Scoala de vara – Necesara sau nu?

Scoala De Vara

Ani la rand, profesorii observa cum copiii vin din vacanta mult mai in urma din punct de vedere al cunostintelor decat au plecat. Lectiile de anul trecut parca s-au evaporat sub caldura verii. Unii elevi au nevoie de saptamani sau chiar luni pentru a recapitula materia de anul trecut si a fi pregatiti pentru noile lectii.

„A fost nevoie sa explic totul din nou inainte sa pot macar sa incep materia de anul acesta… Nu este timp sa reinvatam toate cunostintele pierdute”.

Nu este nevoie sa fii un parinte exigent pentru a fi macar ingrijorat de faptul ca, in timpul verii, copilul tau uita materia invatata in anul precedent. In medie, un copil uita, peste vara, 20% din materia invatata la ora de matematica, datorita lipsei de exercitiu, iar copiii ce provin din familii sarace raman in urma si la Lb. Romana. Aceasta pierdere de cunostinte este prezenta in mod special la copiii fara acces la activitati educationale in timpul verii. Este mai probabil ca acestia sa-si petreaca toata vara in fata televizorului decat sa se implice in activitati educationale cu parintii.

Din acest motiv, prelungirea anului scolar a devenit un subiect foarte discutat de expertii in educatie. „Se vede un mic effect pozitiv la copiii care merg la scoala un an calendaristic intreg. La cei cu dificultati de invatare, se vede un effect chiar mai mare”. Insa unde ar trebui sa fie desfasurata educatia de vara? La scoala? Acasa? La o tabara de vara? Parerile parintilor difera mult:

Va sustin!

„Copiii au nevoie sa-si mentina ritmul de invatare, nu doar ca sa tina pasul cu scoala, ci si pentru a nu pierde cunostintele deja invatate. Mi-as dori ca anul scolar sa fie mai lung, nu pentru ca sunt o mama rea, ci pentru ca vreau ca copiii mei sa fie pregatiti, iar eu nu sunt capabila de a-i invata”.

In niciun caz!

„Vacanta de vara ar trebui sa fie pentru odihna, relaxare si activitati spontane. Acestea fiind spuse, exista cateva lucruri pe care parintii le pot face pentru a-si ajuta copiii sa nu piarda cunostintele dobandite la scoala. Prin incorporarea activitatilor educationale distractive in activitatile copiilor, ei isi pot mentine nivelul de cunostine si totodata, sa se bucure de vacanta”

Cum sa alegi un program educational de vara

In general, invatatul da cel mai mult randament in programe mai putin formale decat scoala si care predau unor grupuri mai mici de copii. Tipic, aceste programe includ activitati precum excursii, invatare bazata pe practica si sporturi.

Alege programul potrivit

Copilul nu va face mare lucru intr-un program educational ce pune accent pe literatura, daca lui ii place matematica. Ideal, programul trebuie sa includa activitati in care acesta este dornic de a se implica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *