Visul bebelusului

Ce Viseaza Bebelusii

Chiar daca raspunsurile cercetatorilor raman inca ipotetice, ele deschid poarta unor descoperiri incredibile.

Ce poate fi mai uimitor decat mutrita concentrata cand doarme profund, apoi brusc un zambet abea schitat sau o scurta incruntare a sprancenelor ca o intrebare… Aceasta varietate de expresii ascund visele copilului.

Ei bine da, bebelusul nu este o papusa care doarme. Bebelusul nu doarme si atat. Bebelusul viseaza! Si nu putin. Bebelusul viseaza cel putin 8 ore pe zi.

Stiati deja ca bebelusii dorm mult, un nou-nascut batand recordul absolut cu 16 ore pe zi, in reprize de 3-4 ore. Din tot acest timp bebelusul viseaza intre 50 si 60% din timp, ceea ce inseamna circa 8 ore in fiecare zi.

Diferite experiente au demonstrat ca somnul are mai multe faze, insotite de semne caracteristice. O etapa este “somnului agitat”, in care bebelusul afiseaza mimici asa-numite “sociale” (suras, bucurie, strambatura, dezgust, durere) care aproape va fac sa credeti ca este treaz. Activitatea electrica a creierului este intensa, ochii se misca sub pleoape, degetelele se misca si ele. Acesta este echivalentul somnului paradoxal la adult, durand la fel de mult si este perioada plina de vise.

Dar cel mai surprinzator amanunt este faptul ca bebelusul visa inainte de a se naste. Proba? Bebelusul are un comportament asemanator in uter.

Visele sunt indispensabile pentru dezvoltarea bebelusului. Gratie progreselor ecografiei, este posibil sa se observe inca din a douazecea saptamana de sarcina miscarile rapide ale ochilor si ale degetelor, semne ca fatul viseaza si el. La sfarsitul sarcinii, somnul “paradoxal” constituie de altfel marea parte a “siestelor”, din primele luni de viata.

Reguli pentru un somn sanatos

Cercetatorii presupun ca aceste faze de visare joaca un rol important in dezvoltarea sistemului nervos central, in care creierul are o perioada in care bebelusului ii lipsesc stimularile externe. Este inca si mai uimitor faptul ca aceste faze sunt esentiale in procesul memoriei, vazand, dupa o alta teorie, o ” reprogramare genetica”. Ele evita ca invataturile acumulate in timpul zilei sa imbibe prea tare memoria bebelusului.

Retraind in vis in maniera sa, bebelusul isi faureste propria identitate. Ceea ce explica faptul ca, in ciuda unui mediu identic, fiecare micut ramane diferit…

Bebelusul viseaza biberoane?

Intrebarea ramane in intregime si e cu atat mai complexa cu cat stim ca visele utilizeaza elemente memorate, la fel de bine pe cele din memoria de scurta durata ca si pe cele din memoria de lunga durata.

Observarea altor mari amatori de somn, puii de pisica se observa ca in faza somnului paradoxal, pisoii prezinta comportamente tipice jocului sau prinderii unui obiect sau a unui soarece imaginar. Totul ne lasa de gandit ca la fel ca el, bebelusul nostru drag viseaza scenarii caracteristice speciei sale, fara indoiala biberoane si dulcegarii. Aceste supozitii nu pot fi verificate, deoarece puiul nostru nu va fi capabil sa povesteasca visele sale pana la varsta de 4-5 ani.

Cu atat mai putin ca in acest moment, nu este inca pusa la punct masina capabila sa concretizeze imaginile care se imprima in timpul somnului. Astfel, daca stim ca pisicile viseaza soareci, bancherii viseaza bancnote, copii nostri isi viseaza parintii formidabili!

Mituri despre somnul bebelusului

Copiii sunt ca niste “bureti” care absorb toate evenimentele, si pe cele bune si pe cele rele! Astfel, daca ziua bebelusului a fost agitata (l-ati dojenit, s-a certat cu prietenul de joaca, care l-a muscat…), cu visele rele de noapte isi va regla problemele si conflictele. Ca si visele, cosmarurile ii permit sa “digere” achizitiile zilei, sa faca trierea. Nu va nelinistiti de cosmarurile micutului dumneavoastra somnoros care vin sa uneasca marile etape ale copilariei si ating toti copiii intre 2 si 6 ani.

Cu toate acestea, ii intrebam pe parinti: ce viseaza bebelusii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *