Imbatranirea placentei pe parcursul sarcinii

Imbatranirea Placentei

Imbatranirea placentei, cunoscuta si sub denumirea stiintifica de Calcifiere Placentala, este termenul medical al schimbarilor suferite de placenta pe parcursul avansarii sarcii.

Multi cercetatori considera Calcifierea Placentala un proces normal de imbatranire, si nu o schimbare patologica.

Calcificarea PlacentalaDe obicei, se considera ca placenta trece prin 4 grade de maturitate. La inceputul sarcinii, placenta se afla in gradul 0 de maturitate. O maturizare a acesteia poate fi vazuta abia incepand cu cea de-a 12-a saptamana de sarcina. Odata cu progresul sarcinii, placenta se maturizeaza si se calcifica.

Urmatoarele 3 grade de imbatranire a placentei:

  1. la 31-32 saptamani
  2. la 36-37 saptamani
  3. la 38 saptamani

Masurarea varstei placentei

Nu este inca precis daca schimbarile placentale pot fi masurate cu acuratete si, de aceea, a decide gradul de maturitate a unei placente poate fi dificil.

Efectele unei placente imbatranite, asupra sarcii

Efectele unei placente calcificate asupra nasterii este un topic dificil. Expertii sunt prezinta opinii diferite datorita lipsei de dovezi concrete.

Unele schimbari placetale ce au loc in perioada dinspre sfarsitul sarcinii sunt considerate schimbari normale. Aceste schimbari nu trebuie sa starneasca nelinistea. Exista, insa, cazuri in care aceste schimbari apar mai devreme decat ar fi normal. In aceste cazuri, exista opinii contrare pe tema semnificatiei lor.

Riscuri

Calficicarea Placentala prezinta riscuri la fiecare stagiu al sarcinii.

Mai devreme de 32 saptamani

Calficicarea Placentala ce ia loc in perioada dinaintea primelor 32 saptamani ale sarcinii este asociata cu cresterea riscurilor de complicatii ale perioadelor prenatale si perinatale, precum:

Intre 28-36 saptamani

Unele studii sugereaza ca a avea o placenta ce prezinta un grad Ⅲ de imbatranire, este alarmand doar in cazul sarcinilor ce, datorita altor probleme medicale, prezinta deja un risc ridicat. Unele exemple de astfel de probleme sunt:

Intre 37-42 saptamani

O placenta ce prezinta un grad Ⅲ de calcificare este des intaltina la sarcinile normale incepand cu cea de-a 37-a saptamana de sarcina (la aproximativ 20-40%).

Efectele unei placente imbatranite trebuie evaluate de la caz la caz in functie de:

  • cat de devreme au loc schimbarile
  • severitatea schimbarilor
  • gradul de risc al sarcinii
  • opinia doctorului

Efectele asupra fatului

Expertii prezinta opinii diferite pe tema efectelor calcificarii placentei asupra fatului deoarece cercetarile au ramas inca inconcrete.

Unele studii sugereaza ca calcificarea placentala de grad Ⅱ in timpul saptamanilor 30-34 de sarcina pot rezulta in nasterea unui bebelus cu o greutate scazuta, insa doar in cazul femeilor ce fumeaza in timpul sarcinii.

Prevenire

Cauzele imbatranirii placentale nu sunt inca cunoscute, deci un mod de prevenire ar fi greu de chicit.

Studiile sugereaza ca calcificarea placentala este mai frecventa la:

  • femei tinere
  • prima sarcina
  • femeile care consuma tutun in timpul sarcinii

Este, insa, nevoie de mai multe cercetari pentru a identifica concret factorii ce duc la imbatranirea placentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *