Biopsia Endometriala

Biopsia Endometriala

O biopsie endometriala este o modalitate prin care doctorul poate analiza uterul in scopul depistarii oricarei probleme. Procedura necesita doar cateva minute si se face de multe ori chiar in biroul doctorului. Procedura este foarte sigura.

Cand trebuie facut testul de biopsie endometriala?

Acest test poate fi facut data rezultatele testului Papanicolau arata prezenta unor celule precancerigene in uter sau daca prezentati oricare dintre urmatoarele simptome:

 • perioade de menstruatie indelungate sau severe
 • daca menstruatiile nu incep in acelasi moment in fiecare luna
 • absenta totala a menstruatiei
 • aparitia hemoragiilor dupa menopauza
 • aparitia hemoragiilor dupa administrarea unui medicament anticancerigen numit tamoxifen
 • ingrosarea mucoasei uterului

O biopsie endometriala nu poate vindeca sau stopa aceste simptome, insa poate ajuta doctorul sa gaseasca sursa problemei.

Procedura

In mod normal, ea dureaza intre 10 – 15 minute.

 1. veti fi intinsa pe o masa de examinare cu picioarele sustinute pe de niste suporturi speciale, exact ca in timpul testului Papanicolau
 2. doctorul va insera in vagin un dispozitiv numit speculum. Acesta tine vaginul deschis pe parcursul procedurii.
 3. zona cervicala este amortita folosind un sprei special sau printr-o injectie.
 4. se insereaza in vagin o unealta subtire si flexibila pentru a extrage o monstra de tesut din mucoasa uterului
 5. monstra extrasa va fi trimisa la un laborator pentru a fi analizata la microscop si testata in scopul descoperirii celulelor anormale precum cele canceroase.

Riscuri

 • Desi biopsia endometriala este foarte sigura, exista totusi o sansa de hemoragie si infectie. De asemenea, peretii uterului pot fi zgariati de ustensilele folosite in timpul procedurii (dar se intampla foarte rar).
 • Daca suspectati ca sunteti insarcinata, comunicati acest lucru doctorului, decoarece biopsia poate cauza un avort spontan.

Dupa procedura

Nu este iesit din comun sa suferiti de niste varsaturi vaginale slabe dupa acest tip de biopsie. Ati putea suferi si de crampe. In acest caz, intrebati medicul ce medicamente analgezice puteti lua pentru calmarea durerii. Unele, precum aspirina, va poate face sa sangerati mai mult.

Va puteti intoarce la rutina normala imediat ce va simtiti in stare. Evitati, insa, contactul sexual pana la disparitia totala a hemoragiei.

Rezultatele testului

Ar trebui sa primiti rezultatele testului in aproximativ o saptamana. Posibilele cauza ale hemoragiei anormale pot include:

 • polipii sau fibromul
 • o infectie a uterului, precum etometrita
 • cancerul endometrial
 • o problema cu tiroida
  Exista sansele ca rezultatele sa fie neconcludente.

Biopsia endometriala nu este perfecta. Deoarece tesuturile extrase de pe mucoasa uterului sunt luate intamplator, exista sansa de a rata celulele precanceroase sau chiar canceroase. Daca simptomele nu dispar, va fi nevoie sa mai apelati la un alt tip de test.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *