Vitaminele Prenatale

Vitaminele Prenatale

Vitaminele prenatale constau intr-o variatate de vitamine si minerale care ajuta ca bebelusul sa primeasca suficienti nutrienti esentiali pentru o dezvoltare optima. In timpul unei sarcini, organismul unei femei necesita mai multi anumiti nutrienti precum acid folic, calciu si fier. Vitaminele si mineralele precum fierul, calciul si acidul folic sunt vitale pentru o crestere si dezvoltare optima a fatului si pentru mentinerea sanatatii mamei.

Pentru a ajuta la crearea unui mediu nutritiv in care fatul sa se poata dezvolta, este important sa stabiliti o dieta echilibrata si o rutina buna de exercitiu inca dinainte de a ramane insarcinata.

Alegerea vitaminelor prenatale

Combinatiile de vitamine prenatale pot varia in functie de scopul nutritional. De exemplu, unii furnizori vor crea multivitamine care sunt mult mai bogate in fier decat in mod normal deoarece ele sunt destinate femeilor care sunt mai predispuse la lipsa de fier.

Desi unele multivitamine prenatale sunt disponibile doar cu prescriptia medicului, multe dintre ele sunt disponibile si fara. Tineti minte faptul ca consumul a cantitati nerecomandate de vitamine sintetice poate pune in pericol sanatatea fatului.

Importanta Vitaminelor Prenatale

Chiar daca consumati o gama larga de mancaruri, inclusiv carne, lactate, fructe, legume, grane si legume, adesea nu este de ajuns pentru a obtine toti nutrientii necesari.

Consumul vitaminelor prenatale este chiar si mai important pentru femeile cu restrictii in privinta dietei, probleme de santate sau care duc sarcini cu complicatii. Printre acestea, sunt incluse femeile care:

  • sunt vegetariene
  • au intoleranta la lactoza sau la alte mancaruri
  • fumeaza sau abuzeaza de alte substante
  • sufera de anumite boli ale sangelui
  • suferea de tulburari de alimentatie
  • sufera de unele boli cronice
  • au trecut printr-o interventie chirurgicala bariatrica
  • sunt insarcinate cu gemeni sau tripleti

Nutrienti care nu pot fi procurati doar din alimentatie

Exista 2 nutrienti vitali care sunt aproape intotdeauna inclusi in vitaminele prenatale:

  • acidul folid
  • fierul

Acidul folic

Este foarte important ca organismul dumneavoastra sa procure suficient acid folic inca dinainte de sarcina. Aceasta scade sansele fatului de a se alege cu defecte ale tubului neural, precum Spina Bifida sau Anencefalia, cu pana la 70%. Acidul folic mai poate reduce si riscul aparitiei Buzei de Iepure si unor boli ale inimii la fat, iar dumneavoastra, riscul aparitiei preeclampsiei.

Fier

Majoritatea femeilor insarcinate nu procura suficient fier doar din alimentatie. Acest lucru se datoreaza faptului ca in timpul sarcinii, cerintele de fier ale corpului sunt mai mari.

Nutrienti esentiale care nu sunt gasiti in suplimentele prenatale

Calciu

Chiar daca unele vitamine prenatale ar putea contine un pic de calciu, ele nu contin suficient. Aveti nevoie de suficient calciu pentru a va asigura ca fatul isi va dezvolta oase, dinti, nervi si muschi sanatosi (inclusiv inima).

Majoritatea vitaminelor prenatale contin intre 100 si 200 miligrame de calciu, pe cand altele nu contin deloc.

Acizi grasi esentiali

Vitaminele prenatale nu contin deloc acizi esentiali precum acizii omega 3, care sunt important pentru dezvoltareacreierului, nervilor si tesutului ochilor bebelusului.

Vitamina D

Vitamina D joaca rolul mentinerii nivelului de calciu din organism. De aceea, si ea este importanta pentru dezvoltarea armonioasa a oaselor si dintilor fatului.

Daca va lipseste vitamina D din organism, bebelusul dumneavoastra va suferi si el de lipsa de vitamina D la nastere. Aceasta lipsa duce la cresterea anormala a oaselor si la intarzierea dezvoltarii fizice.

S-a gasit o corelatie dintre lipsa de vitamina D in timpul sarcinii si aparitia preeclampsiei si a diabeului gestational.

Cand ar trebui sa inceapa administarea vitaminelor prenatale?

Este recomandat sa incepeti sa luati vitamine prenatale imediat ce realizati ca sunteti insarcinata.

Deoarece acidul folic este extrem de important in primele saptamani de sarcina, ideal ar trebui sa luati vitamine prenatale inca dinainte de sarcina.

Administarea vitaminelor prenatale timp de cel putin 3 luni inainte de inceperea sarcinii poate reduce efectele greturilor de dimineata, de care veti suferi atunci cand veti fi insarcinata. Daca preferati sa va alaptati bebelusul, ar putea fi benefic sa continuati sa luati vitamine prenatale chiar si dupa nasterea acestuia.

Depasirea dozei zilnice recomandate de vitamine

Nu este o problema daca ati luat accindental odata o doza mai mare de vitamine prenatale decat este recomandat. Insa, tineti minte ca daca se intampla frecvent, va poate dauna corpului. Doar la recomandarea medicului este in regula sa luati o doza extra de vitamine.

Ce fac daca vitaminele prenatale imi deranjeaza stomacul?

Daca suplimentele de vitamine pe care le luati contin mai mult decat 30mg de fier pe zi, ele va pot deranja tractul gastrointestinal. Pentru a evita aceste efecte, luati vitaminele doar inainte de culcare sau imediat dupa masa, pentru a le putea tolera mai usor.

O doza mare de fier poate duce la constipatie (care este deja o problema pentru multe femei insarcinate), stari de voma si chiar diaree.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *