Nasterea prin cezariana

Operatia De Cezariana

Cezariana este o incizie chirurgicala in abdomenul si uterul mamei pentru a naste bebelusul. In unele cazuri, cezariana este planificata. In alte cazuri, ea este necsara datorita unei complicatii neasteptate. Daca continuarea sarcinii reprezinta un pericol pentru dumenavoastra sau pentru bebelusul dumeavoastra, vi se va face o cezariana in regim de urgenta.

Aproximativ 32% din nasterile din anul 2015 au fost facute prin cezariana.

Cand este bine sa nasteti prin cezariana?

In unele cazuri doctorul va poate recomanda o cezariana in loc de o nastere vaginala. De exemplu, atunci cand:

  • ati suferit in trecut de o operatie de cezariana „clasica”, adica efectuata printr-o incizie verticala. Acest tip de incizie mareste riscul de aparitie a rupturii uterine in timpul nasterii vaginale.
  • ati suferit in trecut de o operatie uterina invaziva precum Miomectomia. Precum operatia de cezariana clasica, acest tip de operatii maresc riscul de aparitie a rupturii uterine
  • sunteti insarcinata cu mai mult de un bebelus. Cu cat duceti in pantece mai multi bebelusi, cu atat mai probabila este necesitatea unei operatii de cezariana.
  • fatul sufera de macrosomie
  • daca fatul este pozitionat cu capul in sus sau in pozitie transversala
  • va apropiati de sfarsitul celor 9 luni si suferiti de Placenta Previa
  • intervine o obstructie ce ar face nasterea vaginala dificila sau imposibila
  • bebelusul sufera de o malformatie sau anomalie ce ar face nasterea vaginala prea riscanta
  • daca suferiti de HIV si va apropiati de sfarsitul sarcinii
  • ritmul cardiac al bebelusului este ingrijorator, iar doctorul crede ca bebelusul nu poate rezista perioadei de travaliu

Operatia de cezariana nu poate fi programata pentru mai devreme de 39 saptamani de sarcina. Aceasta restrictie este necesara pentru ca bebelusul sa se fi dezvoltat deja suficient de mult pentru a putea fi nascut fara complicatii. Se face exceptie doar atunci cand exista motive medicale care cer nasterea prematura.

Procedura

Odata anesteziata, burta dumneavoastra va fi curatata cu o substanta antiseptica. Apoi, doctorul va face o incizie mica orizontala in pielea de imediat deasupra osului pubic. El va continua sa taie prin tesuturi pentru a ajunge la uter. Cand se ajunge la muschii abdominali, acestia vor fi separati (manual, nu prin taietura) pentru a expune uterul de dedesubt.

In circumstante rare, doctorul va opta pentru o taietura verticala, in loc de cea orizontala. Acesta va fi cazul daca, de exemplu, bebelusul este extrem de prematur, iar partea inferioara a uterului nu este inca suficient de subtire pentru a fi taiata.

Odata patruns in uter, doctorul va apuca bebelusul, il va scoate din uter si-i va taia cordonul vertebral.

Dupa extragerea fatului, se incepe procedura de inchidere a enciziilor. Ea dureaza aproximativ 30 minute.

Riscuri

Operatia de cezariana va fi intotdeauna mai riscanta decat nasterea vaginala. Doctorii va recomanda sa nasteti natural pe cat mai mult posibil.

Mamele care au nascut prin cezariana au un risc mai ridicat de a se alege cu o infectie, o hemoragie grava, coagulari de sange, mai multe dureri postnatale, o spitalizare mai inalta si o perioada de recuperare mult mai indelungata.

Exista riscul leziunii vezicii urinare sau a intestinelor, desi foarte mic. Mai mult, puteti avea reactii contrare la anestezic sau la medicamente.

Operatia de cezariana nu poate intotdeauna fi evitata. In unele cazuri, ea este necesara pentru a asigura sanaatea mamei, a bebelusului sau a amandurora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *