De ce bebelusii iau toate lucrurile in gura?

Bebelusii Iau Lucrurile In Gura

Ce se intampla?

Instinctul bebelusilor de a lua in gura toate lucrurile pe care pun mana, nu este doar un lucru normal, ci si semnaleaza cresterea interesului acestora fata de lumea care-i inconjoara. In primul lor an de viata, copiii explora mediul inconjurator prin cele 5 simturi: vizual, tactil, auditiv, olfactiv si gustativ. Cu cat explora mai mult, cu atat invata mai mult din el.

In timp ce micutul invata sa-si foloseasca mainile, inca nu este destul de indemanatic in a-si folosi degetele. Datorita acestul lucru, cand doreste sa analizeze mai in detaliu un obiect (“Oare este moale sau tare? Este comestibil? Oare face zgomot?”), de multe ori, recurge la a-l lua in gura. Acest obicei al ajuta sa inteleaga mai bine forma si proprietatile obiectului.
Bebelusii Iau Lucrurile In Gura

Exista pericol de sufocare?

Desi este o experienta pozitiva pentru copil, este bine sa te asiguri de siguranta lui. Pentru a reduce riscul de sufocare, medicii pediatrii recomanda sa lasati copilul sa se joace doar cu obiectele care sunt prea mari pentru a incapea, in totatlitate, in gura. O modalitate usoara de a verifica acest lucru este sa incercati sa bagati obiectul prin gura unui sul de hartie igienica. Daca incape, atunci obiectul este prea mic si este periculos. De asemenea, asigurati-va ca obiectul nu are parti mici detasabile si ca suprafata acestuia este destul de neteda pentru a nu cauza zgarieturi sau taieturi. Este bine sa cautati prin casa, obiecte periculoase care se afla la nivelul de inaltime sau la vederea micutului si sa le indepartezi pentru a nu fi tentat sa-l ia in gura.

Cum ramane cu toti microbii?

Va asiguram ca atunci cand bebelusul ia in gura mingea care tocmai sa rostogolit pe podea, exista sanse foarte mici sa se imbolnaveasca (desi acest gest nu este recomandat). Copiii se imbolnavesc datorita virusilor si bacteriilor, nu prafului. Asigurati-va ca nu ia in gura jucariile unui alt copil care este bolnav, deoarece se poate molipsi (spalatul des pe maini si al jucariilor este, de asemenea, important). Acestea fiind spuse, pentru copiii de varsta asta, joaca in grup implica foarte mult contact fizic. Ei tind sa se ciocneasca unul de altul, sa se traga de par, de urechi, de nas, etc., gesturi din care pot lua bacterii. Desi a fi preventiv este un lucru bun, parintii nu pot tine mereu microbii la distanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *