Cum sa-l ajuti pe copilul tau sa renunte la biberon

Fara Biberon

Multi copii in varsta de 1-3 ani devin atasati de biberoanele lor. Este important ca parintii sa inceapa sa-i dezvete pe micuti de obisnuinta de a bea cu biberonul, incepand cu sfarsitul primului lui an de viata. Cu cat parintii amana mai mult aceasta tranzitie, cu atat mai greu va fi sa-l faca pe copil sa renunte la acest obicei. Utilizarea prelungita a biberonului poate duce la obezitate, deoarece micutul va consuma mult mai mult lapte decat orgnismul lui are nevoie si la carii.

Tranzitia de la biberon la cani poate fi o adevarata provocare, insa parintii pot apela ca cateva trucuri pentru a trece mai usor prin aceasta schimbare.

Momentul potrivit

Majoritatea doctorilor recomanda ca parintii sa inceapa sa-l obisnuiasca pe copil cu canile inca de la varsta de 6 luni. La inceput, o mare parte din ceea ce-i oferi in cana va ajunge pe jos sau pe hainele micutului, insa pana la varsta de 1 an, majoritatea copiilor poseda indemanarea de a manui si a bea din cani.

Varsta de 1 an coincide si cu varsta la care este recomandata trecerea de la lapte praf sau matern la laptele de vaca. Este ok daca tii sa continui hranirea micutului cu lapte matern, dar ar fi recomandat ca el sa fie servit intr-o cana.

Trecere treptata

In loc sa scapi de biberoane dintr-odata, incearca sa le elimini treptat din alimentatie, incepand cu cele 3 mese principale.

De exemplu, daca copilul tau bea 3 biberoane cu lapte pe zi, incepe cu cel de dimineata. In loc sa-i oferi biberonul, adu-l pe micut la masa si serveste-i laptele intr-o cana. E posibil sa fie nevoie si de incurajari si explicatii de genul “esti mare de acum si poti sa bei cu cana la fel ca mama si tata”.

In timp ce incerci sa scapi de biberonul de dimineata, continui sa i le oferi pe cele de la amiaza si seara. In acest fel, daca copilul vrea sa bea cu biberonul, il poti asigura ca va primi unul mai tarziu.

In urmatoarea saptamana, fa la fel cu biberonul de la amiaza.

In general, ultimul biberon de care trebuie sa scapi trebuie sa ramana cel de la cina. Acel biberon tinde sa faca parte din rutina de seara si ofera micutilor cel mai mult confort. Cand ii vine randul, in loc de biberon, serveste-i laptele in cana si continua cu restul rutinei de seara precum baia, perierea dintilor si povestea dinainte de culcare.

Alte strategii

  • Cani ce previn varsarea, precum cele cu capac si orificiu pentru baut, facute special pentru copii.
  • Felicita-l pe copil cand foloseste canile. Lauda-l si ofera-i consolidare pozitiva. De exemplu, daca un membru al familiei vine in vizita, spune, de fata cu copilul, despre cum a crescut si acum bea cu cana.
  • In timpul tranzitiei de la biberon la cana, incearca sa diluezi un pic cu apa, laptele din biberon. Apoi dilueaza-l treptat tot mai mult. Cu mult inainte ca laptele din biberon sa devina in totalitate apa, copilul va pierde interesul in biberon, vazand ca laptele din cana este mai gustos.
  • Ai grija ca biberoanele sa mai fie puse la vedere

Daca coninui sa intampini probleme in a-l dezvata de biberon, ar fi bine sa consulti un doctor specializat.

One thought on “Cum sa-l ajuti pe copilul tau sa renunte la biberon

  1. Am incercat toate modalitățile refuza mâncare și bea dor lapte are 2.ani și opt luni .nu prea vb că sa ne înțelegem un pic este foarte încăpățânata nu mai știu ce să fac am făcut analize tot felul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *