Hidrocefalia Congenitala

Hidrocefalia Congenitala

Hidrocefalia Congenitala este un defect la nastere ce cauzeaza o acumulare excesiva de fluid cerebral in cavitatea creierului, numita spatiul subarahnoidian.

In corpul unei persoane sanatoase, cantitatea de fluid cerebrospinal produsa de creier este absorbita de corp. In cazurile de hidrocefalie, insa, lichidul nu mai este absorbit si se acumuleaza in creier. Aceasta acumulare de fluid exercita presiune asupra creierului.

Cuvantul hidrocefalie provine din limba greaca de la cuvintele: hidro – apa si cephalus – cap.

Cauze

  • producerea in exces a fluidului cerebrospinal
  • blocajul circulatiei fluidului prin sistemul cerebrospinal
  • absorbtia prea lenta a fluidului cerebrospinal

Hidrocefalia afecteaza 1 la fiecare 1000 de nou-nascuti.

O forma mai putin intalnita a hidrocefaliei, numita hidrocefalia dobandita, apare dupa nastere cand o tumoare, leziune sau boala blocheaza absorbtia fluidului cerebrospinal.

Cea mai frecventa cauza al acestui defect congenital este obstructia apeductului cerebral. Aceasta conditie se poate datora unui blocaj, infectii, hemoragii, tumori sau chistului arahnoidian.

Alte probleme medicale asociate cu acest defect congenital sunt:

  • Malformatia Chiari(o anomalie localizata in locul in care se face legatura dintre coloana vertebrala si craniu)
  • Craniostenoza
  • Sindromul Dandy-Walker
  • o conditie rara in care hemisferele cerebrale ale creirului sunt absente si in locul lor se regasesc saci de fluid cerebrospinal
  • defecte ale tubului neural sau Spina Bifida
  • o tulburare extrem de rara caracterizata de prezenta unor depicaturi in hemisferele cerebrale ale creierului
  • Malformatia Venei Galen (prezenta unor contexiuni anormale dintre artere si venele creierului, aparuta inca din perioada prenatala)

Diagnosticare

Prenatala

Multumita tehnologiilor sofisticate de imagistica, Hidrocefalia Congenitala poate fi detectata in fat incepand cu a 3-a sau a 4-a luna a sarcinii. Dilatatiile anormale a creierului fatului sunt vizibile mult mai clar incepand cu a 5-a sau a 6-a luna. Printre testele ce pot identifica aceasta conditie in perioada prenatala includ:

Postnatala

Desi Hidrocefalia Congenitala poate fi detectata inainte de nastere, in cele mai multe cazuri ea este depistata abia la nastere sau la scurt timp dupa. Pentru a efectua diagnosticul se apeleaza la tehnoci de imagistica precum tomografia cu ultrasunete sau imagistica cu rezonanta magnetica

Tratament

Hidrocefalia Congenitala se trateaza abia dupa nastere, chiar si in cazurile in care este depistata in perioada prenatala. In cele mai multe cazuri, aceasta conditie este tratata prin eliminarea cauzei, precum o tumoare sau un blocaj. Exista si posibilitatea inserarii unui tub de pastic pentru a devia fluidul cerebrospinal de la creier la o alta parte a corpului, unde poate fi absorbit.

Unii copii pot fi tratati printr-o procedura alternativa numita ventriculostomie endoscopica. In aceasta procedura, se face o mica gaura in partea inferioara al celui de-al treilea ventriculal creierului. Aceasta gaura permite fluidului cerebrospinal sa se scurga spre o zona a corpului in care poate fi absorbit de corp.

Hidrocefalia poate prezenta rescuri atat pentru dezvoltarea fizica, cat si psihica.

2 thoughts on “Hidrocefalia Congenitala

  1. Sper ca copilul d-voastră este bine!
    Singurul medic ce poate da vindecare definitivă este Dumnezeu. Doar prin credință se poate.

    Gând bun!

  2. Multumesc mult.
    Copilul meu SUFERA de această boală, am ramas cu o durere foarte mare.Copilul meu de nimic are hidtocefalee ,vreau sa stiu daca se trateaza definiv aceasta boala ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *