Tahicardia materna

Tahicardia Materna

Tahicardia se refera la conditia de a avea un ritm cardiac mai ridicat de cel normal. Un ritm cardiac mai ridicat de 100 batai/minut, in timpul unei sarcini, este considerat un caz de tahicardie. Deoarece, in timpul unei sarcini, inima unei femei depune mai mult efort, ritmul cardiat se mareste cu 10-20 batai/minut. Un ritm cardiac un pic mai ridicat in timpul sarcinii este ceva normal. In cazul de tahicardie, simptomele mai includ:

 • dueri la nivelul pieptului
 • respiratie ingreunata
 • senzatii de ameteala
 • oboseala inexplicabila

In cazuri mai severe de tahicardie, femeia insarcinata poate avea si lesinuri.

Cauze

In mod normal, corpul dumneavostra nu trebuie sa sustina si ritmul cardiac al unui fat. Corpul dumneavostara nu a mai trecut si nu va mai trece niciodata printr-un stres atat de extrem ca cel din timpul sarcinii: 40 saptamani de sarcina, schimbari hormonale, schimbari ale corpului, un uter in continua crestere, generarea de celule noi si sustinerea unui bebelus. Aceste lucruri explica de ce inima unei femei gravide este mai stresata. Nu exista, insa, nici un motiv de panica! Doctorii, de obicei, clasifica aceasta marire la limita a ritmului cardiac sub numele de Tahicardie Supra-Ventriculara (TSV).

Stres, anxietate si frica

Schimbari hormonale, un uter in continua crestere, un bebelus in continua crestere, o extindere a sistemului circulator si alte schimbari ce iau loc in corp cauzeaza stress inimii si pot duce la aparitia tahicardiei.

Suprasolicitarea inimii

Corpul dumneavostra este nevoit sa se adapteze diferitelor schimari, iar acest lucru necesita un randament mai mare al inimii. Pe langa asigurarea ritmului cardiac al bebelusului, inima dumneavostara trebuie sa asigure nevoile corpului aflat in continua schimbare.

Alte cauze ale tahicardiei includ:

 • Expansiunea organelor din corp
 • Generarea placentei din uter. Aceasta este formata dintr-o masa de testut ce contine o retea adanca de vase de sange care pun presiune pe inima.
 • Corpul trebuie sa sustina cresterea uterului
 • Expansiunea sanilor ca prevedere a nasterii.
 • Boli precum anemia sau probleme ale glandei tiroide
 • Pe deasupra, schimbarile hormonale, efectele secundare ale medicamentelor care se iau in timpul sarcinii si cresterea in greutate exercita stres asupra sitemului dumneavostara circulator.
 • Fumatul, consumul de alcool si consumul excesiv de cafeina

Tipuri de tahicardie

Ritm Cardiac Excesivin timpul sarcinii poate fi o conditie foarte normala. Exista mai multe tipuri de tahicardie, in functie de cauze.

Tahicardia sinusala

Este atunci cand ritmul cardiac mai ridicat se datoreaza nodului sinusal. Tahicardia sinusala poate fi normala si anormala. Ea este frecventa la femeile gravide.

Tahicardia non-sinusala

Acesta origineaza in una dintre camerele inimii si se calsifica in:

 • Tahicardie supraventriculara (origineaza din camerele superioare ale inimii)
 • Tahicardie ventriculara (origineaza din camerele inferioare ale inimii)

Simptome

Cateva lucruri care va pot comunica ca inima dumneavostra bate excesiv de repede sunt:

 • palpitatii
 • dificultati respiratorii
 • stari de oboseala

Un ritm cardiac excesiv in timpul sarcinii poate face o femeie sa lesine, sa se simnta ametita si plina de anxietate. In unele cauri severe, ea poate deveni intoleranta fate orice.

Tratament

De multe ori, palpitatiile dispar de la sine. Nu ezitati, insa, sa apelati la ajutorul medicului oricand simtiti nevoia.

Abtineti-va de la cofeina, alcool si tutun sau alti stimulanti.

In unele cazuri rare, tahicardia necesita multa atentie. De exemplu, aparitia palpitatiilor poate coincide cu o sangerare puternica care a avut loc cu cateva zile in urma (luati insa in considerare faptul ca unele sangerari sunt normale in timpul sarcinii). Este posibil ca ritmul cardiac ridicat este cauzat de frica rezultata din acea sangerare.

Interventii medicale

Sarcina este cea mai costisitoare responsabilitate asumata de corpul uman. Este complexa si inca neinteleasa complet, iar conditiile pot varia de la o femeie la alta. Puteti consulta medicul daca tahicardia dumneavostara poate fi explicata de oricare dintre conditiile mentionate mai sus. Insa, ginecologistul va va asigura ca nu este nevoie sa va ingrijorati. Defapt, testele arata faptul ca ritmul cardiac al fatului este normal, chiar daca ritmul cardiac al mamei este ridicat. De cele mai multe ori, palpitatiile se vindeca de la sine.

Medicamente

Medicamente TahicardieDesi exista medicamente impotriva tahicardiei, amintiti-va ca orice medicament este un drog, iar acesta poate dauna fatului. Nu este indicat sa luati medicamente fara prescriptia medicului. Amiodarona, medicamentul tipic impotriva aritmiei, s-a dovedit a cauza anomalii fetale.

Majoritatea cazurilor de Tahicarie Supra-Ventriculara din timpul sarcinii sunt inofensive si nu au nevoie de tratament. Este foarte important sa va consultati cu un medic si sa nu va auto-diagnosticati niciodata!

Complicatii

Exista complicatii medicale grave asociate cu tahicardia, precum:

O supradoza sau o reactie alergica la vitaminele prenatale pot, si ele, induce stres asupra inimii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *