Deficienta de fluid amniotic

Deficienta De Fluid Amniotic

Fluidul amniotic face parte din mediul de sustinere a vietii fatului. Acesta protejeaza bebelusul si ajuta in dezvoltarea muschilor, membrelor, plamanilor si sistemului digestiv. El se formeaza imediat dupa formarea sacului amniotic la 12 zile dupa procreare. Initial, acesta este format din apa furnizata de organismul mamei. In jurul celei de-a 20-a saptamana, substanta primara din care este format fluidul amniotic este urina fatului. Pe parcursul cresterii fatului, fluidul amniotic il va ajuta sa se miste in uter. In al doilea semestru, fatul va incepe sa respire si sa inghita fluidul amniotic. In unele cazuri, cantitatea de fluid amniotic poate fi prea mica sau prea mare. Atunci cand nivelul de fluid amniotic este prea mic, conditia se numeste oligohidramnios, sau deficienta de fluid amniotic.

Diagnosticare

Conditia poate fi suspectata pentru prima data daca abdomentul dumneavoastra este suspicios de mic pentru varsta dumneavosta geastationala.

Doctorii au la indemana cateva metode pentru a masura cantitatea de fluid amniotic din uter. Daca, la 32-36 saptamana de sarcina, doctorul masoara un volum al fluidului amniotic mai mic de 500ml, atunci se poate da diagnosticul de deficienta de fluid amniotic.

Aproximativ 8% din femeile gravide sufera de nivele scazute de fluid amniotic. Jumatate din acestea sunt diagnosticate cu deficienta de fluid amniotic. Aceasta conditie poate duce la complicatii medicale.

Bebelus In Sacul AmnioticIn uter, fatul inghite, in mod regulat, fluidul amniotic si-l excreta sub forma de urina. Acest lucru inseamna ca nivelul de fluid din sacul amniotic creste si scade zilnic.

Nivelul de fluid amniotic creste odata cu varsta gestationala a sarcinii. Torul porneste cu doar cativa mililitri de lichid. Cantitatea creste constant pana la varsta gestationala de 36 saptamani, cand volumul de fluid masoara intre 800mL si 1L. Incepand cu saptamana 38, nivelul de fluid incepe sa scada constant pana in momentul nasterii.

Cauze

 • Malformatii congenitale

  Probleme ale dezvoltarii rinichilor sau tractului urinar pot cauza o productie scazuta de urina.

 • Probleme ale placentei

  Daca placenta nu furnizeaza bebelusului suficient sange si substante nutritive, atunci este posibil ca bebelusul sa inceteze din a recicla fluidul.

 • Scurgerea sau ruptura membranelor

  Se poate manifesta printr-o tasnitura sau o scurgere constanta de fluid. Se datoreaza unei rupturi in membrana. Ruperea prematura a membranelor poate rezulta in scaderea nivelului de fluid amniotic.

 • Sarcina indelungata

  O sarcina care se extinde pe o perioada mai lunga de 42 saptamani poate suferi de deficienta de fluid amniotic. Aceasta extindere poate fi rezultatul declinului functii placentale.

 • Complicatii Maternale

  Factori precum deshidratarea maternala, hipertensiunea, preeclampsia, diabetul si hipoxia cronica pot duce la deficienta de fluid amniotic.

Riscuri

Riscurile asociate edficientei de fluid amniotic depind adesea de varsta gestationala a sarcinii. Fluidul amniotic este esential dezvoltarii muschilor, membrelor, plamanilor si sistemului digestiv. In cel de-al doilea trimestru, bebelusul incepe sa inspire si sa inghita fluidul amniotic pentru a-si ajuta plamanii sa creasca si sa se dezvolte.

Prima jumatate a sarcinii

Riscurile ce apar in cazurile in care deficienta de fluid amniotic dateaza inca din prima jumatate a sarcinii sunt mult mai grave si includ:

 • Compresia urganelor fatului, ce rezulta in malformatii congenitale.
 • Marirea sansei de avort spontan sau chiar de moarte fetala

A doua jumatate a sarcinii

Tratament

Tratament Deficienta De Fluid AmnioticTratamentul pentru deficienta de fluid amniotic depinde de varsta gestationala. Daca va apropiati de finalul sarcinii, nasterea de urgenta prin cezariana a bebeluslui este cea mai buna solutie. In caz contrar, doctorul va va monitoriza, cu foarte multa atentie, niveul de fluid amniotic si va efectua teste pentru a montioriza activitatea fatului.

Alte tratamente includ:

 • Infuzia cu fluid amniotic in timpul nasterii printr-un cateter intrauterin. Acest fluid infuzat actioneaza ca o captuseala pentru cordonul umbilical. Aceasta captuseala ajuta la prevenirea necesitatii unei operatii de cezariana.
 • Injectia de fluid inainte de nastere, prin amniocenteza. Aceasta este o solutie temporara, insa ajuta doctorii sa observe anatomia fatului si sa stabileasca un diagnostic.
 • Rehidratarea maternala prin intermetiului fluidelor orale sau intravenoase s-a dovedit a ajuta la sporirea nivelului de fluid amniotic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *