Utilizarea corecta a scaunului de masina

Scaunf

Verificati greseli frecvente pe care parintii le fac adesea atunci cand vine vorba de siguranta scaunelor auto – si cum sa le evitati.

Obtinerea unui scaun de masina folosit fara sa te informezi

Daca aveti in vedere cumpararea unui scaun de masina  pentru copilul dumneavoastra, asigurati-va ca scaunul auto:

 • vine cu instructiuni și o eticheta care arata data fabricarii si numarul modelului
 • nu a fost rechemat
 • nu este expirat sau are mai mult de 6 ani
 • nu prezinta deteriorari vizibile sau parti lipsa
 • nu a fost niciodata intr-un accident moderat sau sever
 • daca nu cunoasteti istoricul scaunului auto, nu il utilizati.
Plasarea scaunului auto intr-un loc gresit

Cel mai sigur loc pentru scaunul de masina al copilului dvs. este bancheta din spate, departe de pungile de aer active. Daca plasati scaunul de masina pe bancheta din spate, instalati-l in centrul scaunului – daca este posibila o potrivire buna –  decat langa o usa pentru a reduce riscul de ranire in timpul unui accident.

 

Utilizarea scaunului auto in afara masinii

Un scaun de masina este conceput pentru a va proteja copilul in timpul calatoriei. Nu este folosit ca un scaun general sau un pat de schimb in casa ta.

Asezarea copilului intr-un scaun auto pentru perioade lungi prezinta riscuri pentru sanatate. Poate afecta capacitatea copilului de a respira, de a contribui la dezvoltarea unui loc plat in spatele capului copilului dumneavoastra si de a agrava boala de reflux gastroesofagian (GERD) – o boală cronica digestiva.

In plus, un copil poate fi ranit cu usurinta prin caderea dintr-un scaun de masina folosit in mod necorespunzator sau in timp ce sedea intr-un scaun de masina care cade pe o masa.

Desi este esential sa va adormiti copilul intr-un scaun auto in timpul calatoriei, nu lasati copilul sa doarma sau să se relaxeze in scaunul auto timp indelungat.

Instalarea incorecta a scaunului auto

Scaun

Inainte de a instala un scaun auto, cititi instructiunile producatorului si sectiunea referitoare la scaunele auto din manualul de utilizare al autovehiculului.

Asigurati-va ca scaunul este bine fixat – permitand deplasarea de la o parte in alta, la o inaltime de 2,5 centimetri, cand este cuprinsa in partea de jos langa punctele de atasare – si indreptata in directia corecta.

Daca utilizați un scaun pentru sugari sau un scaun decapotabil in pozitia orientata spre spate, tineți cont de aceste sfaturi:

 • Utilizati orificiile pentru hamuri descrise in manualul de instructiuni al scaunului auto, de obicei cele de la umerii copilului sau sub acesta.
 • Asezati bretelele peste umarul copilului.
 • Cuplati chingile si cureaua de piept, cu clema de piept.
 • Asigurati-va ca curelele si clema sunt asezate pe pieptul copilului si pe solduri, fara sa fie slabite.
 • Daca este necesar, asezati paturi mici alaturi de bebelus sau intre cureaua si bebelusul dvs. pentru a crea o fixare sigura.

 

Inclinarea copilului la un unghi incorect

In pozitia orientata spre spate, asezați scaunul pentru masina in conformitate cu instructiunile producatorului, astfel incat capul copilului sa nu se indoaie inainte.Bebelusii trebuie sa isi mentina pe parcursul calatoriei  caile respiratorii deschise. Multe scaune includ indicatori de unghi sau regulatori pentru a va ghida. Retineti ca, pe masura ce creste copilul dvs., este posibil sa trebuiasca sa reglati unghiul.

Scaun2

Mutarea la  scaunul din fata prea devreme

Rezistati nevoii de a plasa scaunul pentru masina al copilului in fata, doar ca sa il puteti vedea in oglinda retrovizoare. Calatoria pe scaunul din spate este recomandata pana cand copilul atinge varsta de 2 ani sau inaltimea permisa de producatorul scaunului auto. 

Cand copilul atinge varsta de 2 ani  sau limita de inaltime a scaunului decapotabil, va puteti indrepta spre scaunul scaunului decapotabil . Cand faceti legatura:

 • Montati scaunul pentru masina pe bancheta din spate,utilizand  centura de siguranta.
 • Utilizati cureaua de prindere 
 • Reglati chingile astfel incat să fie situate peste umerii copilului si sa se potriveasca perfect.

 

Nu scoateti imbracamintea exterioara a copilului

Imbracamintea exterioara si paturile de dimensiuni mari pot impiedica fixarea rapida a curelelor. Cuplati hamul si apoi asezati o haina sau o patura  pentru a va mentine copilul cald.

Folosirea incorecta a unui scaun de rapel

Amplasarea rampelor trebuie să fie utilizata cu o banda si o centura de umar niciodată o curea numai pentru centura. Asigurati-va ca centura transversala se afla in jos si se infileteaza pe coapsele superioare ale copilului si ca centura de umar traverseaza mijlocul pieptului si umarului copilului.

Trecerea la o centura de siguranta prea devreme

Majoritatea copiilor pot folosi in siguranta centura de siguranta pentru adulti, la varsta de intre 8 si 12 ani.

Iata cum veti sti ca copilul dvs. este pregatit pentru centura de siguranta pentru adulti:

 • Copilul dvs. atinge o inaltime de aprox. 1,5 metri.
 • Copilul dvs. se aseaza pe spatele scaunului cu genunchii indoiti confortabil la marginea scaunului.
 • Cureaua transversala se sprijină pe coapsele superioare ale copilului.
 • Centura de umar se sprijina pe mijlocul pieptului si umarului copilului dvs. – nu pe gat sau pe fata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *