Scorul Bishop

Scorul Bishop

Scorul Bishop este un sistem folosit de medicii specialisti pentru a estima probabiliatea de a intra in curant in procesul de travaliu. El a fost inventat in 1964 de Dr. Edward Bishop, si variaza intre 0 si 12.

Calcularea scorului bishop se bazeaza pe urmatorii factori:

  • gradul de dilatare a cervixului (cu cat mai dilatat, cu atat mai bine)
  • cat de scurt este cervixul (cu cat mai scurt, cu atat mai bine)
  • cat de mult a avansat fatul in josul pelvisului (cu cat mai mult, cu atat mai bine)
  • consistenta cervixului, adica daca este mai tare sau mai fin (cu cat mai fin, cu atat mai bine)
  • pozitia cervixului, adica daca acesta este indreptat inainte sau inapoi (inainte este mai bine)

Un Scor Bishop de 8 sau mai mult indica faptul ca cervixul este pregatit de nastere. Un scor de 6 sau mai putin indica un cervix inca imatur.

Daca aveti un scor bishop scazut, puteti sa decideti sa nu apelati la nici o metoda de inductie a sarcinii si sa asteptati ca travaliul sa se declanseze natural. Aveti si optiunea de a naste prin cezariana.

Prostaglandina, o substanta folosita pentru a maturiza cervixul, poate fi folosita pentru a induce sarcina. Atunci, scorul bishop este recalculat. Daca acesta este inca scazut, iar travaliul inca nu s-a declansat puteti decide daca doriti sa va mai fie administrate substante mai puternice pentru inducerea sarcinii, sau daca doriti sa optati pentru o operatie de cezariana. Daca nu prezinta riscuri, veti putea opta si pentru a astepta sa intrati natural in travaliu.

Cum este scorul Bishop influentat de fiecare factor

Pozitia cervixului

Pozitia cervixului se schimba odata cu ciclul menstual si tinde sa se pozitioneze tot mai inaite odata cu apropierea travaliului.

Consistenta cervixului

La mamele care nas pentru prima data, cervixul lor este tipic mai tare si mai rezistent la intindere. Cu fiecare nastere naturala, cervixul devine tot mai flexibil la nastere.

Dilatarea cervixului

Reprezinta gradul de deschidere a cervixului si este cel mai important factor al scorului Bishop.

Pozitia fatului

Pozitia fatului se masoara relativ cu spina ischiadica, care se afla la aprox. 3-4 cm in interioriul vaginului. Medicul specializt vizualizeaza locatia acesteia si o foloseste ca punct de referinta.

Un numar negativ sugereaza ca fatul se afla mai adanc in pantec decat spina ischiadica, iar numere pozitive sugereaza contrariul.

Cat de precis este scorul Bishop?

Scorul Bishop este doar unul dintre de a determina daca aveti nevoie de ajutor medical pentru a declansa travaliul si cat de probabil este ca inductia sa reuseasca. Exista cazuri de femei care au avut un scor Bishop scazut, dar care au reusit sa nasca natural multumita inductiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *