Varsta Materna

Varsta Materna

Majoritatea expertilor spun ca nu exista o anumita varsta la care este cel mai bine sa va infiintati o familie. Exista insa avantaje si dezavantaje asociata cu fiecare varsta.

Intre 20 – 24 ani

Acestia sunt cei mai fertili ani din viata. Ciclurile sunt regulate si majoritatea, daca nu chiar toate, sunt ovulatorii. In medie, o femeie intre 20 si 24 ani are o sansa de 20% de a deveni insarcinata in urma contactului sexual neprotejat.

In aceasta perioada aveti cea mai mare cantitate de energie pentru a ingriji un copil, insa mai putine resurse financiare si mai putina experienta de viata si stabilitate.

Mentalitatea cand vine vorba de sarcina va depinde, in mare parte, de alti factori din viata dumneavoastra. Unul dintre factori este aspectul exterior al corpului. Acesta este o grija mai mare pentru o femeie de 20 ani decat pentru alte femei mai invarsta.

Este mult mai probabil ca o femeie ce face parte din aceasta categorie de varsta sa se axeze pe casatorie, decat pe alte parti ale vitii ei.

Intre 25 – 29 ani

Este important sa faceti exercitii fizice si sa mancati sanatos. Acestea va vor ajuta sa nasteti mai usor si sa va recuperati mai repede dupa sarcina. Desi aceste lucruri se aplica la orice varsta, intre 20 – 30 ani este mult mai usor sa va atingeti optimul de sanatate fizica. Inca aveti posibilitatea de a face mai usoare travaliul si pierderea greutatii acumulate in timpul sarcinii.

Cand vine vorba de sanatatea pe termen lung, a naste in perioada de 20 – 30 ani scade sansa de aparitie a cancerului la san si ovarian. Doctorii cred ca schimbarile hormonale ce au loc in timpul ovulatiei (cresterea nivelelor de estrogen si progesteron), ce stimuleaza lunar ovarele si sanii, maresc riscul aparitiei acestor tipuri de cancer. Insa, atunci cand sunteti insarcinata, ovularea inceteaza si, totodata, acest risc.

In a doua jumatate a perioadei de varsta 20 – 30 ani, este mult mai probabil sa fiti mai capabila financiar si ca relatia cu sotul dumneavoastra sa fie mai stabila.

Rata de avorturi spontane se alfa la 10%, doar un pic mai mare decat la femeile cu 5 ani mai tinere. La varsta de 25 ani, sansele de a naste un bebelus ce sufera de Sindromul Down sunt de 0,08% si exista o sansa de 0,2% sa nasteti un copil ce sufera de o anomalie cromozomiala.

Intre 30 – 34 ani

Fertilitatea incepe sa scada incepand cu varsta de 30 ani. Nu va faceti, insa griji! Aceasta scadere se manifesta incetul cu incetul, pe parcursul urmatorilor 5 ani. Daca, totusi, aveti nevoie de tratamente impotriva infertilitatii, sansele de succes sunt mult mai mari decat cele ale unei femei mai invarsta. La femeile pana in varsta de 35 ani, sansele de succes sunt de 25-28%. Acestea par mici, insa luati in considerare ca, la 40 ani, sansele scad la 6-8%.

In general, femeile care au fost foarte implicate profesional in perioada 20 – 30 ani, se simt mult mai pregatite emotional sa-si infiinteze o familie. La aceasta varsta, se pot ajuta si de energia si resursele pe care le-au acumulat.

Sansele ca sarcina sa esueze a crescut putin si se afla la 11,7%. Sansele ca bebelusul sa sufere de sindromul Down a crescut la 0,1%.

Intre 35 – 39 ani

Fertilitatea continua sa scada dupa varsta de 35 ani si scade enorm la varsta de 38 ani. Acest declin se datoreaza, in mare parte, faptului ca ovulele imbatranesc si devin mai greu de fertilizat.

Doctorii recomanda ca, pana la varsta de 35 ani, un cuplu sa incerce timp de un an intreg sa procreeze un copil, inainte de a apela la un tratament impotriva infertilitatii. Cea mai mare problema a cuplurilor infertile este amanarea tratamentului. Sansele de succes ale tratamentului scan enorm intr-un interval de doar cativa ani. Unele clinici de fertilitate chiar refuza sa ofere tratamente de fertilitate pacientelor mai batrane de 39, 40 ani.

Riscul ca, in timpul sarcinii, sa va alegeti cu hipertensiune este de 2 ori mai mare la femeile de peste 35 ani, fata de cele mai tinere. Hipertensiunea apare la 10-20% din femeile insarcinate din acest interval de varsta. Diabetul Gestational este de pana la 3 ori mai frecvent la femeile de peste 35 ani, iar unele studii afirma ca riscul este chiar mai mare daca femeia a crescut in greutate in ultimii ani.

La aceasta varsta, doctorul probabil ca va recomanda un test de amniocenteza sau orice alta forma de analize prenatale. Acest lucru se datoreaza faptului ca riscurile de a naste un copil bolnav de sindromul Down sau de o alta anomalie cromozomiala incep sa creasca semnificativ.

Sansele de a fi insarcinata cu gemeni sau chiar tripleti cresc considerabil odata ce va apropiati de varsta de 40 ani si imediat dupa ce o atingeti. Doctorii speculeaza ca acest lucru se datoreaza, probabil, faptului ca modul in care hormonii stimuleaza ovarele se schimba odata cu varsta. Astfel, sansele de eliberare a mai multor ovare de odata cresc. Femeile care iau medicamente de fertilitate sunt, de asemenea, sub un risc ridicat de a se alege cu o sarcina multipla deoarece ele stimuleaza ovarele sa produca mai multe ovule. Nu trebuie, insa, sa va alarmati. Aceste sanse sunt, inca, foarte slabe!

Intre 40 – 44 ani

Intai vesti bune: Un studiu a constatat ca femeile de peste 40 ani, care reusesc sa nasca fara a se ajuta de tratamente de fartilitate, tind sa traiasca mai mult. De ce? Una dintre teorii este ca estrogenul, care este inca produs in abundenta daca femeia este inca fertila, are un efect pozitiv asupra sanatatii inimii, oaselor si a altor organe.

Mai putin de 1% din femeile intre 40 – 44 ani reusesc sa nasca. Sansele de a deveni insarcinata scad la doar 5% odata cu varsta de 40 ani.

Cat de bine puteti sa duceti o sarcina la bun sfarsit la acesta varsta depinde de mai multi factori. Acestia includ:

  • cat de bine va mentineti fizic
  • cat de sanatoase sunt obiceiurile dumneavoastra
  • daca aceasta este sau nu prima sarcina

Cele mai multe femei insarcinate la 40 ani se plang de cat de obosite se simt. Schimbarile hormonale din timpul sarcinii fac toate femeile sa se simta obosite, insa acest efect pare a fi cel mai pronuntat la femeile mai invarsta.

Daca ati mai nascut deja un copil, veti fi mai preduspusa la:

  • hemoroizi
  • preziunea pe vezica din timpul sarcinii
  • prolapsul
  • lasarea sanilor

Puteti minimiza aceste efecte prin:

  • a va asigura ca nu luati excesiv de mult in greutate in timpul sarcinii
  • a fi moderat activa fizic
  • a face exercitii Kegel pentru a va mentine forta muschilor vaginali

La varsta de 40 ani veti avea o gama larga de experiente de viata si maturitate la care sa apelati pentru a creste copilul. Probabil ca veti avea mai multa rabdare cu el decat ati fi avut acum 20 ani.

Vesti proaste: O treime din sarcinile aparute la varsta de 40 – 44 ani esueaza. Aceast lucru se poate datora mai multor cauze:

  • ovulul a fost defect de la bun inceput
  • mucoasa uterina nu a fost suficient de groasa
  • circulatia sangelui catre uter nu a fost suficient de buna pentru a mentine o sarcina

In acest interval de varsta, exista riscuri ridicate de a suferi de Placenta Previa sau de Abruptie Placentala. Iar, bebelusii nascuti de femei de peste 40 ani au sanse mai mari sa aie o greutate scazuta la nastere.

Riscurile de defecte cromozomiale la nastere cresc anual. Daca nasteti la 40 ani, bebelusul are o sansa de 1% sa sufere de Sindromul Down si de 1,5% sa sufere de o alta anomalie cromozomiala. La varsta de 44 ani, insa, aceste riscuri cresc la 2,6%, respectiv 3,9%.

Intre 45 – 49 ani

Procentajul de femei care reusesc sa dea nastere la aceasta varsta este de 0,03%. Sansele de succes ale tratamentului de fertilitate scad si ele enorm.

Daca reusiti macar sa ramaneti insarcinata si sa sustineti sarcina este, in sine, un lucru de laudat la aceasta varsta. Totodata, este o dovada a sanatatii dumneavoastra.

Cu totii am auzit povesti de femei care au reusit sa faca un copil datorita Fertilizarii in Vitro. Ceea ce se vorbeste mai putin este faptul ca la jumatate din ele, s-a apelat la donatoare de ovule.

O femeie care reuseste sa ramana insarcinata la aceasta varsta va trece prin analize medicale mult mai viguroase. Trebuie sa li se verifice sanatatea cardiovasculara si trebuie monitorizate cu atentie pentru a prevedea probleme de diabet sau ale rinichilor.

Peste jumatate din sarcinile aparaute la femeile ce au atins varsta de 45 ani rezulta in avorturi spontane. Asta, pe deasupra faptului ca sansele de a naste un copil mort sunt de 2 ori mai mari la 40 ani, decat la 20.

La 45 ani, sansele ca bebelusul sa se nasca cu Sindromul Down sau cu o alta anomalie cromozomiala ating 3,3%, respectiv 4,7%. Iar la 49, ani 9%, respectiv 12,5%.

Peste 50 ani

Varsta medie de atingere a menopauzei este de 51 ani, insa poate varia intre 45 – 55 ani. Aproape toate sarcinile aparute la 50 ani au nevoie de asistenta medicala, fie prin medicamente de fertilitate, suplimente hormonale sau donatoare de ovule.

Femeile care inca mai ovuleaza la aceasta varsta trebuie sa li se administreze progesteron timp de cel putin 2 luni de la inceperea sarcinii.

Femeile care au incetat sa mai ovuleze au nevoie de donatoare de ovule pentru a initia sarcina si sunt nevoite sa li se administreze estrogen si progesteron pe aproape tot parcursul sarcinii, pana cand placenta incepe sa-si produca proprii hormoni.

La aceasta varsta, exista o sansa mare de aparitie a complicatiilor ce necesita atentie medicala, probleme precum:

  • hipertensiunea
  • probleme ale rinichilor
  • probleme placentale

Chiar si dupa nasterea cu succes a bebelusului, exista problema varstei inaintate a mamei. O femeie de 50 ani este mai putin probabil sa se poata trezi din 2 in 2 ore, cand bebelusul are.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *