Toxoplasmoza in timpul sarcinii

Toxoplasmoza In Sarcina

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de parazitul Toxoplasma gondii. Femeile neinsarcinate nu prezina multe simptome. De fapt, multe dintre ele nici nu vor sti vreodata ca au suferit de aceastsa boala. Unele pot avea simprome slabe asemanatoare gripei.

Desi, la oamenii cu sisteme imunitare sanatoase, toxoplasmoza cauzeaza in mod normal doar o problema minora de sanatate, boala este riscanta in timpul unei sarcini deoarece poate dauna fatului.

Parazitul ce cauzeaza aceasta boala poate fi gasit in carne, excrementele de pisica, in pamantul in care acestea au defecat si in laptele nepasteurizat de capra. Acest parazit poate infecta majoritatea speciilor de pasari si de vietuitoare cu sange cald, inclusiv oamenii. Pisicile sunt singurele animale care pot avea excremente infectate de acest parazit. Dupa ce i se transmite infectia prin consumul unei pasari, unui soarece sau a oricarui tip de carne cruda, o pisica poate defeca excremente infectate timp de 2 saptamani.

Toxoplasmoza nu poate fi transmisa de la pisica la om prin simplul contact fizic sau prin a avea una ca animal de companie. Infecta se transmite prim contactul cu excrementele acesteia.

Frecventa Toxoplasmozei

Se estimeaza ca intre o treime si o jumatate din populatie va avea aceasta infectie la un momentdat. Vestile bune sunt ca odata ce scapati de ea, deveniti imuna pe viata.

Majoritatea femeilor insarcinate pot sa nu stie niciodata ca au fost infectate, decat daca au efectuat teste datorita unor probleme cu sarcina. Infectia in sine, insa, adesea nu prezinta nici un simptom.

Riscurile Toxoplasmozei

Ea prezinta un risc doar pentru fat, daca mama a preluat infectia in timpul sarcinii sau la cateva saptamani inainte de a ramane insarcinata.

Daca unui bebelus nenascut i se transmite aceasta infectie, se spune ca are Toxoplasmoza congenitala. Daunele pe care infectia le-ar putea cauza depind de momentul din sarcina in care ati fost infectata.

Infectia nu se transmite intotdeauna fatului. In medie, ea se transmite doar in 40% din cazuri. In cazurile in care se transmite, ea poate cauza moartea fatului sau leziuni ale creierului bebelusului sau a altor organe, in special ochii.

Majoritatea bebelusilor ce sufera de toxoplasmoza congenitala nu prezinta leziuni vizibile la nastere, ci le dezvolta mai tarziu in timpul copilariei sau chiar la maturitate. Unii vor avea simptome mult mai serioase precum orbirea sau leziuni ale creierului.

Contractarea Toxoplasmozei

Pisica Si ToxoplasmozaInfectia cu Toxoplasmoza apare prin inghitirea a ceva infectat precum:

  • carne cruda sau negatita suficient
  • fructe sau legume nespalate
  • excremente de pisica sau pamant comtaminat cu excremente de pisica
  • lapte de caprea nepasteurizat si produse lactate obtinute din acesta

Infectia mai poate fi transmisa:

  • prin placenta la bebelusul nenascut
  • daca materie infectata patrunde in fluidele corpului. De exemplu daca intra in rani, taieturi sai in ochi
  • prin transplantul organelor sau transfuziile de sange de la persoane infectate
  • prin inhalarea oualelor parazitului (posibil, dar foarte rar)

Infecta de la om la om nu este posibila, decat cea de la mama insarcinata la fat.

Femeile insarcinate caredepun munca fizica la tara sau la ferma prezinta un risc mai ridicat de a intra in contact cu parazitul.

Transmiterea infectiei de la mama la fat poate dura cateva saptamani, iar gredul de risc si severitatea variaza in functie de momentul in care mama a fost infectata.

Evitarea toxoplasmozei in timpul unei sarcini

  • evitati carnea cruda si cea tratata
  • dupa prepararea carnei crude spalati-va bine mainile si ustensilele folosite
  • spalati bine toate fructele si legumele inainte de a le gati sau manca, pentru a indeparta toate firele de pamant
  • evitati laptele nepasteurizat de vaca si produsele rezultate din acesta
  • daca lucrati in gradina, purtati manusi si spalati-va apoi mainile si mainusile
  • indepartati zilnic excrementele din cutia cu nisip a pisicii (folosind manusi de cauciuc sau cerand altcuiva sa o faca pentru dumneavoastra) si spalati-o in mod regulat cu apa clocotita
  • daca umblati cu cutia de nisip a pisicii, spalati-va apoi mainile si manusile
  • nu intrati in contact cu puii de capra sau cu caprele insarcinate

Teste de identificare a toxoplasmozei

La orice stagiu al sarcinii, se poate face un test de sange. Acest test, insa, poate scoate infecta la iveala doar dupa 2 sau 3 saptamani, deoarece atata timp este necesar pentru ca anticorpii sa devina detectabili. Testul implica extragerea unei monstre mici de sange de la mama si nu prezinta nici un risc fatului. Scopul testului de sange este de a deermina existenta unor anumiti anticorpi care indica prezenta toxoplasmozei si sa afle cand a aparut infecta daca exista.

Daca testul indica existenta unei infectii recente sau curente, exista un risc ca bebelusul sa fie infectat.

Tratamentul toxoplasmozei aparute in timpul sarcinii

Prevenirea transmiterii infectiei la bebelus

Daca rezultatele testului de sange sunt pozitive, vi se poate prescrie un antibiotic numit spiramicina, care reduce riscul ca infectia sa fie tarnsmisa bebelusului. Din pacate, acest antbiotic doar reduce riscul de transmitere a infectiei, si nu actioneaza impotriva parazitului. De aceea, antibioticul este inutil daca bebelusul a fot deja infectat.

Daca bebelusul a fost deja infectat

Se administreaza o combinatie de Pirimetamina si Sulfadiazina. Acestea antibiotice sunt mai puternice si pot limita daunele pe care infectia le cauzeaza bebelusului, insa nu le poate si repara.

La 20 saptamani, se poate apela la o analiza cu ultrasunete pentru a depista problemele fizice vizibile ale fatului. Daca se depisteaza probleme severe de dezvoltare, terminarea sarcinii poate fi o optiune.

Toti bebelusii nascuti de mame cu toxoplasmoza vor fi monitorizati cu atentie de medicii pediatri si le vor face teste de sange in primul an de viata.

Efectele secundare ale tratamentului

Pirimetamina si Sulfadiazina pot avea efecte secundare in ceea ce priveste productia de celule rosii atat pentru mama cat si pentru bebelus. Ele nu se prescriu unei femei gravide decat in cazuri extreme si se adminstreaza impreuna cu acidul folinic, care ajuta la minimizarea celor mai grave efecte secundare.

Tratamentul de dupa nasterea bebelusului

Monstre de sange

La scurt timp dupa nastere, se vor administra monstre de sange de la mama si de la bebelus. Aceste mostre vor fi trimise la laborator pentru a compara nivelurile de anticorpi din sangele mamei si din sangele bebelusului.

Daca testele de sange confirma prezenta infectiei, se pot prescrie antibiotice chiar daca bebelusul nu prezinta simptome. Tratamentul poate continua timp de pana la 1 an pentru a preveni sau limita leziunile ochilor care pot aparea mai tarziu.

Alte examinari

Bebelusii care prezinta risc de toxoplasmoza congenitala trebuie analizati pentru a depista orice leziune neurologica sau a ochilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *