Moartea fetala

Moartea Fetala

Moartea fetala este moartea in pantec unui bebelus inca nenascut. Acest termen se aplica sarcinilor pierdute incepand cu cea de-a 20-a saptamana de sarcina. Daca sarcina este incheiata mai devreme, moartea fatului este considerata un avort spontan.

Cauze

Moartea fetala apare, in medie, la fiecare 6 din 1000 de sarcini. Dintre acestea, 1 din 4 cazuri de moarte fetala sunt inexplicabile.

Cele mai frecvente motive ale morilor fetale diagnosicate imclud:

Factori de risc

  • nivelul de sanatate in general este un element cheie pentru ca o femeie sa poata duce o sarcina la bun sfarsit. Hipertensiunea, diabetul, lupus, boli ale rinichilor, tulburari tiroidiene, consumul de alcool si obzitatea sunt factori asociati cu moartea fetala
  • etnia joaca si ea rol datorita unor factori genetici ce fac ca mamele de anumite etnii sa fie mai predispuse la moartea fetala decat altele. De exemplu, femeile de origine africana sut de 2 ori mai predispuse la moartea fetala decat cele de rasa alba.
  • varsta materna inaintata mareste riscul de aparitie, insa nu mai este o problema atat de mare pe cat era in trecut
  • sarcina multipla
  • violenta domestica
  • sanatatea de-a lungul timpului: femeile care au trecut deja printr-o moarte fetala sunt de 2-10 ori mai predispuse la inca una

Consecinte

Depresie Moarte FetalaCel mai frecvent semn al unei morti fetale este atunci cand mama nu mai simte miscarile fatului. In urma diagnosticarii mortii fetale, mamei i se vor oferi 2 optiuni:

  • inducerea nasterii prin intermediul medicamentelor
  • sa astepte ca expulzarea bebelusului mort sa inceapa natural in 1-2 saptamani

O femeie care a trecut printr-o sarcina in care a intervenit moartea fetala va simti un val ametitor de emotii. De aceea, este important sa primeasca sustinere emotionala de la familie, prieteni si medicul de familie. Daca emotiile sunt inca coplesitoare, este posibil sa fie necesara asistenta unui specialist. A te impaca cu ideea de a fi pierdut o sarcina nu este un eveniment, ci un proces de lunga durata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *