Macrosomia

Manifestare

Un copil cu macrosomie are o crestere prea mare, care poate reprezenta un dezechilibru hormonal.Macrosomia poate pune mama si fatul sau nou-nascutul la risc pentru rezultate negative. Identificarea sarcinilor cu factori de risc prenatali pentru macrosomie poate permite interventia pentru a reduce riscul, pentru a oferi consiliere adecvata si pentru a implementa planuri adecvate pentru monitorizarea si urmarirea ingrijirii in timpul sarcinii si după nastere.

Cauze

 1. Macrosomia poate fi cauzata de factori genetici, precum si de conditiile materne, cum ar fi obezitatea sau diabetul. Rareori, un copil ar putea avea o afectiune care accelereaza cresterea fatului. In unele cazuri, ceea ce cauzeaza o greutate la nastere mai mare decât media ramane inexplicabila.
 2. Studiile privind sugarii macrosomici ai mamei diabetice dezvaluie o cantitate mai mare de grasime corporala totala, masuratori mai mari ale pielii in partea superioara a pielii si rapoarte mai mici ale capului până la circumferinta abdominala decat sugarii macrosomici ai mamelor nondiabetice.
 3. Greutatea materna inainte de sarcina poate afecta greutatea fatului. Femeile care sufera de obezitate au mai multe sanse de a avea copii mai mari.

 4. Cresterea excesiva in greutate in timpul sarcinii este un factor de risc pentru macrosomie. Riscul este mai mare pentru femeile cu obezitate decat pentru femeile fara obezitate.
 5. Varsta gestationala este asociata cu macrosomia. Greutatea la nastere creste odata cu cresterea varstei gestationale. Sarcini prelungite (> 41 saptamani) sunt asociate cu o incidenta crescuta a macrosomiei. Sugarii macrosomici reprezinta aproximativ 1% din livrarile la termen si 3-10% din livrarile post-terapeutice.

 6. Un istoric al macrosomiei poate influenta sarcinile viitoare. Femeile care au nascut anterior un fat macrosomic sunt de 5-10 ori mai multe șanse decât femeile fără o astfel de istorie sa nasca un copil considerat mare pentru varsta gestationala data viitoare cand ramane gravida.

 7. Fetalul sexului influenteaza potentialul macrosomic.Baietii sugari cantaresc mai mult decat sugarii femei la orice varsta gestationala. Studii recente au confirmat aceasta asociere.

 8. Excesul de lichid amniotic definit ca fiind mai mare sau egal cu cel de-al 60-lea percentil pentru varsta gestationala a fost asociat recent cu macrosomia.

 9. In ciuda acestor asa-numiti factori de risc pentru macrosomie, o mare parte din variatia greutatii la nastere ramane inexplicabila. Majoritatea sugarilor care cantaresc mai mult de 4500 g nu au factori de risc identificabili.

  Simptome

  Fatal macrosomia este dificil de detectat si de  diagnosticat in timpul sarcinii. Semnele si simptomele posibile includ:

  Inaltime mare de fundal 

  In timpul vizitelor prenatale, medicul dumneavoastra va poate masura inaltimea fundalului – distanta de la varful uterului pana la osul pubian. O inaltime de fond care masoara mai mult decat se astepta ar putea fi un semn de macrosomie fetala.

  Excesul de lichid amniotic (policilamnios)

  Prea mult lichid amniotic – lichidul care inconjoara si protejeaza un copil in timpul sarcinii – ar putea fi un semn că bebelusul dvs. este mai mare decat media.

  Cantitatea de lichid amniotic reflecta productia de urina a bebelusului dvs., iar un copil mai mare produce mai multă urina. Unele conditii care maresc dimensiunea bebelusului pot, de asemenea, sa determine cresterea urinei.

Complicatii

Fetal macrosomia prezinta riscuri pentru sanatatea dumneavoastra si copilul dumneavoastra – atat in ​​timpul sarcinii cat si după nastere.

Posibilele complicații materne ale macrosomiei fetale ar putea include:

Trasarea tractului genital


In timpul nasterii, macrosomia fetala poate determina un bebelus sa raneasca canalul de naștere – de exemplu, prin ruperea tesuturilor vaginale si a muschilor dintre vagin si anus (muschii perineali).

Sangerare după nastere


Fatal macrosomia creste riscul ca muschii uterini sa nu se contracteze corespunzator dupa nastere (atonie uterina). Acest lucru poate duce la sangerari potential grave dupa nastere.

Ruptura uterina

Daca ati avut anterior o sectiune C sau o interventie chirurgicala uterina majora, macrosomia fetala creste riscul ruperii uterine – o complicatie rara, dar grava, in care uterul se lasa deschis de-a lungul liniei de cicatrice din secțiunea C sau alta interventie chirurgicala uterina. Este necesara o sectiune C de urgenta pentru a preveni complicatiile care ameninta viata.

Tratamente si medicamente

 

Furnizorul dvs. de servicii de sanatate ar putea recomanda o sectiune C daca:

 • Daca ati avut diabet inainte de sarcina sau ati dezvoltat diabet gestational, iar medicul dumneavoastra estimeaza ca bebelusul dumneavoastra cantareste 9 kilograme sau mai mult, o cantitate de 15 uncii (4500 grame) sau mai mult, o sectiune C ar putea fi cel mai sigur mod de a va oferi copilul.
 • Copilul dvs. cantareste 11 kilograme sau mai mult si nu aveti o istorie a diabetului maternal. Daca nu aveti diabet gestational, iar medicul dumneavoastra estimeaza ca bebelusul dumneavoastra cantareste 11 kilograme (5 000 de grame) sau mai mult, se recomanda o sectiune C.
 • Ati nascut un copil a carui umar a fost blocat in spatele osului pelvian (distocia umarului). Dacă ati nascut un copil cu distocie la umar, aveti un risc crescut de aparitie a problemei din nou. O sectiune C ar putea fi recomandata pentru a evita riscurile asociate cu distocia umarului, cum ar fi o clavicatura fracturata.

Prevenire

Este posibil sa nu puteti preveni macrosomia fetala, dar puteti promova o sarcina sanatoasa.

Monitorizati-va greutatea

Obtinerea unei greutati sanatoase in timpul sarcinii – adesea intre 25 si 35 de kilograme (aproximativ 11 pana la 16 kilograme) – sustine cresterea si dezvoltarea copilului dumneavoastra. Nu exista nicio abordare a marimii greutatii in timpul sarcinii.

Gestionati diabetul zaharat

Daca ati avut diabet inainte de sarcina sau ati dezvoltat diabet gestational, lucrati cu furnizorul dvs. de ingrijire a sanatatii pentru a gestiona aceasta afectiune. Controlul nivelului de zahar din sange este cel mai bun mod de a preveni complicatiile, inclusiv macrosomia fetala.

Includeti activitatea fizica in rutina zilnica

Urmati recomandarile furnizorului dvs. de asistenta medicala pentru activitatea fizica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Nume