Sarcina Extrauterina – simptome si tratament

Sarcina Ectopica

Sarcina ectopica (extrauterina) este o sarcina in care embrionul este localizat altundeva decat mucoasa uterina, unde se dezvolta in mod normal un embrion. Cele mai multe sarcini ectopice apar in trompa uterina. Aceste tipuri de sarcina nu pot progresa precum o sarcina normala si rezulta in moartea fatului sau embrionului.Sarcina ectopica (extrauterina) este o sarcina in care embrionul este localizat altundeva decat mucoasa uterina, unde se dezvolta in mod normal un embrion. Cele mai multe sarcini ectopice apar in trompa uterina. Aceste tipuri de sarcina nu pot progresa precum o sarcina normala si rezulta in moartea fatului sau embrionului.

Simptomele Sarcinii Ectopice

Sarcina Ectopica SimptomeCele 3 simptome caracteristicice unei sarcini ectopice sunt:

  • dureri abdominale
  • absenta perioadelor de menstruatie
  • sangerari vaginale

Doar 50% dintre femeile ce trec printr-o sarcina ectopica prezinta toate aceste 3 simptome.
Oul fertilizat se stabileste si creste intr-un loc, altul decat captuseala interioara a uterului. Marea majoritate a sarcinilor ectopice apar in trompa uterina. Acestea pot aparea, insa, si in alte locatii, cum ar fi ovarul, colul uterin si cavitatea abdominala. O sarcina ectopica apare la aproximativ 1-2% din sarcini.
Riscul major de sanatate al sarcinii ectopice este faptul ca provoaca o ruptura care duce la sangerari interne. Inainte de secolul al XIX-lea, rata mortalitatii sarcinilor ectopice a depasit 50%. Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, rata mortalitatii a scazut la cinci procente din cauza interventiei chirurgicale. Statisticile sugereaza ca, odata cu progresele actuale ale depistarii precoce, rata mortalitatii a scazut la mai putin de 5 morti la 10000 de cazuri. Rata de supravietuire a sarcinilor ectopice se imbunatateste, chiar daca incidenta sarcinilor ectopice in crestere. Motivul principal pentru care unele cazuri ajung la un rezultat prost este nesolocitarea ajutorului medical. Sarcina ectopica ramane cea mai mare cauza a deceselor in timpul sarcinii, in primul trimestru de sarcina.
In unele cazuri rare, o sarcina ectopica poate sa apara in acelasi timp cu o sarcina intrauterina. Aceasta se numeste sarcina heterotopica. Incidenta sarcinii heterotopice a crescut in ultimii ani datorita utilizarii mai dese ca in trecut a fertilizarii in vitro si a altor tehnologii de reproducere asistata.

Tratamentul Sarcinii Ectopice

Sarcina Ectopica TratamentOptiunile de tratare sarcinii ectopice includ observatia, laparoscopia, laparotomia si medicatia. Selectarea acestor optiuni este individualizata. Unele sarcini ectopice se vor rezolva de la sine fara a fi nevoie de interventie, in timp ce altele vor necesita interventii chirurgicale urgente datorita sangerarii cu risc fatal. Chit ca unele cazuri se pot vindeca de la sine, din cauza riscului de ruptura si a posibilelor consecinte grave, majoritatea femeilor cu o sarcina ectopica diagnosticata sunt tratate cu medicamente sau interventii chirurgicale.
Pentru cazurle care necesita interventie medicala, tratamentul cel mai frecvent este interventia chirurgicala. Sunt disponibile doua optiuni chirurgicale: laparotomie si laparoscopie. Laparotomia este o operatie prin care se realizeaza o incizie transversala in partea inferiora abdomenului. Laparoscopia implica inserarea instrumentelor de vizualizare in pelvis prin incizii minuscule in piele. Pentru multi chirurgi si pacienti, laparoscopia este preferata in comparatie cu laparotomia, datorita inciziilor mici folosite si recuperarii relativ rapide. In conditii optime, poate fi facuta o mica incizie in trompa uterina prin care se elimina sarcina ectopica, lasând trompa uterina intacta. Cu toate acestea, anumite conditii fac ca laparoscopia sa fie mai putin eficienta sau indisponibila ca optiune. In unele cazuri, locatia sarcinii sau rupturile cauzate pot duce la necesitatea de a indeparta o portiune din trompa uterina, intreaga trompa uterina, ovarele sau chiar uterul.

One thought on “Sarcina Extrauterina – simptome si tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *