Schimbari ale corpului in timpul sarcinii

Schimbari In Timpul Sarcinii

Perioada de gestatie poate fi o experienta ciudata din punct de vedere mental, emotional si fizic, ceea ce nici nu e de mirare cand te gandesti ca ai un mic omulet care creste inauntrul tau. Odata cu sarcina, vin si hormornii ce afecteaza corpul tau in moduri surprinzatoare.

  • Cresterea nivelului sangelui: Incepand cu primele cateva saptamani ale perioadei de sarcina, nivelul de sange si plasma din corp creste cu intre 30-50%. Acest lucru contribuie la dezvoltarea optima a fatului si ajuta la minimizarea problemelor ce pot aparea in urma nasterii, precum hemoragii.
  • Marirea bazinului: Pentru o nastere mai usoara, oasele din parea inferioara a pelvisului se separa.
  • Schimbari estetice: Vei observa o linie neagra pe stomac si o tenta maronie pe buric. Cunoscuta sub numele de linea nigrea, este, de fapt, mereu prezenta, insa, in timpul sarcinii, se schimba pigmentul pielii, astfel devenind mult mai vizibila.
  • Schimbari ale aparatului genital: In timpul sarcinii, aparatul genital poate prezenta o tenta albastra sau mov, insotita de mirosuri neobisnuite. De asemenea, datorita maririi ritmului de circulatie a sangelui, se poate umfla.
  • Marirea labii piciorului: Datorita greutatii pe care fatul o adauga corpului tau, laba piciorului va deveni mai lunga si mai lata.
  • Cresterea parului: Schimbarile hormonale vor face ca atat parul capului, cat si parul de pe restul corpului sa fie mai gros. De asemenea, parul va incepe sa creasca in parti ale corpului in care nu creste de obicei, precum pe fata, piept, abdomen si brate. La 3 luni dupa nastere, se va observa o cadere a firelor de par ale capului, insa nu este nimic alarmant. Aceasta face parte din procesul prin care corpul isi revine la normal, ce dureaza pana la 6 luni dupa sarcina.
  • Dezorientare: In timpul sarcinii, 80% dintre femei prezinta deteriorari ale memoriei. Cauza acestei deteriorari nu este, inca, cunoscuta. Este posibil ca schimbarile hormonale sau stresul si lipsa somnului prezente in timpul sarcinii sa fie cauza acestei deteriorari.
  • Respiratie urat mirositoare: Schimbarile hormonale din timpul sarcinii duc la cresterea bacteriilor din gura ce cauzeaza respiratia urat mirositoare. De asemenea, riscul de probleme dentare este mai mare in timpul sarcinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *