Macrosomia

Tratament

Manifestare

Un copil cu macrosomie are o crestere prea mare, care poate reprezenta un dezechilibru hormonal. Macrosomia poate pune mama si fatul sau nou-nascutul in risc. Identificarea sarcinilor cu factori de risc prenatali de macrosomie poate permite interventia medicala in scopul de a reduce riscul, a oferi consiliere adecvata si a implementa planuri adecvate pentru monitorizarea si urmarirea ingrijirii in timpul sarcinii si după nastere.

Manifestare 1

Cauze

 1. Macrosomia poate fi cauzata de factori genetici, precum si de conditiile materne, cum ar fi obezitatea sau diabetul. Rareori, un fat ar putea avea o afectiune care-i accelereaza cresterea. In unele cazuri, cauza ce duce la o greutate de nastere mai mare decat in medie, ramane un mister.
 2. Studiile privind sugarii macrosomici ai mamelor diabetice dezvaluie o cantitate mai mare de grasime corporala totala, masuratori mai mari ale pielii in partea superioara a pielii si rapoarte mai mici ale capului până la circumferinta abdominala decat sugarii macrosomici ai mamelor nondiabetice.
 3. Greutatea mamei inainte de sarcina poate afecta greutatea fatului. Femeile care sufera de obezitate au sanse mai ridicate de a avea copii mai mari.

 4. Cresterea excesiva in greutate in timpul sarcinii este un factor de risc pentru macrosomie. Riscul este mai mare pentru femeile deja obeze.
 5. Exista o legatura intre varsta gestationala si macrosomia. Greutatea la nastere creste odata cu inaintarea varstei gestationala . Sarcinile prelungite (> 41 saptamani) sunt asociate cu o incidenta crescuta a macrosomiei. Sugarii macrosomici apar la aproximativ 1% din nasterile la termen si 3-10% din nasterile post-terapeutice.

 6. Sarcinile din trecut pot influenta sarcinile viitoare. Femeile care au nascut anterior un fat macrosomic au de 5-10 ori mai multe sanse sa mai nasca inca un copil considerat mare pentru varsta sa gestationala.

 7. Sexul fatului influenteaza potentialul macrosomic. Baietii cantaresc mai mult decat fetitele de orice varsta gestationala. Studii recente au confirmat aceasta asociere.

 8. Excesul de lichid amniotic, definit ca fiind mai mare sau egal cu cel de-al 60-lea percentil pentru varsta gestationala a fost asociat recent cu macrosomia.

 9. In ciuda acestor asa-numiti factori de risc pentru macrosomie, o mare parte din variatia greutatii la nastere ramane inexplicabila. Majoritatea sugarilor care cantaresc mai mult de 4,5kg nu au factori de risc identificabili.

Simptome

Macrosomia este dificil de detectat si de diagnosticat in timpul sarcinii. Semnele si simptomele posibile includ:Simptome 1

 • Inaltime mare de fundal

  In timpul vizitelor prenatale, medicul dumneavoastra va poate masura inaltimea fundalului – distanta de la varful uterului pana la osul pubian. O inaltime de fond care masoara mai mult decat se astepta ar putea fi un semn de macrosomie fetala.

 • Excesul de lichid amniotic (policilamnios)

  Prea mult lichid amniotic – lichidul care inconjoara si protejeaza un copil in timpul sarcinii – ar putea fi un semn că bebelusul dvs. este mai mare decat media.

  Cantitatea de lichid amniotic reflecta productia de urina a bebelusului dvs., iar un copil mai mare produce mai multă urina. Unele conditii care maresc dimensiunea bebelusului pot, de asemenea, sa determine cresterea urinei.

Complicatii

Macrosomia prezinta riscuri pentru sanatatea dumneavoastra si copilul dumneavoastra – atat in ​​timpul sarcinii cat si dupa nastere.

Posibilele complicații materne ale macrosomiei fetale ar putea include:

Crestere

 • Trasarea tractului genital

  In timpul nasterii, macrosomia fetala poate determina un bebelus sa raneasca canalul de naștere – de exemplu, prin ruperea tesuturilor vaginale si a muschilor dintre vagin si anus (muschii perineali).

 • Sangerare dupa nastere

  Fatal macrosomia creste riscul ca muschii uterini sa nu se contracteze corespunzator dupa nastere (atonie uterina). Acest lucru poate duce la sangerari potential grave dupa nastere.

Ruptura uterina

Daca ati avut anterior o operatie de cezariana sau o interventie chirurgicala uterina majora, macrosomia fetala creste riscul rupturii uterine, o complicatie rara, dar grava, in care uterul se lasa deschis de-a lungul liniei de cicatrice din sectiunea cezariana sau alta interventie chirurgicala uterina. Este necesara o cezariana de urgenta pentru a preveni complicatiile care ameninta viata.

Tratamente si medicamente

Medicul ar putea recomanda apelarea la o operatie de cezariana daca:

 • Daca ati avut diabet inainte de sarcina sau v-ati ales cu diabet gestational, iar medicul dumneavoastra estimeaza ca bebelusul dumneavoastra cantareste 4,5kg sau mai mult, o cezariana ar putea fi cel mai sigur mod de a va oferi copilul.
 • Copilul dvs. cantareste 5 kilograme sau mai mult si nu ati mai avut probleme de diabet. Daca nu aveti diabet gestational, iar medicul dumneavoastra estimeaza ca bebelusul dumneavoastra cantareste 5 kilograme sau mai mult, se recomanda nasterea prin cezariana.
 • Ati nascut un copil a carui umar a fost blocat in spatele osului pelvian (distocia umarului). Dacă ati nascut un copil cu distocie la umar, aveti un risc crescut de aparitie a problemei din nou. O cezariana ar putea fi recomandata pentru a evita riscurile asociate cu distocia umarului, cum ar fi o clavicatura fracturata.

Prevenire

Este posibil sa nu puteti preveni macrosomia fetala, dar puteti promova o sarcina sanatoasa.

Monitorizati-va greutatea

Luarea in greutate in timpul sarcinii, adesea intre 11 si 16 de kg, sustine cresterea si dezvoltarea copilului dumneavoastra. Nu exista nicio abordare a marimii greutatii in timpul sarcinii.

Gestionati diabetul zaharat

Daca ati avut diabet inainte de sarcina sau ati dezvoltat diabet gestational, lucrati cu furnizorul dvs. de ingrijire a sanatatii pentru a gestiona aceasta afectiune. Controlul nivelului de zahar din sange este cel mai bun mod de a preveni complicatiile, inclusiv macrosomia fetala.

Includeti activitatea fizica in rutina dumneavoastra zilnica

Urmati recomandarile medicului specialist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *