Primele cuvinte ale unui nou-nascut

Cand Invata Nou Nascutii Sa Vorbeasca

Cand invata copiii sa vorbeasca?

Bebelusul învață să vorbească în primii doi ani de viață. Cu mult înainte de a-și exprima primul cuvânt, el învață regulile limbii și modul în care oamenii din jur o folosesc pentru a comunica.

Bebelusul va incepe prin a-si folosi limba si dintii pe cale de crestere, pentru a scoate sunete generice. În curând aceste sunete vor deveni cuvinte adevarate – “mama” și “tata”. Unii bebelusi scot primele cuvinte chiar si la varsta de 6 luni.

Incepand cu acel moment, bebelușul tău va asimila mai multe cuvinte de la cei din jur. Uneori, între vasta de 18 luni și 2 ani, un copil va începe să formeze propoziții de două si până la patru cuvinte. Odata cu dezvoltarea lui, el va putea poate din ce in ce mai mult sa foloseasca cuvinte pentru a descrie ceea ce vede, aude, simte, gandeste, vrea, etc.

0 – 3 luni

Plansul este prima forma de comunicare a unui copil. Acesta abia incepe sa recunoasca cuvinte si propozitii

4 – 6 luni

In acest stagiu, copilul incepe sa gangureasca si sa pronunte primele silabe (baba, dada, papa, lala, nana, etc.). Va puteti astepta inca de pe acum ca micutul sa spuna pentru prima data mama</> sau tata.

7 – 12 luni

Ganguritul incepe sa para tot mai mult “ordonat”, cu o tonalitate tot mai asemanatoare celei folosite de oamenii din jur in timp ce vorbesc.

13 – 18 luni

Copilul a invatat deja unul sau mai multe cuvinte si semnificatia lor.

19 – 24 luni

Desi copilul foloseste doar in jur de 50 de cuvinte sau chiar mai putin, intelege limba mult mai mult decat o poate vorbi. La aceasta varsta ar trebuie sa fie capabil de a combina 2 sau mai multe cuvinte pentru a crea propozitii simple.

Pana la varsta de 3 ani, ar trebui sa se poata exprima suficient de bine pentru a mentine o conversatie.

Perioada prenatala

Mulți cercetători cred că, la copii, procesul de invatare a limbii începe din uter. Așa cum bebelușul inca nenăscut se obișnuiește cu bătaia constantă a inimii mamei, se obisnuieste si poate, ulterior, recunoaste vocea mamei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *