Tusea Convulsiva la Bebelusi

Tusea Convulsiva La Bebelusi

Tusea convulsiva este o boala grava care poate preveni un bebelus din a mai respira. Puteti ajuta la protejarea copilului de tusea convulsiva prin vaccinarea acestuia.

Tusea convulsiva este foarte contagioasa, care este cea mai grava la bebelusi. Persoanele cu tuse convulsiva raspandesc aceasta boala, de obicei, prin tuse sau stranut in timp ce se afla in apropierea altora. Parintii, fratii mai mari sau orice persoana din preajma bebelusului ii poate transmite boala fara ca macar sa stie ca ei insisi sufera de aceasta boala.

Cand un bebe se molipseste cu tuse convulsiva, el poate deveni extrem de bolnav. Bebelusii foarte mici se pot alege cu pneumonie si cu probleme respiratorii. Aproximativ 50% din bebelusii mai mici de 1 an ce se molipsesc cu aceasta boala ajung in spital. In unele cazuri, tusea convulsiva la bebelusi poate duce la deces.

Bebelusii au nevoie de protectie impotriva acestei boli deoarece, ei o pot contacta de la orice persoana din preajma. Exista 3 moduri prin care va puteti proteja beblusul de tusea convulsiva prin:

  • imunitatea dobandita la natere in urma vaccinului impotriva tusei convulsive care se administreaza mamie in cel de-al treilea trimestru de sarcina
  • a va asigura ca persoanele din preajma copilului sunt ei insasi vaccinati impotriva acestei boli
  • administrarea tuturor dozelor vaccinului impotriva tusei convulsive recomandate pentru bebelusi, de catre medicul specialist

Vaccinul impotriva tusei convulsive la femeile gravide

Vaccinul Impotriva Tusei Convulsive La Femeile GravideFemeilor insarcinate li se recomanda administrarea vaccinului impotriva tusei convulsive in perioada de 27 – 36 saptamani a sarcinii. In urma vaccinarii, corpul genereaza anticorpi impotriva bolii. O parte din acesti anticorpi vor fi transmisi si bebelusului si-i vor oferi, temporar, protectie impotriva tusei convulsive. Aceasta protectie este necesara deoarece nou-nascutii nu pot fi vaccinati pana la varsta de 2 luni. Anticorpii dobanditi la nastere vor proteja copilul si impotriva complicatiilor aparute in urma tusei convulsive, precum pneumonie si encefalopatie (o boala a creierului).

Simptomele tuei convulsive

La inceput, aceasta boala se manifesta precum o simpla raceala: nas infundat, stranuturi si tuse usoara. Dupa o saptamana sau doua, insa, tusea devine severa.

Spre deosebire de tusea usoara aparuta in urma racelii, tusea convulsiva poate deveni violenta si continua saptamani intregi. Daca dumneavostra sau copilul dumneavostra se alege o „raceala” ce se manifesta prin tuse indelungata si severa, aceasta poate fi, defapt, un caz de tuse convulsiva. Cea mai buna modalitate de a afla este o consultatie medicala.

Este important de stiut ca multi bebelusi ce sufera de tuse convulsiva nutusesc deloc, ci boala ii face sa se opreasca din a mai respira.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *