Anemia falciforma in timpul sarcinii

Anemia Falciforma

Anemia falciforma, numita si anemia celulelor in secera este o tulburare sanguina transmisa de la parinte la copil. Aceasta se manifesta prin anomalii ale hemoglobinelor.

In mod normal, celulele rosii sunt fine, rotunde si flexibile si arata ca litera „O”. Toate aceste trasaturi le ajuta sa se deplaseze mai usor prin vene si sa transporte oxigen. Anemia falciforma face ca aceste celule sa fie rigide, lipicioase si sa arate ca litera „C” (ca o secera). In aceste conditii, celulele rosii afectate nu se mai pot deplasa cu usurinta prin vasele sanguine si tind sa formeze grupuri care blocheaza circulatia sangelui. Asta duce la dureri si la leziuni ale tesuturilor.

Anemia falciforma dauneaza sarcinii

In unele cazuri, boala se inrautateste pe timp de sarcina. Daca suferiti de crizel anemice, ele vor continua si pe timp de sarcina, dar vor trebui tratate cu medicamente carenu dauneaza fatului.

In cazurile mai fericite, boala nu va face probleme in afara faptului ca vor aparea infectii ale tractului urinar. De asemenea, femeile insarcinate ce sufera de anemia falciforma se pot alege cu un alt tip de anemie datorat insuficientei fierului din sange. Daca suferiti de acest tip de anemie, veti avea nevoie de supliemente de fier.

Tratarea anemiei falciforme in timpul sarcinii

In unele cazuri, va fi nevoie de transfuzii de sance pentru a inlocui celulele rosii afectate cu celule rosii sanatoase. Aceste transfuzii pot fi facute de mai multe ori pe parcursul sarcinii. Ele vor spori transportul oxigenului prin corp si vor micsora numarul de celule bolnave.

In orice alta situatie, anemia falciforma poate fi tratata cu hidroxiuree. In timpul unei sarcini, insa, nu este recomandata! Doar in unele cazuri puteti lua doze mici.

Complicatiile anemiei falciforme in timpul unei sarcini

Deoarece aceasta anemie afecteaza multe organe, ea mareste riscul de aparitie a complicatiilor pe parcursul sarcinii. Complicatiile si riscurile pot include:

  • infectii, in special ale tractului urinar, rinichilor si plamanilor
  • probleme ale vezicii biliare, inclusiv calculi biliari
  • extinderea in volum a inimii si insuficienta cardiaca
  • pierderea sarcinii
  • decesul

Complicatiile si riscurile care afecteaza fatul pot include:

  • anemie severa
  • crestere si dezvoltare necorespunzatoare
  • nasterea prematura, inainte de 37 saptamani
  • greutate scazuta la nastere
  • decesul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *