Infectii vaginale micotice

Infectii Vaginale Micotice

Infectia vaginala micotica este o conditie in care un fungus care traieste (in mod normal) in vagin se raspandeste mai mult decat este normal si scapa de sub control. Acest tip de infectii este foarte frecvent intalnit. Desi poate fi foarte deranjatoare, de cele mai multe ori infectia nu este foarte grava si poate fi tratata simplu.

Cauze

Majoritatea cazurilor de infectii vaginale micotice sunt cauzate de o ciuperca numita Candida Albicanis.

Un vagin sanatos este populat de multe bacterii si un numar mic de ciuperci. Cea mai raspandita bacterie din vagin este bacteria Lactobacillus Acidophilus si ajuta la tinerea in frau a ciupercilor. Uneori apare un dezechilibru intre aceste biuperci si bacterii. Acest dezechilibru poate oferi ciupercii posibilitatea de a se raspandi prea mult. El poate fi cauzat de administrarea unor antibiotice sau de nivelul mare de estrogen prezent in timpul unei sarcini sau unei terapii hormonale. Probleme de sanatate precum diabetul sau infectia cu HIV pot si ele fi cauza.

Simptome

Infectia poate cauza mancarimi sau dureri in vagin si, uneori, poate cauza si senzatii arzatoare in timpul urinarii sau a contactului sexual. In unele cazuri, poate aparea si o descarcare vaginala inodora si de culoare alba.

Este mai probabil ca aceste simptome sa apara in saptamana dinaintea menstruatiei.

Diagnostic

Aceasta conditie este greu de autodiagnosticat. Daca suspectati ca suferiti de aceasta infectie, cel mai recomandat este sa cereti diagnosticul unui medic.

Tratament

Infectia vaginala micotica se poate trata cu ajutorul unei creme antifungice, unor supozitoare ce trebuiesc inserate in vagin sau unor tablete de inghitit.

Daca simptomele sunt suficient de blande, infectia s-ar putea videca de la sine.

Aceasta infectie este frecvent intalnita in timpul unei sarcini. Daca sunteti insarcinata, nu incepeti tratamentul fara sa va consultati mai intai cu un doctor.

Exista multe cazuri de infectii recurente. Daca suferiti de mai mult de 4 infectii vaginale pe an, ar fi bine sa cereti ajutorul unui medic. Aceste infectii ar putea fi cauzate de o alta problema de sanatate, precum diabetul.

Prevenire

Infectia poate fo prevenita practicand o igiena genitala optima:

  • mentineti-va zona genitala curata folosind un sapun inodor si clatind bine
  • dupa excretie, stergeti din fata in spate pentru a evita raspandirea bacteriilor din zona anusului in zona vaginului sau a tractului urinar
  • purtati lenjerie care va mentine zona geitala uscata si nu mentine caldura si umiditatea. O buna alegere este lenjeria din bumbac
  • evitati imbracamintea stramta deoarece poate spori caldura corpului si cauza umiditate
  • dupa inot, schimbati-va imediat de costumul de inot. A purta un costum de inot ud timp de mai multe ore va paote mentine zona genitala calda si umeda
  • schimbati tamponul cat mai des
  • nu folositi tampoane parfumate deoarece substantele prezente in acestea pot afecta echilibrul organismelor din vagin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *