai severe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *