Când își schimbă bebelușii culoarea ochilor?

Bebelusii Isi Schimba Culoarea Ochilor

Ai auzit ca culoarea ochilor bebelusului tau se poate face caprui din albastru? Afla de ce si cand bebelusul tau isi va schimba culoarea ochilor si cum genetica influenteaza dezvoltarea fizica a bebelusului.

De ce se schimba culoarea ochilor?

Atunci cand se nasc copiii, ei au ochi de culoare deschisa, deoarece au foarte putina melanina in ochii lor. Melanina este un fel de pigment care da culoare ochilor, pielii si parului. Genetica controleaza cata melanina (sau pigment) poate avea o persoana in corpul ei. ADN-ul copilului primit de la tine si partenerul tau, determina daca ochii copilului vor fi albastri, caprui, verzi sau alta culoare. El se poate naste cu ochii albastri, dar dupa nastere, lumina stimuleaza producerea melaninei, care este responsabila pentru schimbarea culorii ochilor. Este important de stiut ca nu culoarea pigmentului determina schimbarea. Nu exista nici un pigment albastru, gri, verde sau caprui in ochi. Singurul pigment pe care-l avem in ochi este de culoare maro si cantitatea acelui pigment este cea care determina daca ochii unei persoane vor fi deschisi sau inchisi.

Stiinta, pe de alta parte, aduce o ecuatie simpla: Un parinte cu ochi caprui plus un parinte cu ochi caprui ar trebuie sa aibe un copil cu ochi caprui, nu? Nu neaparat. Exista mai multe gene in organism care contribuie la culoarea ochilor. Chiar daca ambii parinti ai unui copil au ochii caprui, este posibil ca bebelusul sa aibe ochii albastri deoarece unul din parinti are gene pentru ochi albastri undeva in genetica lor.

Cand isi vor schimba culoarea ochilor?

De obicei, veti vedea cele mai mari schimbari in primele 6-9 luni de viata. Dupa cateva saptamani sau luni, veti observa ca culoarea ochilor copilului va deveni mai inchisa. Schimbarea este atat de treptata incat e posibil sa nu iti dai seama decat pana intr-o zi cand copilul se trezeste si te va surprinde cu o noua culoare a ochilor. Pe la 12 luni, majoritatea copiilor vor avea culoare ochilor permanenta, desi exista posibilitatea ca aceasta sa se mai schimba pana la 6 ani la unii copii, dar sunt cazuri foarte rare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *