Enterocolita necrotizanta (NEC)

Enterocolita
Ce este enterocolita necrotizanta (NEC)?

 

Enterocolita necrotizanta este o boala grava care apare atunci cand tesutul intestinal se deterioreaza si incepe sa moara.Acest lucru face ca intestinul sa devina inflamat. Conditia afecteaza in mod obisnuit numai captuseala interioara a intestinului, dar intreaga grosime  poate deveni afectata in cele din urma.

Cel mai des afecteaza sugarii prematur. Simptomele frecvente includ balonarea sau umflarea abdomenului, scaune sangeroase si diareea. Este important sa apelati imediat medicului copilului daca prezinta simptome de enterocolita necrotizanta.

Starea poate deveni amenintatoare daca nu este tratata. Tratamentul pentru enterocolita necrotizanta poate include antibiotice, fluide intravenoase  sau interventii chirurgicale. Odata ce primesc tratamentul, majoritatea copiilor se recupereaza complet fara complicatii.

NEC se poate dezvolta la orice nou-nascut in termen de doua saptamani după nastere. Cu toate acestea, este cel mai frecvent la sugari prematur, reprezentand 60 pana la 80% din cazuri.

Aproximativ 10% dintre copiii care cantaresc mai putin de 3 kilograme, dezvolta NEC.NEC este o boala grava care poate progresa foarte repede. Este important sa primiti imediat tratament daca copilul dumneavoastra prezinta simptome ale NEC.

 
Care sunt simptomele enterocolitei necrotizante?

Enterocolitis

Simptomele NEC includ adesea urmatoarele:

 • umflarea sau balonarea abdomenului
 • scaun sangeros
 • diaree
 • alimentarea necorespunzatoare
 • varsaturi

Copilul dumneavoastra poate prezenta, de asemenea, simptome ale unei infecții, cum ar fi:

 • apnee
 • respirație perturbata
 • febra
 • letargie
Ce cauzeaza enterocolita necrotizanta?

 

Cauza exacta a NEC nu este cunoscuta. Cu toate acestea, se crede ca o lipsa de oxigen in timpul unei nasteri dificile poate fi un factor care contribuie la dezvoltarea NEC. Cand exista oxigen redus sau flux sanguin in intestin, acesta poate deveni slab.

O stare slabita a bebelusului face mai usor ca bacteriile care intra in intestin sa provoace leziuni ale tesuturilor intestinale. Acest lucru poate duce la dezvoltarea unei infectii sau a NEC.

Alti factori de risc includ faptul ca au prea multe celule rosii in sange sau au o alta afectiune gastro-intestinala. Copilul dumneavoastra prezinta, de asemenea, un risc crescut pentru NEC daca s-a nascut prematur.

Copiii prematuri au adesea sisteme de corpuri subdezvoltate. Acest lucru poate cauza dificultati in digestie, in combaterea infectiilor si in circulatia sangelui si a oxigenului.

Cum este diagnosticata enterocolita necrotizanta?

 

Un medic poate diagnostica NEC efectuand un examen fizic si efectuand diverse teste. In timpul examenului, medicul va atinge usor abdomenul copilului pentru a verifica umflarea, durerea si sensibilitatea.

Apoi vor efectua o radiografie abdominala. Raza X va oferi imagini detaliate ale intestinului, permitand medicului sa caute semne de inflamatie si leziuni intr-un mod mult mai usor.

Scaunul bebelusului dvs. poate fi, de asemenea, testat pentru a cauta prezenta sangelui. Acesta este numit testul guaiac al scaunului.

De asemenea, medicul copilului dumneavoastra poate efectua anumite teste de sange pentru a masura nivelele trombocitelor si numarul leucocitelor copilului dumneavoastra. Trombocitele fac posibila coagularea sangelui.

Celulele albe din sange ajuta la combaterea nivelului scazut al trombocitelor sau numarul mare de celule albe din sange poate fi un semn al NEC.

Este posibil ca medicul sa fie nevoit sa introduca un ac in cavitatea abdominala a bebelusului pentru a verifica lichidul din intestin. Prezenta lichidului intestinal inseamna de obicei o gaura in intestin.

Cum este tratata enterocolita necrotizanta?

 

What Is Enterocolitis

Exista numeroase moduri diferite de a trata NEC. Planul specific de tratament al copilului dvs. va depinde de mai multi factori, printre care:

 • severitatea bolii
 • varsta copilului dumneavoastra
 • sanatatea generala a copilului

In cele mai multe cazuri, totusi, medicul va va spune sa intrerupeti alaptarea. Bebelusul va primi fluidele si substantele nutritive intravenos. Copilul dumneavoastra va avea probabil nevoie de antibiotice pentru a ajuta la combaterea infectiei.

Daca bebelusul are dificultati de respiratie din cauza unui abdomen umflat, acesta va primi un plus de oxigen sau asistenta respiratorie.

Chirurgia poate fi necesara in cazuri severe de NEC. Procedura implica indepartarea sectiunilor deteriorate ale intestinelor.

Pe intreaga durata a tratamentului, bebelusul dvs. va fi monitorizat indeaproape. Medicul copilului dumneavoastra va efectua regulat raze X si teste de sange pentru a va asigura ca boala nu se înrautateste.

Care este perspectiva pentru copiii cu enterocolita necrotizanta?

 Enterocolita necrotizanta poate fi o boala care ameninta viata, dar majoritatea copiilor se recupereaza complet odata ce primesc tratament. In cazuri rare, intestinul poate sa se deterioreze si sa se restranga, ceea ce duce la blocarea intestinala.

De asemenea, este posibil sa apara malabsorbtia. Aceasta este o conditie in care intestinul nu este in masura sa absoarba substantele nutritive. Este mai probabil sa se dezvolte la copiii care au eliminat o sectiune din intestin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *