Malformatii Congenitale

Malformatii Congenitale

Vasta majoritate a bebelusilor se nasc sanatosi. Insa, exista sansa ca nou-nascutul dumneavoastra sa fie unul dintre cei 3% din cei care, din pacate, se nasc cu malformatii congenitale. Ca parinti, trebuie sa fim pregatiti si de eventualitatea acestei intamplari nefericite.

Abordarea unei malformatii congenitale

Primul lucru pe care un parinte trebuie sa-l faca atunci cand infantul este diagnosticat cu o malformatie congenitala este sa ceara sfatul medicului pediatru sau obstetrician pentru a va recomanda un medic specialist.

Defecte congenitale ale inimii

Ele apar la aprox. 1 din 110 nasteri si au o varietate de cauze, inclusiv anomalii genetice sau erori aparute in timpul dezvoltarii fatului. Unele pot fi atat de slabe incat sa nu aiba simptome vizibile.

In astfel de cazuri, doctorul descopera problema detectant un sunet anormal care vine de la inima. Un astfel de sunet se numeste murmur. Nu trebuie sa va panicati inca! Acest murmur poate sugera un defect al inimii, dar poate fi si inofensiv. Vor mai fi nevoie si de alte examinari medicale pentru a putea spune cu exactitate daca copilul sufera de un defect al inimii.

Unele defecte mai grave ale inimii sunt vizibile cu ochiul liber. Netratate, ele pot duce la insuficienta cardiaca.

Simptome

  • ritm cardiac prea rapid
  • dificultati de respirare
  • probleme la hranire
  • inflamarea picioarelor, abdomenului sau in jurul ochilor
  • piele palida sau vanata

Tratament

Majoritatea defectelor cardiace pot fi rezolvate prin operatie sau medicamente.

Piciorul stramb congenital

Buza DespicataPiciorul stramb apare la aproximativ 1 din 1000 de nou-nascuti si apare de 2 ori mai frecvent la baieti decat la fete.

Simptome

Defectul poate fi bland sau sever si poate afecta unul sau ambele picioare. Daca este suficient de bland, nu va fi dureros si nici nu va incomoda bebelusul pana cand nu incepe sa mearga.

Tratament

Cazurile mai blande se trateaza imediat dupa diagnostic prin a forta usor piciorul in pozitia normala.

De multe ori, insa, cazul este mai dur si este nevoie de un tratament mai drastic precum interventii chirurgicale sau a face copilul sa poarte incaltaminte speciala.

Buza de iepure

Apare la aprox. 1 din 700 bebelusi. Cauza acestei malformatii este greu de determinat. Se teoretizeaza ca anumiti factori genetici si ai mediului inconjurator previn formarea buzei si a cerului gurii.

Simptome

Piciorul Stramb La CopiiUn copil ce sufera de acest sindrom va intampina dificultati de vorbire. Dezvoltarea limbajului poate fi afectat nu numai de structura anormala a buzei si cerului gurii, ci si de efectele secundare ale acestui defect, precum infectii ale urechii mijlocii.

Bebelusii care sufera de despicarea cerului gurii vor intampina si dificultati la hranire deoarece nu vor putea trage laptele din biberon. Acestia vor avea nevoie sa fie hraniti in pozitia sezut si dintr-o sticla speciala.

Tratament

Interventia chirurgicala in scopul de a corecta structura buzei trebuie facuta pana la varsta de 3 luni. Iar, interventia chirurgicala in scopul de a corecta structura cerului gurii se face, de obicei, mai tarziu la varsta de 6 – 12 luni.

Alte defecte congenitale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *