Somnul de la 6 la 9 luni

Somnul La Bebelusii Intre 6 Si 9 Luni

La aceasta varsta, copiii au nevoie de aproximativ 14 ore de somn si sunt capabili sa doarma neintrerupt pana la 7 ore. Daca doarme chiar mai mult decat atat, probabil ca la un moment dat s-a trezit dar a reusit sa adoarma singur la loc – un semn imbucurator ca va deveni un copil care nu va crea probleme cu somnul. La aceasta varsta a ajuns probabil la doua reprize de somn pe zi de o ora-si-jumate sau doua-ore pe zi, unul dimineata si unul la amiaza. Tineti minte ca e bine sa pastrati orele de culcare fixe pentru a-l obisnui cu o rutina.

Cum il puteti obisnui cu un somn sanatos

La aceasta varsta, acestea sunt cele mai bune metode care il pot ajuta pe copil la deprinderea unei rutine sanatoase de somn:

  1. Creati si urmariti cu consistenta o rutina de mers la culcare
    Desi ati incercat deja sa stabiliti o rutina inaintea mersului la culcare, abia de la aceasta varsta, copilul dvs va incepe sa participe la ea. Rutina poate sa include o baita, sau jucarea unui joculet nu foarte zgomotos, imbracatul in pijamalute, o jucarioara muzicala – dar trebuie sa aveti grija ca acest ritual sa se desfasoare mereu in aceeasi ordine si la aceeasi ora bine stabilita. Copilul va aprecia respectarea ritualului si orei (copiilor mici le place sa aiba ritualuri si orare care nu se schimba).
  2. Pastrati orarul activitatilor zilnice – inclusive cele al somnurilor din timpul zilei – constant.
    Atat copilasul cat si dvs veti beneficia de un orar zilnic care contine timpurile fixe de mers la somn in timpul zilei si seara. Asta nu inseamna ca bebelusul trebuie sa manance pranzul exact la 12:15 in fiecare zi – dar cu singuranta inseamna ca trebuie sa incercati sa mentineti un program cat mai aproape de cel fixat. Cand copilul doarme in timpul zilei, mananca, se joaca si se pregateste de somnul de noapte aproximativ la aceleasi ore in fiecare zi, va fi mult mai usor sa adoarma.
  3. Dati-i sansa sa adoarma singur.
    Copilasul dvs trebuie sa se invete sa adoarma singur. Puneti-l in patut, inainte de a arata semne de somn, si incercati sa nu il invatati sa devina dependent de leganat sau alte genuri de trucuri pentru a adormi. Daca plange, urmatoarea miscare este la latitudinea dvs. – majoritatea expertilor americani ii sfatuiesc pe parinti sa astepte cel putin cateva minute pentru a observa comportamentul micutului. Doar daca vi se pare ca plansul este de nestavilit si ca e foarte suparat pe dvs, luati-l in brate pentru cateva minute pentru a-l linisti si apoi incercati din nou sa il puneti in patut.

Capcane

Se mai intampla si cazuri in care copiii care nu au avut probleme cu somnul – sa inceapa sa se trezeasca noaptea si sa aiba adoarma cu greu la loc. De ce? Problemele de somn vin uneori mana in mana cu frica de a fi singur care incepe sa se manifeste la aceasta varsta si este legata de dezvoltarea cognitiva a copilului. In aceasta perioada – copilasul invata sa stea in fundulet, sa se intoarca pe burtica/spate, sa mearga in patru labute si chiar sa se ridice in picioruse – o lista intreaga de realizari! Nu e deci surprinzator ca nu vrea sa se opreasca din opera de descoperire a lumii nici macar cand e vremea de somn. Aceste noi lucruri pe care le invata pot deveni atit de excitante incat vrea sa le incerce si in patut – macar sezutul in fundulet…Dar daca lucrurile se complica… – sau mai rau – daca sta in picioare sau in fundulet si nu stie cum sa ajunga in pozitia culcat – nu va fi in stare sa adoarma in curand. In cazul asta – va incepe sa planga pentru a primi ajutor si atentie. Va trebui sa va invatati copilasul cum sa se aseze culcat din diferite pozitii pe care le practica la aceasta varsta iar ce se va intimpla dupa aceasta este inca o dezbatere intre cercetatori. Cei mai multi cercetatori sunt de parere ca dupa asta – e bine sa mergeti din cand in cand sa verificati ce face. Inca o adaugare – aceasta perioada de dezvolare cognitiva a copilului nu este acelasi lucru cu asa numitele perioade ce crestere – deci a-i da de mancare in timpul noptii copilasului nu il va ajuta sa doarma mai bine – ba chiar va prelungi problema si o va agrava.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *