Influenta somnului asupra comportamentului

Influenta Smnului Asupra Comportamentului Copiilor

Stilul comportamental in dezvoltare al bebelusului pare a fi influentat de stilul de somn. Bebelusii mai pretentiosi, mai greu de manevrat si cu reactivitate ridicata la stimulii exteriori sunt mai predispusi a avea diverse probleme cu somnul. Explicatia pentru aceste legaturi intre comportament si somn nu este intodeauna clara. Din studierea copiilor mai mari, se stie ca somnul intrerupt sau insuficient poate duce la anumite probleme comportamentale cum sunt dispozitii spre stari agitate, hiperactivitate, iritabilitate si performante cognitive slabe. De aceea se considera ca somnul intrerupt poate expune bebelusii la un comportament mai dificil. Pe de alta parte, putem presupune ca bebelusii nascuti cu o tendinta spre iritabilitate si reactivitate crescute vor experimenta mai multe dificultati in a adormi si a mentine somnul pe durata noptii.

Somnul este foarte sensibil la stres. Stresul mare prezent intr-o familie sau la unul dintre parinti poate duce la probleme cu somnul in cazul copiilor. Totusi, studiile au aratat ca exista momente cand somnul este o evadare din calea stresului. Inchizandu-si ochii si adormind, bebelusul se poate desprinde de bombardamentul de stimuli externi la care este supus.

Anxietatea de separare

Perioadele de dezvoltare stresante pot duce la unele probleme ale somnului. De exemplu, cand se apropie de sfarsitul primului an din viata lor, multi bebelusi devin oarecum constienti de individualidatea lor, si odata cu ea, anxietatea de separare devine un fenomen comun. Mersul la culcare este asociat, in majoritatea familiilor, cu o separare pe parcursul noptii si multi bebelusi incep sa se trezeasca pe parcursul noptii, chemandu-si parintii la ei in camera pentru o scurta vizita. Aceste treziri nocturne par a fi metoda bebelusului de a verifica si de a primi asigurari repetate ca parintii ii sunt aproape.

Probleme comune de somn

Cea mai intalnita dereglare a somnului in cazul copiilor este trezirea si dificultatea de a adormi la loc. Studiile au aratat ca 20-30% dintre copii sufera de un asemenea gen de problema. Majoritatea acestor dificultati nu au un substrat medical sau o cauza fizica. Multi copii cu probleme de somn prezinta si un temperament mai dificil. Trezirile nocturne tind sa descreasca ca numar odata cu cresterea, desi, in multe cazuri, daca aceste treziri raman nerezolvate, pot deveni o problema cronica. Vestea buna este ca problemele de somn non-medicale din copilarie sunt relativ usor de tratat, iar studiile au demonstrat rate mari de succes pentru interventii comportamentale minime.

Terorile nocturne (pavor nocturn) sunt evenimente comune care terifieaza multi parinti pe parcursul copilariei. Aceste evenimente debuteaza in timpul somnului, cand bebelusul incepe sa urle dintr-o data foarte intens, ca si cand l-ar durea ceva foarte tare. Cand parintele se apropie, bebelusul continua sa tipe – transpira, nu raspunde tentativelor de linistire si pare ca ar dormi in timp ce se petrec toate acestea. Astfel de episoade pot dura pana la 20-30 minute, si daca nu este deranjat, bebelusul isi va relua somnul la finalul episodusui ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Este posibil sa treziti bebelusul si sa incheiati episodul acesta urat chiar la mijloc. Bebelusul nu-si va aminti nimic din aceste episoade. Ele apar sporadic in cazul majoritatii copiilor si nu implica niciun risc in ceea ce priveste sanatatea. Daca devin foarte intense, frecvente si persistente, este nevoie de o evaluare clinica.

Cosmarurile sunt, de asemenea, evenimente foarte comune care apar ca episoade sporadice. Desi bebelusii care se trezesc plangand nu pot comunica continutul visurilor care-i sperie, semnul clar de distinctie intre cosmar si teroarea nocturna este faptul ca dupa cosmar bebelusul este receptiv tentativelor parintilor de a-l linsiti, si de obicei se relaxeaza repede cu putina asistenta. Daca cosmarurile devin foarte frecvente si persistente, o evaluare clinica ar trebui luata in considerare, intrucat cosmarurile repetate sunt legate, de cele mai multe ori, de evenimente stresante sau traumatice.

Multi bebelusi utilizeaza comportamnete ritmice pentru a se alina si a adormi la loc. Acestea se pot prezenta sub forma leganarii corpului, miscarea capului dintr-o parte in alta, suptul degetului si altele asemenea. Aceste comportamente ritmice sunt considerate a fi metode obisnuite prin care bebelusul se ajuta pe el insusi pentru a se linisti si adormi. Totusi, aceste comportamente devin, uneori, prea intense, cum este cazul bebelusilor care isi lovesc agresiv capul de patut sau de perete, actiuni ce pot trage semne de alarma in privinta starii de sanatate a copilului. In cazul unor manifestari atat de intense si persistente, este necesara consultarea specialistilor in domeniu.

Dificultatile de respiratie din timpul somnului sunt des intalnite in timpul copilariei. Daca bebelusul sforaie, doarme cu gurita deschisa sau i se opreste respiratia in timpul somnului, problema ar trebui diagnosticata si tratata corespunzator. Intreruprea respiratiei normale in timpul somnului, care apare deseori datorita blocarii cailor respiratorii, are influenta foarte negativa asupra somnului si nu ar trebui in niciun fel ignorata.

Cateva sfaturi pentru parinti:

  • asigurati-va ca puneti copilul la culcare pe spate si evitati, pe cat posibil, somnul pe burtica;
  • incercati sa formati rutine constante si un program zilnic, ceea ce ii va fi de folos bebelusului pentru dezvoltarea ceasului sau biologic si a deprindelor de a se linisti de unul singur;
  • daca doriti ca bebelusul sa doarma in patutul lui, incercati sa faceti acest lucru inca din primele saptamani de viata, cu minima asistenta din partea dvs. Acest lucru este cu atat mai important cu cat bebelusul are un somn mai problematic si mai sensibil la stimuli externi.
  • daca somnul bebelusului este sensibil la stimuli externi, incercati sa descurajati activitatile recompensatoare seara. Minimizati-va implicarea si incurajati bebelusul sa adoarma in patutul lui cu minim ajutor din partea dvs. ori de cate ori se trezeste noaptea.
  • daca bebelusul dvs. se trezeste des noaptea, daca sforaie sau sufera de vreo alta problema cu respiratia in timpul noptii si observati ca aceste fenomene sunt persistente, cautati ajutorul specialistilor. Exista tratament eficient pentru aceste dificultati de respiratie, iar dvs. si copilasul nu ar trebui sa suferiti nici macar 1 zi de pe urma acestor probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *