Cum Sifilisul dauneaza sarcinii

Sifilisul In Timpul Sarcinii

Sifilisul este o infectie transmisa sexual cauzata de un anumit tip de bacterii. Netratata, ea poate cauza probleme grave pe termen lung.

Cel mai frecvent, infectia se transmite prin contactul sexual, insa este posibila transmiterea si prin sarut sau prin expunerea la infectie a unei leziuni ale pielii.

Cum poate Sifilisul dauna sarcinii?

Sifilisul se poate deplasa din sistemul circulator al mamei, prin placenta si in sistemul circulator al fatului. Fatul poate fi infectat in orice moment din timpul sarcinii.

Simptomele infectiei cu Sifilis

Infeactia progreseaza in mai multe stagii, iar simptomele difera de la o persoana la alta si de la un stagiu la altul. In unele cazuri, simptomele nu sunt vizibile si ati putea fi infectata chiar fara sa stiti.

In primul stagiu, cunoscut sub numele de sifilis primar, simptomul caracteristic este o infectie nedurereoasa numita sancru. Aceasta apare la locul infectiei si, de obicei, la 3 saptamani dupa expunerea la bacterie. Acest interval de timp nu este batut in cuie. Infeactia mai poate aparea si mai devreme sau cu pana la 3 luni mai tarziu.

In acest stagiu, puteti face tratament, iar infectia va disparea. In caz contrar, sancrul va disparea de la sine dupa 3-6 saptamani, insa bacteriile care l-au cauzat vor continua sa se multiplica se sa se propage prin organism si duce la stagiul 2.

In cel de-al doilea stagiu, sifilisul poate avea o varietate de simprome care vor aparea in saptamanile sau lunile ce succeda aparitia sancrului. Nici acestea nu este garantat sa fie observabile. Majoritatea oamenilor ce sufera de sifilis de grad 2 de aleg cu o iritatie fara mancarimi. De cele mai multe ori, iritatia apare pe palme si pe laba piciorului, dar poate fi intalnita si in alte parti ale corpului. Fara tratament, si aceste simptome dispar de la sine, insa bacteriile raman in organism si se inmultesc in continuare. Infectia este inca tratabila si in acest stagiu!

Aproximativ 30% din oamenii care nu se trateaza vor progresa la stagiul 3. Acest stagiu al bolii poate aparea la pana la 30 ani dupa stagiul 2 si poate cauza anomalii grave ale inimii si leziuni potential fatale in oase, piele si o multitudine de organe.

Cum poate sifilisul afecta sarcina?

Netratata, exista o sansa foarte mare ca bebelusul sa fie infectat, in special in primele stagii ale bolii cand este mult mai infectioasa. 50% din femeile gravide ce sufera de sifilis si nu se trateaza ajung sa transmita boala si bebelusului. Ele ar putea chiar sa-si piarda fatul. Sau, s-ar putea ca fatul sa se nasca cu probleme neurologice severe. Sifilisul mareste riscul de nastere prematura si a aparitiei restrictiei de crestere intrauterine.

Unii bebelusi infectati cu sifilis inca din perioada prenatala ajung sa dezvolte probleme care sunt vizibile pe ecografie. Aceste probleme includ:

  • placenta este anormal de mare
  • umflaturi si prezenta anumitor fluide la nivelul abdomenului bebelusului
  • bebelusul are un ficat sau o splina umflata

Un bebelus infectat poate avea si alte anomalii la nastere, precum:

  • eruptii cutanate
  • leziuni in jurul:
    • gurii
    • organelor genitale
    • anusului
  • secretii nazale anormale
  • umflaturi ale glandelor limfatice
  • pneumonie
  • anemie

Majoritatea bebelusilor nu prezinta, initial, aceste simptome. Doar in cazurile in care raman netratati, ei vor dezvolta simptomele dupa o luna sau 2.

Fie ca simptomele bebelusului sunt evident vizibile sau nu, daca boala ramane netratata, copilul va avea probleme de-a lungul anilor. Problemele vor consta in:

  • malformatii ale oaselor si dintilor
  • pierderea auzului si a vederii
  • alte probleme neurologice serioase

De aceea, este vital ca mama sa fie tratata inca din timpul sarcinii, iar bebelusul, care ar putea sau nu sa se fi molipsit, sa fie evaluat la nastere si tratat, daca este cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *