Primii dintisori ai bebelusului tau

Primii Dintisori

Cand apar primii dinti?

In cele mai multe cazuri, acestia apar intre 4-7 luni de la nastere. Daca infantul se dezvolta repede, este posibil ca primii dintisori sa apara chiar si la 3 luni dupa nastere. In cazul in care acesta se dezvolta greu, este posibil sa dureze chiar si un an.

Exista si cazuri extrem de rare in care primii dintisori ale fatului sunt visibili inca de la nastere.

Cresterea dintilor incepe inca din perioada prenatala. Acestia se dezvolta in gingii, urmand ca apoi sa erupa, de obicei, in ordinea aceasta:

 1. incisivii inferiori (dintii din mijlocul partii de jos a maxilarului)
 2. incisivii superiori (dintii din mijlocul partii de sus a maxilarului)
 3. dintii de pe partile maxilarelor
 4. caninii
 5. molarii

Dintisorii pot erupe cate unul sau mai multi in acelasi timp. In ambele cazuri, dezvoltarea este normala. Este posibil ca unii dintisori sa iasa strambi, dar se vor indrepta in timp.

Ultimii dinti care cresc sunt molarii secundari, ce cresc in extremitatea posterioara a maxilarului. Acestia erup in timpul celui de-al doilea an de viata a micutului. Pana la varsta de 3 ani, copilul tau ar trebui sa aiba un set de 20 dinti de lapte ce nu ar trebui sa cada pana la varsta de 6 ani.

Semnele eruperii primilor dintisori

 • Iritabiliate si neastamparare
 • Salivare abundenta
 • Gingii umflate si sensibila
 • Tendinta de a mesteca
 • Refuzul mancarii
 • Probleme cu somnul

Unii parinti spun ca bebelusul acestora are febra, diarie sau ii curge nasul inainte ca un nou dintisor sa erupa, insa nu exista nici o dovada stiintifica ce atesta faptul ca acestea sunt cauzate de eruperea dintilor. Desi este posibil ca temperatura corpului micutului sa creasca un pic, febra si diaria nu sunt simptome normale a eruperii dintilor. Daca infantul prezinta febra, impreuna cu ale simptome precum lipsa poftei de mancare, voma, diaree sau letargie, este posibil ca acesta sa prezinte o conditie medicala mai serioasa. In acest caz, este recomandata vizita la medic.

Medicamente pentru durere

Pentru a-i micsora durerea micutului, unii parinti opteaza pentru medicamente. Doctorii recomanda acetaminofen, insa daca copilul este mai mic de 2 ani, este nevoie ca medicul sa decida dozajul necesar.

NU sunt recomandate urmatoarele medicamente:

 • Aspirina: Poate duce la sindromul Reye, o conditie mortala
 • Benzocaina: Poate duce la o conditie ce se manifesta prin scaderea oxigenului din sange la nivsluri fatale, numita methemoglobinemie
 • Medicina homeopatica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *