Expulzarea placentei

Expulzarea Placentei Dupa Nastere

Expulzarea placentei este atunci cand placenta iese din uter, prin intermediul canalului de nastere, dupa nasterea bebelusului. Perioada de dupa nasterea bebelusului si expulzarea placentei se numeste al treilea stagiu al nasterii.

Cel de-al treilea stagiu al nasterii poate fi ghitat in mod activ, prin mai multe proceduri standard, sau pasiv (fara asistenta medicala).

In unele culturi, dupa nastere, placenta este luata acasa si consumata de catre mama, pe parcursul urmatoarelor cateva saptamani. Aceasta practica se numeste placentofagie.

Expulzarea placentei are loc in ultimul stagiu al nasterii si poate dura intre 5-20 minute. Desi nu i se ofera la fel de multa atentie precum primelor 2 stagii, acesta este si el un stagiu important, si chiar simbolic. Placenta a oferit nou-nascutului, un culcus pe aproape intreaga durata a sarcinii. Expulzarea acesteia simbolizeaza sfarsitul acelui stagiu al vietii si inceperea unui stagiu nou: viata in lumea de afara.

Procesul de expulzare a placentei

Procesul De Expulzare A PlacenteiVeti resimti slabe contractii care vor dura, fiecare, aproximativ 1 minut (desi s-ar putea ca nici sa nu va dati seama de ele, daca puteti crede asa ceva). Aceste contractii vor ajuta la separarea placentei de peretele uterin si la deplasarea acesteia prin canalul de nastere, pentru a fi impins afara. Apoi, medicul ar putea:

  • Grabi expulsionarea, tragand usor de cordonul umbilical cu o mana, aplicand presiune asupra uterului cu cealalta sau exercitant presiune asupra partii superioare a uterului, cerandu-va sa impingeti.
  • Administra oxitocina printr-o injectie intravenoasa. Aceasta va grabi expulsionarea placentei, revenirea uterului sa dimensiunile lui normale si minimizarea hemoragiilor.
  • Examina placenta, pentru a verifica daca a iesit in totalitate. Exista posibilitatea ca, in uter, sa fie ramas fragmente din placenta. In acest caz, va fi nevoie ca fragmentele ramase sa fie extrase manual

Hemoragiile ce apar sunt limitate de contractiile uterului care iau loc dupa expulzarea placentei. Cantitatea normala de sange pierdut nu depaseste 600ml.

Placenta este, de obicei, expulzata intre 15-30 minute de la nasterea bebeluslui.

Asteptati-va sa va simtiti imfometata si insetata, in special daca nasterea a durat mult. Veti mai simti si o gama larga de emotii, precum usurare, fericire si neasteptarea de a va lua bebelusul in brate.

Dupa nastere, veti suferi o sangerare vaginala numita lohii. Aceasta este comparabila cu o sangeare menstruala puternica si puteti resimti frisoane.

Indepartarea manuala a placentei

Expulzarea Manuala A PlacenteiAceasta este, de obicei, efectuata sub anestezie sau (mai rar) sub sedatie sau analgezice. O mana este inserata prin vagin, in cavitatea uterina, apoi detaseaza si indeparteaza manual placenta de peretele uterin. Nedetasarea de la sine a placentei indica prezenta conditiei numite Placenta Accreta.

Retinerea placentei

Daca placenta nu este expulsionata intr-un interval de 30 minute, atunci putem vorbi despre o placenta retinuta. Riscurile acesteia includ hemoragii si infectii. O extragere manuala va fi necesara daca apar hemoragii puternice. In cazuri rare, va fi nevoie de un chiuretaj pentru asigurarea faptului ca nu exista nici o ramasita a placentei. Aceste cazuri includ cazurile in care femeia sufera de o conditie precum placenta accreta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *