Spina Bifida

Spina Bifida

Ce este Spina Bifida?

Spina Bifida este un tip de malformatie congenitala care se manifesta prin necompletarea sudurii vertebrei in jurul maduvii spinarii.

Clasificare

Malformatia poate fi mai mult sau mai putin severa.

Forma blanda (Spina Bifida Occulta)

Aceasta este cea mai frecvent intalnita. De obicei, ea nu cauzeaza probleme si nu are nevoie de tratament. Aceasta forma a malformatiei nici nu este vizibila in afara unui semn din nastere sau unei pete paroase pe spate pe care doar unii oameni le au. Majoritatea oamenilor care sufera de aceasta conditie nici nu stiu acest lucru pana nu-si fac, dintr-un alt motiv medical, o ecografie.

Forme severe

Mengocelul

Spina Bifida UmflaturaAceasta este o forma rara a malformatiei, care se manifesta prin scurgerea fluidelor din coloana vertebrala si exercita presiune asupra pielii, din interiorul corpului. In multe cazuri, sinfurul simptom este o posibila umflatura pe suprafata pielii.

Mielomeningocelul

Este cea mai rara si mai grava forma a acestei malformatii. Aceasta este forma la care oamenii se refera, de obicei, atunci cand spun Spina Bifida. Ea face ca o parte din nervii coloanei vertebrale sa patrunda prin canalul vertebral si piele. Ei devin vizibili din afara corpului si expusi mediului exterior.

Cauze

Cauza exacta a acestei malformatii congenitale nu este inca cunoscuta.

Expertii cred ca factorii genetici si mediul inconjurator sunt partial reponsabili de aparitia acesteia. De exemplu, un copil are o probabilitate mai mare de a se naste cu aceasta malformatie daca mama lui a mai nascut, in trecut, un copil care o avea. De asemenea, femeile obeze sau diabetice au o proabilitate mai mare de a naste un copil care sufera de Spina Bifida.

A fost gasita o legatura dintre lipsa de acid folic in timpul sarcinii si aparitia malformatiei Spina Bifida.

Simptome

Simptomele malformatiei depind de severitatea acesteia. Majoritatea copiilor ce sufera de Spina Bifida nu au nici o problema datorata acesteia. In multe cazuri, nici cei ce sufera de Meningocel, forma mai severa a malformatiei, nu prezinta nici un simptom. Doar cei ce sufera de Mielomeningocel, cea mai severa forma, au probleme la nivelul coloanei vertebrale si chiar la nivelul creierului. In acest caz, simptomele includ:

  • absenta simtului bratelor sau picioarelor, care poate duce la inabilitatea de a le misca
  • probleme la nivelul intestinului sau a vezicii urinare, precum eliminarea involuntara a urinei sau dificultati in a defeca
  • acumulare de fluide in creier. Chiar si dupa tratare, aceasta acumulare poate cauza crize de epilepsie, dizabilitati de invatare sau probleme cu vederea.
  • o deviere a coloanei vertebrale, precum scolioza

Diagnosticare

MielomeningocelulMalformatia poate fi prevazuta prin intermediul unui test de sange si o analiza cu ultrasunete a fatului. Aceste teste vor depista semnele a mai multor probleme, inclusiv Spina Bifida. Daca rezultatele testelor sugereaza prezenta unei malformatii congenitale, pueti opta pentru un test de amniocenteza. Testul de amniocenteza ajuta la confirmarea prezentei malformatiei.

Dupa nastere, doctorul isi poate da seama daca nou-nascutul sufera de Spina Bifida uitandu-se la spatele acestuia. Apoi, o ecografie poate fi efectuata pentru a determina severitatea malformatiei.

Tratament

In cele mai multe cazuri, doar cazurile de Mielomeingocel au nevoie de tratament, care se face prin operatie. Uneori, o operatia poate fi facuta chiar inainte de nasterea bebelusului.

Un copil cu hidrocefalie va avea nevoie de o operatie pentru inserarea unui tub prin care fluidele acumulate in creier se vor putea scurge in burta. Acest tub previne deteriorarea in continuare a creierului.

Terapia pentru copiii ce sufera de Spina Bifida severa, incepe chiar de la nasterea acestora. Unii copii pot avea nevoie de proteze, scaun cu rotile sau alte lucruri de care sa se ajute.

Cei ce prezinta proleme cu vezica urinara pot avea nevoie de un cateter urinar pentru a preveni infectia si leziunea rinichilor.

Pentru a preveni problemele de defecatie, va fi nevoie de ingrijire inca din momentul in care copilul incepe sa consume mancare solida. Consultativa cu medicul specialist pentru a afla actiunile adecvate.

Pe masura ce un copil ce sufera de Spina Bifida, creste si se dezvolta, vor fi necesare o serie de alte tratamente si operatii, pentru a stapani problemele care pot aparea.

Prevenire

O femeie poate ajuta la prevenirea aparitiei acestei malformatii in timpul sarcii si chiar inainte de sarcina.

  • Asigurati-va ca includeti suficient acid folic in alimentatie. Cerealele contin un adaos de acid folic. Alte alimente bogate in acid folid includ:
    • cerealele fortificate
    • paine
    • spanac
    • portocale

    Medicul va mai poate prescrie si suplimente zilnice de acid folic.

  • Unele medicamente impotriva crizelor de epilepsie sau acneii, pot cauza malformatii congentila fatului
  • Evitati consumul de alcool in impul sarcinii
  • Evitati caldura excesiva in prima saptamana a sarcinii, precum cea dintr-o sauna sau o cada cu apa fierbinte. Caldura poate mari riscul de aparitie a malformatiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *