Somnul este afectat de…

Somnul Este Afectat De

Somnul este afectat de multi factori fizici, externi si psihosociali.

Somnul bebelusului poate fi afectat serios de probleme medicale cum ar fi dificultatile de respiratie, infectii ale urechii, colicii, refluxul gastroesofagian, alergiile, eruptia dintilor, precum si multe alte probleme.

Influentele externe includ zgomotul, temperatura, lumina si asternuturile.

Factorii psihosociali se refera la interactiunile cu parintii dinaintea orei de culcare, frica de somn, nelinistea separarii de parinti, obiceiuri si asteptari nesanatoase.

Problemele culturale joaca, de asemenea, un rol important in conturarea tiparelor de somn si comportamentale. De exemplu, daca bebelusului i se permite sa doarma cu parintii in patul acestora, avem de a face cu o situatie controversata, determinata, in special, de norme si asteptari culturale.

Un copil normal se trezeste de 2-3 ori pe noapte. Unii bebelusi au capacitatea de a se linisti singuri si a adormi la loc, in timp ce altii au nevoie de asistenta parintilor. Bebelusii care invata sa adorma in patutul lor, fara ajutorul parintilor, se vor trezi mai rar in timpul noptii si vor avea nevoie de mai putina atentie din partea parintilor atunci cand o fac. Specialistii in domeniu recomanda, asadar, ca parintii sa-si incurajeze copiii sa adoarma in patutul lor inca de la primele saptamani de viata, pentru a preveni eventuale probleme ale somnului. Mai mult decat atat, ar trebui trasate granite clare intre activitatile desfasurate in timpul zilei si atmosfera ce preceda ora de culcare, atmosfera ce incurajeaza absenta luminii, liniste si somn.

Somnul are legaturi directe cu cresterea copilului. De exemplu, prematurii dezvolta ritmurile de somn-trezie mult mai greu decat bebelusii nascuti la termen. Masura in care bebelusul este expus ciclurilor intuneric-lumina are o influenta directa asupra dezvoltarii tiparelor de somn-trezie. Bebelusii care nu sunt suficient expusi la lumina sau care sunt mentinuti intr-o lumina constanta, vor dezvolta mai greu tiparele de somn-trezie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *