Jumatate din copii inca dorm cu asternuturi nesigure

Bebelusi Asternuturi Nesigure

Ai atat de multe de invatat atunci cand devii parinte… Totusi trebuie sa stii despre somnul bebelusului si siguranta acestuia. Pediatrul Joelene Huber spune “Bebelusii trebuie pusi sa doarma pe spate intr-un patut care indeplineste toate reglementarile de siguranta si ca nu prezinta paturi, perne, jucarii moi, etc.“. Asternuturile pot fi un factor de risc pentru cunoscutul sindrom SIDS (moarte subita a sugarului).

In ciuda acestui fapt, un nou studiu facut in ianuarie 2015, ne arata ca jumatate din bebelusi sunt inca pusi la culcare cu paturi, plapumioare, si alte elemente nesigure. Cercetatorii au descoperit ca folosirea asternuturilor a scazut, dar a ramas o practica comuna. “Sa dormi cu bebelusul nu este recomandat pentru ca il pui in pericol.” “Paturile si lenjeriile de pat pentru adulti nu sunt proiectate pentru siguranta bebelusului.

Este totusi natural si mai sigur pentru bebelusi sa doarma in apropierea parintilor, in special in primele 6 luni de viata, atunci cand riscul SIDS este cel mai mare. Impartirea camerei cu bebelusul, cu un patut langa patul parintilor si la indemana, tine copilul intr-un mediu sigur de somn si reduce riscul de SIDS.

Atat Agentia de Sanatate Publica din Canada cat si Societatea Pediatrilor din Canada sunt impotriva dormitului parintilor cu bebelusul. Daca vreti sa dormiti cu el, iata cum puteti proceda mai sigur:

Suprafata patului ar trebui sa fie dreapta (fara saltele de apa, perne, etc.)

Nu exista gauri intre saltea si pat, scara sau parti ale patului in care bebelusul ar putea fi prins.

Nu fumati in apropierea bebelusului. Fumatul pasiv creste riscul de SIDS. Mama nu ar trebui sa fumeze in timp ce bebelusul doarme, de fapt, nu ar trebui sa fumeze deloc in aceasta etapa.

Fara alti copii, animale in pat.

Bebelusii nu trebuie pusi pe canapea, fotolii sau oriunde se pot rostogoli.

Daca unul din parinti este prea obosit, sau a consumat alcool sau alte droguri de orice fel, nu ar trebui sa doarma cu bebelusul.

Bebelusii trebuiesc pusi pe spate intotdeauna pentru a adormi.

Ambii parinti trebuie sa fie de acord ca patul este cel mai bun loc pentru copil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *