Nasterea Indusa

Nasterea Indusa

Atunci cand nasterea este declansata artificial, ea se numeste nastere indusa. La aceasta se apeleaza atunci cand doctorul decide ca este mai bine ca bebelusul sa se nasca acum, decat ca sarcina sa continue.

Inducerea artificiala a sarcinii este o optiune atunci cand:

 • sarcina a depasit deja 41 saptamani
 • daca nasterea nu s-a declansat in mod natural la 24 ore dupa ruperea apei (altfel, exista riscul ca mama sau bebelusul sa sufere de infectii)
 • mama sufera este diabetica, ceea ce creaza riscul ca fatul sa creasca mai mare decat in mod normal. Atunci, doctorul ar putea recomanda ca nasterea sa fie indusa artificial la 38 saptamani
 • mama sufera de preeclampsie sau de o boala a rinichilor care este un pericol pentru sanatatea bebelusului
 • mama are 40 sau ani sau mai mult, ceea ce mareste riscul ca bebelusul sa nu supravietuiasca sarcinii. Declansarea nasterii la 39-40 saptamani ar putea reduce riscul

Procesul de inducere artificiala a sarcinii

Exista mai multe metode prin care se poate induce, in mod artificial, o sarcina. Deoarece ele nu functioneaza intotdeauna, exista si o ordine de incercare.

 1. Maturarea Membranelor

  Maturarea Membranelor este procesul de maturare a deschiderii cervixului cu degetul, odata la 40 saptamani si din nou la 41 saptamani. Acest proces poate determina inceperea travaliului.

  Daca apa s-a rupt deja dar travaliul nu a inceput, maturarea membranei nu este recomandata deoarece poate mari riscul de aparitiei unei infectii.

  Aceste membrane reprezinta sacul care inconjoara fatul si care contine fluidul amniotic. In timpul unei maturari, se incearca separarea acestora de cervix, pentru a stimula in mod direct productia de prostaglandina. Aceasta ajuta la declansarea constractiilor si travaliului. Daca cervixul nu este suficient de dilatat pentru maturare, se poate apela la un masaj in loc.

  Maturarea membranelor poate fi incomoda si chiar dureroasa, iar dupa aceasta puteti avea unele crampe si hemoragii.

 2. Prostagrandina

  Prostagrandina este o substanta asemanatoare unui hormon, care determina cervixul sa se maturizeze si care poate stimula aparitia contractiilor. Substanta este introdusa direct in vagin. Daca isi face efectul, contractiile ar trebui sa apara in 24 ore.

  Exista riscuri mici de a hiperstimula uterul. In acest caz, contractiile vor fi frecvente, intense sau de lunga durata. Acestea pot pune stres pe bebelus.

 3. Cateter cu balon

  Un cateter cu balon este folosit pentru a deschide cervixul. Acest cateter este inserat in uter, apoi balonul este umflat incet cu o solutie salina. Pe masura ce balonul se umfla, pune presiune pe cervix si-l incurajeaza sa se dilateze, stimuland inceerea travaliului.

  Cateterul cu balon ramane inserat pana 12 ore, in timp ce mama este monitorizata. Acesta este idepartat odata cu declansarea travaliului, ruperea apei sau daca bebelusul da semne de distress.

 4. Ruperea artificiala a membranelor

  Se creaza o mica crapatura in membranele din jurul bebelusului, din intermediul unei probe lungi si subtiri sau a unei manusi medicale cu varful ascutit.

  Procedura poate fi foarte incomoda si nu ajuta intotdeauna la declansarea travaliului. Iar odata ce apa s-a rupt, mama si bebelusul sunt expusi la un risc de infectii.

  Aceasta procedura nu mai este recomandata ca o metoda de inductie a nasterii si este cel mai bine folosita abia dupa declansarea travaliului.

 5. Oxitocina sintetica

  Prin intermediul unei terapii intravenoase vi se administreaza oxitocina sintetica. Ea este alternativa sintetica a hormonului oxitocina, care este produsa de corp pentru a declansa travaliul.

  Oxitocina sintetica se administreaza incepand cu o doza foarte mica, apoi doza este marita gradat pentru a preveni hiperstimularea uterului.

  Contractiile cauzate de oxitocina sintetica tind sa fie mai intense decat cele naturale. De aceea, veti primi medicamente pentru usurare a durerii.

  Riscul de a hiperstimula contractiile este mic. Daca totusi apare, terapia intravenoasa cu oxitocina este incetinita sau optita total. Daca contractiile persista, vor fi administrate medicamente pentru usurarea contractiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *