Excesul de fluid amniotic

Excesul De Fluid Amniotic

Fluidul amniotic este lichidul protectiv continut de sacul amniotic. Acest fluid este ca o captuseala pentru fat si faciliteaza schimbul de nutrienti, apa si produse biochimice dintre mama si fat.

De unde provine fluidul amniotic?

De Unde Provine Lichidul AmnioticIn timpul primelor 14 saptamani de sarcina, are loc o trecere de fluid de la sistemul circulator, la sacul amniotic. La inceputul celui de-al doilea semestru, fatul incepe sa inghita acest fluid si sa excrete urina. Eventual, urina excretata va fi inghitita inapoi, impreuna cu fluidul amniotic. Acest proces se repeta, iar, la un momentdat, majoritatea fluidului din sacul amniotic consta in urina fatului.

Deci, fatul joaca un rol important in pastrarea balantei fluidului din sacul amniotic. Uneori, insa, apar probleme care rezulta fie intr-un exces, fie intr-o lipsa de fluid. Ambele sunt probleme care trebuie rezolvate.

Excesul de fluid amniotic se numeste polihidramnios, iar lipsa se numeste oligohidramnios.

Cantitatea optima de fluid amniotic

In circumstante normale, cantitatea de fluid amniotic creste pana la inceputul celui de-al treilea trimestru. Atunci, cantitatea de fluid amniotic atinge aproximativ 1.13 litrii. Odata cu inceputul celui de-al treilea trimestru, cantitatea lichidului scade gradat pana in momentul sarcinii.

Simptome

 • respiratie dificila
 • umflaturi in extremitatea inferioara a corpului
 • productie scazuta de urina
 • costipatie
 • simtul unei calduri arzatoare in zona inimii
 • impresia de etanseitate a burtii

Medicul poate suspecta aceasta problema daca uterul dumneavostra creste mai repede decat ar trebui. Excesul de fluid poate fi insotit si de disconfort abdominal, dureri ale spatelor, inabilitatea de a respira si unflaturi grave ale picioarelor si incheieturilor acestora. La aparitia acestor simptome, medicul va va recomanda o analiza cu ultrasunete.

Cauze

Cauzele Excesului De Fluid AmnioticExpertii nu cunsoc inca cauzele majoritatii dintre cazurile de exces de lichid amiotic, in special cazurile mai putin severe. Unele cauze ale exceselor mai severe de fluid amniotic includ:

 • Diabetul maternal

  Va puteti alege cu exces de fluid amniotic daca suferiti de diabet si nu-l puteti tine sub control. Aproximativ 10% din femeile gravide diabetice sunt diagnosticate cu exces de fluid amniotic. Diagnosticarea se face, de obicei, in cel de-al treilea semestru.

 • Sarcina multipla

  Sarcina cu gemeni, tripleti sau chiar mai multi copii, mareste riscul de aparitie a excesului de fluid amniotic. Acest exces este mult mai probabil in cazurile de transfuzie de la geaman la geaman. Aceasta face ca un geaman sa aibe prea mult fluid amniotic, dar celalant, prea putin.

 • Anomalii genetice

  Bebelusii cu un exces ridicat de fluid amniotic au o probabilitate mai mare de a avea o anomalie genetica.

 • Anomaliile fetale

  In cazuri rare, fatul poate avea o problema medicale care-l va opri din inghitirea fluidului (rinichii lui, insa, contiua sa produca urina, stricand, astfel, echilibrul). Aceasta problema medicale poate consta in orice problema care previne sau ingreuneaza inghitirea. Exemple ar putea fi voma fortata, despicaturi labiale sau urice tip de blocaj al tractului gastroinestinal. Inghitirea poate fi prevenita sau ingreunata si de unele probleme neurologice, precum un defect al tubului neural sau hidrocefalia.

 • Anemia fetala

  In cazuri si mai rara, excesul de fluid amniotic poate semnala faptul ca fatul sufera de anemie. Aceasta anemie este cauzata de o incompatibilitate de Rh sau de o infectie precum boala obrajilor palmuiti. In ambele cazuri, problema poate fi tratata prin intermediul transfuziilor de sange in uter. Boala obrajilor palmuiti se poate vindeca de la sine, insa nu si imcompatibilitatea de Rh.

Tratament

Excesul De Fluid Amniotic TratamentOdata diagnosticata, medicul va efectua o analiza cu ultrasunete si o amniocenteza pentru a identifica potentialele anomalii, infectii sau defecte genetice.

Va trebui sa faceti analize medicale pe tot parcursul sarcinii pentru a monitoriza dezvoltarea fatului si a observa potentialele semne ale nasterii premature. De asemenea, daca nu ati facut deja teste pentru diabetul gestational, le veti face acum.

Datorita nivelului in exces al fluidului amniotic, exista un risc mai ridicat de prolaps de cordon ombilical sau abruptie placentala. Ambele necesita o operatie prin cezariana.

Balonarea excesiva a uterului datorata nivelului excesiv de lichid mareste riscul de hemoragii postnatale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *