Cum afecteaza TV-ul sau alte dispozitive cu ecran somnul copiilor

Copil Care Doarme

Cercetari recente au aratat ca lumina albastra emisa de ecranele TV sau alte dispozivite electronice suprima melatonina, un hormon care controleaza somnul si ciclurile de trezire si induce somnul. Tabletele, smart phone-urile si alte dispozitive electronice cu ecrane luminoase suprima melatonina pe timp de noapte; acest lucru poate perturba somnul.

Cum afecteaza lipsa somnului corpurile noastre

Suprimarea melatoninei si somnul putin are alte consecinte grave de sanatate, cum ar fi un risc crescut de cancer. Acesta poate afecta sistemul imunitar si poate duce la alte conditii cum ar fi diabetul de tip 2, sindrom metabolic, obezitate si boli de inima.

Faceti o rutina de somn

Pentru a ajuta copiii sa doarma mai bine, inlocuiti lumina albastra cu o lumina alba si rosu/portocaliu dupa apusul soarelui. Rutinele periodice pozitive inainte de culcare ii pot ajuta pe copii; dovezile arata ca rutinele regulate de culcare permite copiilor sa adoarma mai usor si rapid.

Fara gadget-uri in dormitor

Daca esti ocupat cu verificarea emailurilor sau folosirea telefoanelor sau tabletelor inainte de a merge la somn, ti-ai putea imbunatati somnul daca nu le folosesti in ora in care mergi la culcare. Este indicat sa nu aduceti dispozitivele mobile in dormitor, daca doriti sa aveti un somn bun.

Folosirea luminilor de noapte

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti nevoie de lumina pe timpul noptii, folositi lumini de noapte. In loc sa aprindeti becurile in casa, folositi lumini portocalii de noapte in lampi.

Monitorizeaza televizorul copilului inainte de culcare

Este indicat sa monitorizati la ce se uita copilul deoarece unele programe pot fi deranjante pentru cel mic. Un televizor in dormitorul copilului are un efect negativ asupra calitatii somnului – este de preferat o poveste de relaxare inainte de somn.

… si cat de mult timp petrec in fata unui calculator sau a unei tablete

Renumitul neurolog Susan Greenfield si-a exprimat ingrijorarea ca tinerii petrec o mare parte din timp in fata monitoarelor iar acest lucru poate afecta dezvoltarea creierului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *