Neuroblastomul – Cancerul nou-nascutilor

Cancerul Neuroblastomic

Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodata de neuroblastom, chit ca este cel mai respandit tip de cancer la copiii nou-nascuti.

Aceasta boala se manifesta printr-o tumoare ce creste din anumite celule nervoste numite neuroblasti. In mod normal, aceste celule se dezvolta si devin celule nervoase functionale. In cazul neuroblastomului, insa, ele devin celule canceroase.

Desi, uneori, neuroblastomul apare in perioada prenatala, de obicei nu este detectat pana mai tarziu cand tumoarea incepe sa creasca si sa afecteze corpul. Daca tumoarea este detectata si tratata la scurt timp dupa nastere, sansele de recuperare sunt bune.

Despre neuroblastom

Celula Canceroasa NeuroblastomNeuroblastomul incepe, de obicei, in tesutul glandei suprarenale, glanda din partea superioara a rinichilor ce produce hormoni ce controleaza ritmul cardiac, tensiunea sangelui si alte functii importante. Precum alte tipuri de cancer, neuroblastomul se poate raspandi la alte parti ale corpului, precum ganglionii limfatici, piele ficat si oase.

In unele cazuri, predispozitia la acest tip de cancer poate fi ereditar, insa aceastea reprezinta doar 2% din cazuri. Acest tip de cancer apara aproape exclusiv la infanti si copii si este un pic mai raspandit la baieti decat la fete.

Cauzele neuroblastomului

Neuroblastomul apare atunci cand neuroblastii cresc si se inmultesc incontrolabil, in loc sa se dezvolte normal. Cauza exacta a acestei cresteri anormale nu este cunoscuta, insa oamenii de stiinta cred ca exista un defect in genele neuroblastilor, ce le permite sa se inmulteasca incontrolabil.

Semnele si simptomele neuroblastomului

Semnele Si Simptomele NeuroblastuluiEfectele neuroblastomului pot fi diferite, in functie de locul din corp in care boala a luat nastere, cat de mult a crescut tumoarea si cat de mult a avansat in celelalte parti ale corpului.

Primele simptome sunt, de multe ori, vagi si pot include iritabilitate, oboseala, pierderea apetitului si febra. Insa, deoarece aceste simptome apar treptat si sunt similare altor boli ale copilariei, neuroblastomul poate fi greu de detectat.

La copiii mici, neuroblastomul este de multe ori detectat cand parintele sau un medic simte o umflatura neobisnuita undeva pe corpul copilului, de cele mai multe ori in abdomen, insa tumori pot aparea si in gat, piept sau in alte locuri.

Cele mai raspandite semne ale neuroblastomului apar cand tumoarea creste si creaza presiune asupra altor tesuturi sau cand cancerul se raspnadeste in alte zone ale corpului. De exemplu, un copil poate avea:

 • un stomac umflat, dureri abdominale, iar daca tumoarea s-a raspandit la abdomen, lipsa poftei de mancare
 • dureri ale oaselor sau inflamatii, ochi negrii, vanatai si (daca cancerul s-a raspandit la oase sau la maduva oaselor) piele palida
 • slabiciune, amorteala, inabilitatea de a misca o anumita parte a corpului si (daca tumorile canceroase aplica presiune asuptra coloanei vertebrale) probleme de mers
 • (daca cancerul este prezent in gat) pleoapa ochiului infundata, pupile inegale ale ochilor, transpiratie si piele inrosita (acestea sunt si simptome ale leziunii nervoilor din gat, cunoscute sub numele de sindromul lui Horner)
 • dificultate de respiratie (daca cancerul este prezent in piept)
 • febra si iritabilitate

Tratamentul neuroblastomului

Tratamentul Cancerului NeuroblastomicModul in care neuroblastomul este tratat depinde unii factori de risc precum varsta copilului, caracteristicile tumorii si daca cancerul s-a raspandit sau nu.

Exista 3 grupe de risc:

 • risc scazut
 • risc intermediar
 • risc ridicat

Copiii cu risc scazut sau intermediar au sanse bune de a se vindeca. Din pacate, peste jumatate din cazuri sunt cazuri de risc ridicat, care sunt greu de tratat.

Unele cazuri de neuroblastom se vindeca de la sine, fara niciun tratament. De aceea, inainte de a incerca orice interventie medicala. Unii doctori asteapta sa vada daca boala va disparea singura sau nu.

Tratamentele tipice ale neuroblastomului includ:

 • operatia (pentru a indeparta tumoarea)
 • terapia cu radiatie
 • chimioterapia

Daca tumoarea nu s-a raspandit la alte parti ale corpului, operatia este, de obicei, suficienta. Din pacate, majoritatea cazurilor acestei boli, in momentul detectarii ei, ea este deja raspandita catre alte parti ale corpului. In aceste cazuri, operatia si chimioterapia sunt doar tratamente primare ce pot fi insotite si de terapia cu ratiatie sau transplantul de celule stem.

Un alt tratament pe care doctorul l-ar putea sugera este tratamentul cu retinoizi (retinoizi sunt substante ce functioneaza precum vitamina A). Oamenii de stiinta cred ca retinoizii pot ajuta la tratarea neuroblastomului deoarece acestia incurajeaza celulele canceroase sa se transforme in celule nervoase sanatoase. Retinoizii sunt, de multe ori folositi pentru a preveni reaparitia cancerului in urma tratarii cu succes a bolii prin alte metode.

Alte optiuni de tratare includ:

 • vaccinuri tumorale
 • imunoterapia folosind
 • anticorpi monoclonali

Anticorpii monoclonali sunt substante ce pot fi injectate in corp pentru a cauta si a se atasa de celulele canceroase. Ele sunt, uneori, folosite pentru a stimula sistemul imunitar sa atace celulele canceroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *