Tipuri de anestezii la nastere

Anestezie

Sunteti insarcinata si probabil emotionata si, fara indoiala, stresata in legatura cu cateva lucruri – inclusiv  și durerea din timpul nasterii. Din fericire, exista o serie de optiuni disponibile pentru a usura durerea, variind de la medicamente la tehnici de respiratie.

Fiecare durere a femeii in timpul travaliului este diferita. Este important sa vorbiti cu medicul dumneavoastra  pentru a decide care metode de gestionare a durerii in timpul nasterii sunt cele mai bune pentru dvs.

Totusi puteti alege sa nu utilizati nici o metoda de gestionare a durerii sau sa folositi  unele  medicamente pentru durere, in functie de progresul dumneavoastra la nastere.


Cum poti sa reduci durerile nasterii?


Epidural: Acesta este cel mai frecvent tip de ameliorare a durerii in timpul travaliului. Daca alegeti sa aveti un epidural, medicul anestezist va introduce printr-un ac un tub mic, numit cateter, in partea inferioara a spatelui.

O epidurala afecteaza doar partea inferioara a corpului dumneavoastra  si va permite sa fiti treaza si alerta pe parcursul travaliului, precum si sa simtiti presiunea de a impinge cand este timpul .

Poate dura aproximativ 15 minute pentru ca medicamentele pentru durere sa functioneze, dar puteti continua sa le primiti dupa cum este necesar.

Analgezice: Medicamentele de durere (opioide si neopioide) sunt administrate in vena sau injectate in muschi. Analgezicele pot usura temporar durerea, dar nu o elimina.Anestezie1 2

Spinal: Aceasta poate fi utilizata singura sau combinata cu o epidurala (denumita in continuare CSC). Un medic anestezist ofera medicamente care amelioreaza durerea printr-un ac introdus in partea inferioara a spatelui in canalul spinal.

Nu veti simti nici o durere, doar amorteala de la abdomen in jos. Coloana vertebrala poate fi utilizata pentru nastere vaginala, precum si pentru o operație de cezariana planificata. Ameliorarea durerii este imediata si dureaza de la o ora si jumatate pana la trei ore.

Anestezie generala: Acesta este singurul tip de medicament de durere utilizat in timpul travaliului, care va face sa va pierdeti constiinta. Acesta functioneaza rapid si este folosit in mod obișnuit numai daca aveti nevoie de o nastere prin cezariana de urgenta.

 

Oxidul de azot: Oxidul de azot, deseori denumit gaz de ras, nu a fost utilizat in mod traditional in S.U.A. pentru gestionarea durerii la nastere. Aceasta optiune poate contribui la reducerea anxietatii , dar nu elimina durerea.

Acesta va afecteaza intregul corp, scade senzatia de constientizare si poate provoca greata, varsaturi si ameteala. De asemenea, aceasta poate afecta respiratia. Exista, de asemenea, cercetari limitate privind siguranta si efectele pe termen lung asupra copilului.

Metode complementare: Exista, de asemenea, metode care nu implica medicamente si care pot ajuta femeile sa faca fata durerii la nastere. Aceste tehnici pot fi utilizate singure sau combinate cu medicamente pentru durere.

Anestezie2

 • Masaj – partenerul dvs. sa va maseze spatele sau picioarele.
 • Respiratia – De la respiratii adanci si lente pana la respiratii ritmice.
 • Vizualizare – Este posibil sa vi se para util sa va imaginati ca sunteti  undeva  placut, cum ar fi pe o plaja sau  padure.
 • Apa – Nasterea in apa ajuta pentru a calma o anumita tensiune.

Efectele secundare ale anesteziei generale pot include:

 • Greata si varsaturi – Acest efect secundar  poate aparea in primele cateva zile de la interventia chirurgicala.
 • Durere în gat – tubul care este introdus in gat pentru a va ajuta sa respirati va poate lasa  o durere dupa ce este indepartat.
 • Confuzie -este obisnuita, dar pentru unii oameni , in special cei care sunt mai in varsta  confuzia poate dura zile sau saptamani.
 • Tulburari musculare – Medicamentele utilizate pentru a relaxa muschii.
 • Mancarime – Acesta este un efect secundar  al narcoticelor, un tip de medicamente pentru durere uneori utilizate în timpul anesteziei generale.
 • Frisoane – Acest lucru este obisnuit atunci cand pacientii isi recapata constienta după o interventie chirurgicala.

Sunt epiduralele sigure?Multe femei aleg o epidurala pentru a calma durerea de nastere. Femeile intreaba uneori daca o epidurala poate incetini munca de travaliu sau poate duce la o operatie cezariana. Nu exista dovezi a cresterii riscul aparitiei unei operatii de cezariena. 

Epiduralele sunt sigure, dar trebuie sa fiti constienti de unele efecte secundare:

 • Scaderea tensiunii arteriale: medicamentul poate scadea tensiunea arteriala, ceea ce poate incetini ritmul cardiac al bebelusului. Pentru a contracara aceasta scadere si pentru a mentine ritmul cardiac al bebelușului, vi se vor administra lichide suplimentare.Uneori, medicul anestezist va trata tensiunea arteriala mai mica cu un medicament pentru a o mari pana la valoarea initiala. 
 • Cefalee: Rareori, acoperirea maduvei spinarii poate fi strapunsa atunci cand acul este plasat, ceea ce poate provoca o durere de cap care poate dura cateva zile daca este lasata netratata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *